Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον δραστήριο ρόλο που αναπτύσσει η Ελλάδα για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, που μίλησε για όλες τις πρωτοβουλίες που ακολουθεί η Αθήνα και τις οποίες στηρίζει με θέρμη η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του Athens Energy Dialogues.

Ο κ. Πάιατ τόνισε πως ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε εξαιρετική δουλειά στην Ουάσιγκτον θέτοντας τα ζητήματα που απασχολούν τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα. Μάλιστα, σημείωσε ότι η χώρα μας συμβάλει μέσα από τον δραστήριο ρόλο της στη διαφοροποίηση των πηγών και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ρωσική εταιρεία Gazprom που αποτελεί τον κυριότερο προμηθευτή φυσικού αερίου για τη γηραιά ήπειρο.

Ο Αμερικάνος πρέσβης ξεκαθάρισε ότι, για πρώτη φορά, οι εισαγωγές LNG στην Ελλάδα ξεπέρασαν την αντίστοιχη εισαγωγή μέσω σωλήνων φυσικού αερίου. Ανέδειξε δε, τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στον αγωγό IGB μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος για τον τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη.

Για τον αγωγό East Med, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως «η κυβέρνησή μου υποστηρίζει τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ σε μία σειρά ζητημάτων» και, παράλληλα, στάθηκε στον τριμερή διάλογο παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και το East Med Act που υπεγράφη από τον Ντόναλντ Τραμπ και προωθήθηκε από τους γερουσιαστές Ρούμπιο και Μενέντεζ.

«Μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι, πλέον, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν για την Αλεξανδρούπολη» σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης για να διευκρινίσει ότι, κατά το παρελθόν, τα θέματα αυτά αφορούσαν περιορισμένο αριθμό policymakers στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα, ο κ. Πάιατ ξεκαθάρισε πως ο ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πλέον μία νέα πραγματικότητα και τόνισε ότι «η Ελλάδα παίζει έναν στρατηγικά σημαντικό ρόλο».

Eρωτηθείς για το East Med Gas Forum και την αναβάθμισή του σε περιφερειακό οργανισμό διεθνούς ενδιαφέροντος, ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ θέλουν να είναι μέρος του αγωγού». Τόνισε δε, πως η αμερικανική πρόθεση είναι η συμμετοχή με ρόλο παρατηρητή ή οποιονδήποτε άλλον τρόπο κρίνουν σωστό τα μέλη του, ενώ αναφέρθηκε στις διαδοχικές επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει σε Αθήνα – Λευκωσία – Ιερουσαλήμ ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον.

Τέλος, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και σε πρόσφατη συζήτησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, όπου και εξέφρασε την πρόθεσή του να πραγματοποιηθεί νέος κύκλος συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, παρουσία και των Ηνωμένων Πολιτειών.