Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φρένο στην… εκτός σχεδίου δόμηση θα επιχειρήσουν να βάλουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, καθώς αναμένεται να υπάρχουν σε όλη την χώρα εντός 6ετιας. 

 

Αυτό προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όπως επεσήμανε, σήμερα μόνο το 20% της ελληνικής επικράτειας διαθέτει πολεοδομικά σχέδια, ενώ τρέχουν μελέτες για το 26%. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο είναι σε μια εξαετία να έχουν ολοκληρωθεί σε όλη την Ελλάδα. 

 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η εκπόνηση των ΤΧΣ δεν θα γίνουν σε επίπεδο δήμων αφού κατά αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων με μια ιεράρχηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα ξεκινήσουν πρώτα από εκείνα που δέχονται μεγάλες αναπτυξιακές πιέσεις ή έχουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Πάντως, ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κώστας Μενουδάκος, εξέφρασε τον φόβο μήπως έτσι μεταφερθούν οι πιέσεις στα γειτονικά διαμερίσματα, ενώ διατύπωσε την πρόταση για αναστολή της δόμησης για όσο διάστημα εκπονούνται τα ΤΧΣ.  

 

Ο κ. Οικονόμου, υποστήριξε ότι είναι αδύνατο να τρέχουν  μελέτες ταυτόχρονα σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία είναι περισσότερα από 1.000 σε όλη τη χώρα, καθώς το δυναμικό των μελετητών επαρκεί για την διενέργεια 200 μελετών ταυτοχρόνως. Όπως είπε, θα γίνουν κινήσεις όμως ώστε να μειωθεί η χρονική περίοδος από την ανάθεση έως την έγκριση των σχεδίων, στα 2,5 χρόνια από τα 12 με 15 έτη που απαιτούνται σήμερα για την ολοκλήρωση ενός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή ενός Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ). Για παράδειγμα, θα περιοριστούν τα στάδια επίβλεψης από τέσσερα σε δύο. Ο στόχος είναι να αποκτήσει χρήσεις γης όλη η ελληνική επικράτεια ώστε να μπει μια τάξη στον χώρο στη λογική της συμπαγούς πόλης, οπότε η εκτός σχεδίου δόμηση σταδιακά θα περιοριστεί.   

 

Σχετικά με τις δεκάδες παρεκκλίσεις που ισχύουν στην εκτός σχεδίου δόμηση, των οποίων οι μεταβατικές διατάξεις ισχύουν για 30 έτη, η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τόνισε ότι δεν νοείται μεταβατικές διατάξεις να διαρκούν τόσα χρόνια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, σήμερα υπάρχουν διεκδικήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση από την κατάργηση των παρεκκλίσεων από φορείς που ζητούν αύξηση των συντελεστών δόμησης σε εκτός σχεδίου γήπεδα.

 

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Μέλισσας, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ Ρένα Κλαμπατσέα, ο αρχιτέκτων πολεοδόμος και αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Γιάννης Μιχαήλ, η Γενική Διευθύντρια Πολεοδομίας ΥΠΕΝ Ντόρα Γαλάνη και ο καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Σερράος.

 

Όπως έχει κάνει ήδη γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια μπορεί να τροποποιούνται προγενέστερα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και τυχόν ισχύουσες για την περιοχή του σχεδίου γενικές και ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και όρους και περιορισμούς δόμησης. Πριν από την έγκριση ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, με σκοπό να κριθεί η κατ’ αρχήν δυνατότητα χωροθέτησης του, είναι δυνατόν να προηγηθεί η εξής διαδικασία προέγκρισης: μετά από υποβολή αίτησης προέγκρισης από τον φορέα υλοποίησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, χορηγείται σχετική προέγκριση με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας και σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Η απόφαση εκδίδεται εντός  7 εργάσιμων ημερών από την έκδοση της γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Η αίτηση συνοδεύεται από τεχνική έκθεση που περιλαμβάνει, τις χωροταξικές κατευθύνσεις της ευρύτερης περιοχής, τις υφιστάμενες χρήσεις γης στη ζώνη άμεσης επιρροής της περιοχής μελέτης, την πρόταση χωρικής ανάπτυξης της περιοχής παρέμβασης και σχετικό χάρτη κλίμακας 1:5000. Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων τεκμηριώνει την αναγκαιότητα της τροποποίησης ενόψει του ειδικού χαρακτήρα της επιδιωκόμενης ανάπτυξης, της κάλυψης αναγκών παραγωγικής ή επιχειρηματικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης εντός της περιοχής του σχεδίου και πάντως τη μη ανατροπή της πολεοδομικής και χωροταξικής λειτουργίας της ευρύτερης περιοχής. Η απόφαση προέγκρισης του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κρίνει την καταρχήν δυνατότητα χωροθέτησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και δεν εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες θα κριθούν στο στάδιο της οριστικής έγκρισης αυτού.