Ολοκληρώνετα η αξιολόγηση των διοικήσεων ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ
Ολοκληρώνετα η αξιολόγηση των διοικήσεων ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση μηνών.  Τις προηγούμενες ημέρες, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ έλαβαν επιστολή από τη διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) με την οποία ενημερώθηκαν για την έναρξη της διαδικασίας. 

Η αξιολόγηση των διοικήσεων των δύο εταιρειών επρόκειτο αρχικά να ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αντίστοιχης διαδικασίας στον ΟΑΣΑ, η οποία οδήγησε σε ριζικές αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού τον περασμένο Μάιο. 

Η διεξαγωγή των δύο εκλογικών αναμετρήσεων τον περασμένο Μάιο και Ιούλιο καθυστέρησε σημαντικά τη διαδικασία, όπως και η παραίτηση τριών μελών του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείο τον περασμένο Οκτώβριο. 

Η αξιολόγηση των διοικήσεων της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ έχει ανατεθεί στην KPMG και τη Deloitte αντίστοιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπερταμείο αναμένεται να αναζητήσει στελέχη για τις αστικές συγκοινωνίες και από τα περίπου 300 βιογραφικά που έχουν αξιολογηθεί. 

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για την στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων θα πρέπει να εγκριθούν και από την κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η επιλογή θα πρέπει να γίνει με προσοχή προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, όπως συνέβη πρόσφατα με ορισμένες περιπτώσεις διοικητών νοσοκομείων.

Η νέα πολιτική αποδοχών

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα διοικητικά συμβούλια της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο, δεδομένου ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους θα τεθεί σε ισχύ η νέα πολιτική αποδοχών. 

Οι χαμηλές μικτές αποδοχές ύψους 55.000 ευρώ αποτέλεσαν το σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την εξεύρεση στελεχών στις ΔΕΚΟ. 

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε το πρόβλημα με την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου οι αποδοχές με τις οποίες αμείβονται οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες ή οι εντεταλμένοι σύμβουλοι των δημοσίων επιχειρήσεων και των θυγατρικών τους που εποπτεύονται από την ΕΕΣΥΠ, δύναται να ανέλθουν στο 90% των αμοιβών που λαμβάνουν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, οι δικαστικοί λειτουργοί και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο όριο των μικτών μηνιαίων αποδοχών για τα στελέχη αυτά διαμορφώνεται στο ποσό των 7.483 ευρώ το μήνα από 4.600 ευρώ, δεδομένου ότι ο μισθός του προέδρου του Αρείου Πάγου ανέρχεται σε 8.314 ευρώ.

Το ακριβές ύψος των αποδοχών αποφασίζεται από το μέτοχο των κρατικών εταιρειών, δηλαδή το υπερταμείο, μετά από συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί για τις αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΑ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συμβεί το ίδιο και για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).