Πηγή Εικόνας: Γιάννης Παναγόπουλος - Θοδωρής Καραουλάνης

Ο θεσμός της Black Friday μεταλλάχθηκε σε Black Week… χάρη στην ελληνική εφευρετικότητα, που θέλει να καταργεί κανόνες και παραδόσεις. Η Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) για όλο τον κόσμο ενώ στην Ελλάδα έγινε Black Week (Μαύρη εβδομάδα), λόγω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Αντώνης Μακρής υποστηρίζει ότι η στρέβλωση αρχίζει από το ίδιο το κράτος, που απαγορεύει το καθεστώς των εκπτώσεων και επιβάλλει αυτό των προσφορών, περιορίζοντας εν πολλοίς την περαιτέρω πτώση των τιμών όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες και, συγκεκριμένα, στην Αμερική που τα προϊόντα σε μία μέρα πωλούνται πιο φθηνά έως 80%.

Στην Ελλάδα ο νομοθέτης προβλέπει ότι ένα κατάστημα μπορεί να δώσει με προσφορές μόνο το 50% των προϊόντων του καταστήματος.

Προσθέτει ότι στην ελληνική αγορά οι προσφορές με τα βίας φθάνουν στο 50%, διότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μεγαλύτερων προσφορών, καθώς δεν συμμετέχουν όλοι οι συντελεστές της αλυσίδας, αλλά μόνο το λιανεμπόριο και, εν μέρει, οι βασικοί προμηθευτές.

 Ο θεσμός της «Μαύρης Παρασκευής» καθιερώθηκε από την αλυσίδα Public του Ομίλου Πάνου Γερμανού το 2016 για να ακολουθήσουν στη συνέχεια όλες οι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις της χώρας, προκαλώντας φρενίτιδα στο καταναλωτικό κοινό που αναμένει τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου να αγοράσει πιο φθηνά προϊόντα τεχνολογίας, όπως και άλλα είδη του λιανεμπορίου.

Ενδεικτικό της υπομονής των καταναλωτών είναι ότι η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου που τα καταστήματα παρέμειναν ανοικτά ήταν σχεδόν άδεια από πελάτες, καθώς το καταναλωτικό κοινό… κράτησε  το πορτοφόλι του γα τη «Μαύρη Εβδομάδα» των προσφορών. Και όπως δείχνουν κάποια στοιχεία, αξίζει τον κόπο.

Στα ράφια του Public

Η διοίκηση του Public θα διαθέσει πάνω από 1.500.000 προϊόντα σε απίστευτες Black Friday τιμές. Πιο συγκεκριμένα θα δώσει :

  • 28.000 Smartphones με έως -44%
  • 25.000Τηλεοράσεις με έως -63%
  • 6.000 Laptops με έως -54%
  • 80.000 προϊόντα gaming με έως -68%
  • 14.000 Wearables με έως -45%
  • 9.000 Tablets με έως -34%
  • 10.000 Φορητά ηχεία και ακουστικά με έως -50%
  • 10 παιδικά βιβλία με 10 ευρώ για να διαλέξεις!
  • Προϊόντα marketplace (βρεφικά, προσωπική φροντίδα, ένδυση, υπόδηση, κοσμήματα, είδη διακόσμησης, έπιπλα και άλλα πολλά προϊόντα με έως -85%)

H Praktiker Hellas συμμετέχει στην Black Friday από χθες μέχρι τη Δευτέρα 2  Δεκεμβρίου. Οι προσφορές φτάνουν έως και 80% σε έπιπλα ηλεκτρικές συσκευές, εργαλεία και είδη σπιτιού. Όταν οι αγορές ξεπερνούν τα 50 ευρώ, δίνεται η δυνατότητα κα έως 24 άτοκες δόσεις.

Πρόσφατη έρευνα του ΣΕΛΠΕ αποκαλύπτει ότι δύο στα τρία νοικοκυριά κυνηγούν τις προσφορές και τις εκπτώσεις για να αγοράσουν προϊόντα. Τα 3 στα 4 νοικοκυριά ξοδεύουν άνω του 80% του εισοδήματος τους το μήνα και οι μεγαλύτερες δαπάνες αφορούν: μηνιαίους λογαριασμούς (25%), αγορές προϊόντων (25%) και φόρους (19%).