Χώρος γραφείου
Με εξαίρεση, δηλαδή, την Μπλε Κέδρος, που εμφανίζει χαρτοφυλάκιο αξίας 75,1 εκατ. ευρώ, η Prodea Investments, η Trastor, η Intercontinental και η Briq Properties έχουν, έως σήμερα, υλοποιήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ στο ελληνικό real estate
Χώρος γραφείου
Με εξαίρεση, δηλαδή, την Μπλε Κέδρος, που εμφανίζει χαρτοφυλάκιο αξίας 75,1 εκατ. ευρώ, η Prodea Investments, η Trastor, η Intercontinental και η Briq Properties έχουν, έως σήμερα, υλοποιήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ στο ελληνικό real estate
Πηγή Εικόνας: Photo by trashhand from Pexels

Κτήριο γραφείων για ενοικίαση αναζητά το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, που, σήμερα, διατηρεί την έδρα του στην Λεωφ. Μεσογείων 56 στην Αθήνα σε ιδιόκτητο ακίνητο 680 τετραγωνικών μέτρων. Ταυτόχρονα, ο φορέας σε γειτονικό ακίνητο, στην οδό Αρκαδίας 31, μισθώνει 524 τετραγωνικά μέτρα και σε κτίριο που βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρα (Μεσογείων 14-18 και Φαραντάτων), από την έδρα του, καταλαμβάνει 150 τ.μ. H διάσπαση αυτή, όμως, όπως αναφέρεται σε απόφαση του δ.σ. του φορέα, δημιουργεί πολλές δυσκολίες, όπως στην επικοινωνία των συνεργατών και εργαζομένων με την διοίκηση καθώς και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των θεμάτων της εταιρείας. Παράλληλα  εμποδίζει  την  δημιουργία  Ομαδικού Πνεύματος  και Συνεργατικού Κλίματος εξαιτίας της πολυδιάσπασης των τόπων συνεργασίας και των συνεχών μετακινήσεων ώστε π.χ. να συνεδριάσει μια Ομάδα Εργαζομένων και Συνεργατών.

Στόχος η μείωση του λειτουργικού κόστους

Επίσης η μετακίνηση στο ίδιο κτίριο θα μειώσει τα λειτουργικά κόστη, για παράδειγμα, το υπέρογκο κόστος πετρελαίου θέρμανσης στο κτίριο της οδού Αρκαδίας ή το υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης λόγω λειτουργίας του computer room (η μείωση του κόστους του computer room μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλα κτίρια γραφείων με δικό τους υποσταθμό μέσης τάσης, με χαμηλότερο τιμολόγιο από το οικιακό). Ήδη ο χώρος είναι ανεπαρκής και υπάρχουν άμεσες ανάγκες επέκτασης καθόσον πολλοί συνεργάτες δεν έχουν δικό τους χώρο και μετακινούνται προς το παρόν σε γραφεία συνεργατών που απουσιάζουν.  Εξάλλου, οι αίθουσες συσκέψεων δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα για πραγματοποίηση πολλών σύντομων (καθημερινών) συναντήσεων όπως αυτές επιβάλλονται από τις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης έργων. Επιπλέον η ΜΟΔ Α.Ε. που μισθώνει τρεις ορόφους στο ακίνητο που η ΕΔΕΤ έχει στην ιδιοκτησία της δύο ορόφους, έχει ξεκινήσει προφορικές οχλήσεις για μίσθωση και των ορόφων της ΕΔΕΤ Α.Ε. καθόσον χρειάζεται να επεκταθούν για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Έτσι, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας αναζητά γραφειακούς χώρους σε ενιαίο όροφο ή έστω σε συνεχόμενους ορόφους έκτασης τουλάχιστον 1.500 τετραγωνικών μέτρων, με την προϋπόθεση της δυνατότητας άμεσης εκμίσθωσης του ακινήτου της κυριότητας της ΕΔΕΤ Α.Ε. προς την ΜΟΔ Α.Ε. Θέτει, ακόμη, ως προϋπόθεση αυτοί να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 800 μέτρα από το μετρό και ορίζει ως ανώτερη τιμή μίσθωσης τα 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο φορέας θα ακολουθήσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευση, όπου η ΕΔΕΤ θα απευθυνθεί σε υποψηφίους της επιλογής της και θα διαπραγματευτεί τους όρους σύναψης σύμβασης με έναν ή περισσότερους από αυτούς.