Κομισιόν
Κομισιόν
Κομισιόν
Κομισιόν
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμφίβολη παραμένει η στάση που θα υιοθετήσουν τελικά οι Βρυξέλλες για την κατάργηση των ΝΟΜΕ και το λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες τον Ιανουάριο. Η διοίκηση της επιχείρησης και η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα πρέπει να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία με την Κομισιόν προκειμένου να υπάρξει και ένας σαφής άξονας για την υλοποίηση του business plan της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας και, παράλληλα, να διευθετηθούν εντός του επόμενου μήνα οι τρέχουσες εκκρεμότητες και τα θολά σημεία του.

Διαβάστε ακόμα: Με ΠΥΣ η Κυβερνητική Επιτροπή για την Απολιγνιτοποίηση

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, υπάρχει ακόμη δρόμος προκειμένου να πειστούν οι Βρυξέλλες για τις προθέσεις της Αθήνας και τη δυνατότητα υλοποίησής τους. Η έκθεσή της αναφέρεται σε στρεβλώσεις στη χονδρική αγορά ενώ η Κομισιόν έχει πολλάκις επαναλάβει στην ελληνική ηγεσία ότι θα πρέπει να λάβει μέτρα για την πρόσβαση των ανταγωνιστών στη λιγνιτική παραγωγή και το «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ. Μάλιστα, από τη δική της πλευρά, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει το μερίδιό της κάτω του 50% έως το επόμενο έτος. Ακόμη, ερωτηματικά υπάρχουν και γύρω από ενδεχόμενα μέτρα στην πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή λιγνίτη ή στα υδροηλεκτρικά καθώς και γύρω από τους όρους λειτουργίας του target model και την έγκριση του μηχανισμού ΑΔΙ.

Η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ βρήκε αντίθετη την Κομισιόν που, ήδη από το καλοκαίρι, είχε εκφράσει τη διαφωνία της ενώ καλούσε την Αθήνα να συμμορφωθεί με βάση την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα μονοπώλια στον λιγνίτη. Η ελληνική ηγεσία, από την άλλη πλευρά, έχει ξεκαθαρίσει ότι το μέτρο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ επιβαρύνει ιδιαίτερα την πορεία της εταιρείας ενώ δεν επιφέρει οφέλη σε ό, τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Εξάλλου στη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ παραγόντων του ΥΠΕΝ και στελεχών της DG Comp έπεσαν στο τραπέζι και νέες ιδές για το ίδιο ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σημείωσε πως το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων καθώς και η ένταξη της Πτολεμαΐδας και των ΑΠΕ θα οδηγήσει τη ΔΕΗ να έχει μερίδιο 47% το 2020 και 40% το 2024 ενώ εντός πενταετίας το μερίδιο στη λιανική θα πέσει σε 50%. «Δεν κλίνουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες άμεσα, αλλά σταδιακά σε βάθος πενταετίας. Το επιχείρημα ότι η εταιρεία έχει λιγνίτη και διατηρεί δεσπόζουσα θέση καταρρίπτεται», σημείωσε αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα της νομοθεσίας για το μονοπώλιο στον λιγνίτη ο πρόεδρος της ΔΕΗ.