Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία για τη δημοσίευση του διαγωνισμού που αφορά την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τον έλεγχο του οποίου έχει το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ). Με αυτό ως βάση, αξίζει να ρίξουμε μία ματιά στα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ας ξεκινήσουμε από τα γνωστά – εύκολα: Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει νωρίτερα από το προβλεπόμενο (τέλη Ιανουαρίου) εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου. Αυτή είναι η στάση που φαίνεται να βγαίνει προς τα έξω από τους αρμόδιους.

Από εκεί και πέρα, τα άγνωστα ζητούμενα τίθενται γύρω από τη διαμόρφωση των κοινοπραξιών που θα κατέβουν στον διαγωνισμό για να διεκδικήσουν την Εμπορία, τη στάση των ΕΛΠΕ αν δεν πάρουν το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ, την υπόθεση Λαυρεντιάδη και τις διεθνείς εξελίξεις.

Πρώτη άγνωστη πτυχή του ζητήματος είναι τα εσωτερικά θέματα στις κοινοπραξίες που αναμένεται να διεκδικήσουν το ποσοστό του Δημοσίου. Τα ΕΛΠΕ και η Edison βρίσκονται σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο της κοινής καθόδου στον διαγωνισμό, η Motor Oil «καλοβλέπει» κυρίως την ΕΠΑ Αττικής –που ανήκει στην Εμπορία-, η Mytilineos έχει ερωτήματα γύρω από τη στάση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναζητά εταίρο κ.α.

Το δεύτερο ζήτημα, όπως έχει γράψει το economix.gr, αφορά το σενάριο να μην κερδίσουν το ποσοστό του Δημοσίου τα ΕΛΠΕ και, υπό αυτό το πρίσμα, να κληθούν –όπως έχουν ξεκαθαρίσει- να προχωρήσουν σε πώληση και του δικού τους 35%, πιθανόν με κάποιο επιπλέον κίνητρο στον πλειοδότη του διαγωνισμού.

Άγνωστη επίσης, για προφανείς λόγους, παραμένει και τυχόν κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να δημιουργήσει αναταραχές αποθαρρύνοντας όποιον σκέφτεται να αγοράσει σ’ αυτήν την περίοδο. Η στάση που θα κρατήσουν ΗΠΑ και Ιράν παραμένει ακόμη ρευστή και, υπό αυτή την έννοια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Τέταρτη και –μάλλον- τελευταία πτυχή είναι η οφειλή των 120 εκατ. ευρώ των ELFE στη ΔΕΠΑ και η περιπλοκότητα στην υπόθεση Λαυρεντιάδη. Οι τέσσερις πτυχές διαμορφώνουν ένα ρευστό πλαίσιο γύρω από την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που, όμως, δεν αναμένεται να επηρεάσουν πρακτικά τις εξελίξεις της διαδικασίας αλλά ενδεχομένως να προκαλέσουν καθυστερήσεις από πλευράς εταιρειών για την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος στο επόμενο διάστημα.