Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μέσα σε μερικούς μήνες κάνουμε για τη ΔΕΗ αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Κι έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας και απέναντι σε αυτούς που μας ψήφισαν και σε αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Με αυτή την πολιτική κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην οικονομία και πρωτίστως απέναντι στην πατρίδα μας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Και την ομιλία του στην Ολομέλεια στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την στήριξη των ΑΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση απαξιώνει τη ΔΕΗ και αντέστρεψε τα βέλη λέγοντας πως πολιτική απαξίωσης της ΔΕΗ άσκησε στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ για την οποία μάλιστα «πρέπει επιτέλους να απολογηθεί στον ελληνικό λαό». Χαρακτήρισε δε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι εμφανίζονται σήμερα σαν εισαγγελείς όταν ήταν εκείνοι που:

– πήραν τον Δεκέμβριο του 2014 την ΔΕΗ με 7.388.624 ενεργούς πελάτες και την άφησαν με 6.755.916 πελάτες, δηλαδή 640.000 λιγότερους πελάτες

– παρέλαβαν μια ΔΕΗ με μερίδιο αγοράς 96% και την παρέδωσαν με μερίδιο αγοράς 74%.

– παρέλαβαν την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στα 7,2 ευρώ και την παρέδωσαν στο 1,3 ευρώ

«Κι αυτό στο λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς χαρακτηρίζεται στήριξη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσχωρήσει σε μια οργουελιανή αντίληψη για τα πράγματα, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι», είπε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε επίσης σε αντιφάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν από την μία καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι αυξάνει το κόστος της ΔΕΗ και από την άλλη θα δίνει μισθούς πείνας στους νεοπροσλαμβανόμενους. Σημείωσε πως «αυξημένο κόστος με μισθούς πείνας δεν υπάρχει» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει από ποια πλευρά θα ασκεί κριτική.

Ο κ. Χατζηδάκης, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ενώ στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, έπραξε όσα η ΝΔ πρεσβεύει, την κατηγορεί σήμερα γι αυτό ακριβώς. Μάλιστα σε σκωπτικό τόνο διερωτήθηκε: «Ποιος ιδιωτικοποίησε το 49% του ΑΔΜΗΕ ; Μήπως ένα κόμμα που ξεκινά από Σ και τελειώνει σε ΥΡΙΖΑ ; Ποιος ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ ; Μήπως ένα κόμμα με αρχηγό το όνομα του οποίου αρχίζει με Τ και τελειώνει σε σίπρας ; Ποιο κόμμα αποφάσισε να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ; Μήπως ένα κόμμα που κάθεται τώρα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παριστάνει τον εισαγγελέα ;».

Αναφορικώς με την κριτική περί της διαδικασίας των προσλήψεων στη ΔΕΗ και την συμμετοχή του ΑΣΕΠ, ο αρμόδιος υπουργός είπε «για όσους επιμένουν να μην καταλαβαίνουν” ότι την διαδικασία αυτή, που σήμερα κατηγορεί ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε με τις προσλήψεις στην ΡΑΕ, ως κυβέρνηση στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. «Το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ κάπου πρέπει να έχει και όρια», είπε.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην διάταξη για την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ όπως και στην κατάργηση της μονιμότητας για τα Διευθυντικά Στελέχη που θα έχουν τριετή θητεία και θα κρίνονται για το έργο τους, υπογραμμίζοντας: «Γι αυτή μας την πολιτική είμαστε υπερήφανοι. Εμείς, κοιτάμε το αύριο, ενώ εσείς είστε κολλημένοι στο χθες».

 

Οι εισηγητές των κομμάτων στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

Ο εισηγητής της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας, τόνισε ότι με το σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι μπορεί να εξυγιάνει και να εκσυγχρονίσει τη μεγάλη δημόσια επιχείρηση, τη ΔΕΗ, η οποία απαξιώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχοντας βέβαια ως πρώτο μέλημά της τους πολίτες.

Ο κ. Φόρτωμας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία σε «βόμβα» για την εθνική οικονομία, και αντιμετώπισε το ζήτημα της ΔΕΗ με έναν τρόπο, ο οποίος δεν εξυπηρετούσε, ούτε τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και ούτε την ίδια την εταιρεία. Η ΔΕΗ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, πουλούσε ενέργεια κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της και εκείνοι έβγαζαν κέρδος από τους πελάτες τους και από την πώληση ρεύματος – και σήμερα ως αντιπολίτευση διαφωνεί με τα μέτρα τα οποία ενισχύουν τον ίδιο τον ιδιωτικο-οικονομικό χαρακτήρα της ΔΕΗ. Ο εισηγητής της ΝΔ καταλόγισε υποκρισία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν κατηγορεί για τις ιδιωτικοποιήσεις την ΝΔ, όταν ως κυβέρνηση προχώρησε σε αυτές. «Όπως είπε, άλλωστε, και ο αρχηγός της παράταξής σας από αυτό το βήμα προχθές, κύριοι της μείζονος αντιπολίτευσης, ‘κάποιος δεν είναι ό,τι δηλώνει, αλλά ό,τι πράττει’, κι εσείς αναιρείτε και τους ίδιους σας τους εαυτούς» είπε ο κ. Φόρτωμας.

   Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενέργεια, δεν είναι ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, δεν είναι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν είναι ούτε καν η μεγιστοποίηση του οφέλους του δημόσιου ταμείου, που επικαλείται για το ξεπούλημα της ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης, παρά πρόκειται για μία αποτυχημένη και αναχρονιστική συνταγή «τρόικας εσωτερικού», ή αλλιώς η κλασική δεξιά συνταγή χρεοκοπίας εις βάρος της χώρας και των πολιτών. «Είναι μια συνταγή ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών, ξεπουλήματος δηλαδή των υποδομών, δημιουργίας μονοπωλίων εις βάρος των επιχειρηματιών και των πολιτών, και γενικά, μία επιλογή ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Και είναι μία συνειδητή επιλογή, ένα στρατηγικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας να ξεπουλήσει και να απαξιώσει τις ενεργειακές υποδομές εις βάρος του κοινωνικού οφέλους» είπε ο κ. Φάμελλος. 

   Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε επίσης ότι είναι ιδεοληψία της ΝΔ να θέλει να ξεπουλήσει τις υποδομές, «όσο-όσο» μάλιστα, και να ενισχύσει έναν απολύτως κρατικοδίαιτο και μη παραγωγικό και ανταγωνιστικό καπιταλισμό, ο οποίος είναι επικίνδυνος για τη χώρα. «Γιατί την ίδια επιλογή ακολουθήσατε τα προηγούμενα χρόνια και χρεοκοπήσατε την πατρίδα μας. Γιατί εσείς ήσασταν που χρεοκοπήσατε την Ελλάδα, και η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και από την κοινωνική και την πολιτική χρεοκοπία» είπε προς τα έδρανα της συμπολίτευσης, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αυτή επιστρέφει την χώρα στις πιο σκοτεινές περιόδους του Μνημονίου.

   «Η κυβέρνηση έφερε με συνοπτικές διαδικασίες ένα ενεργειακό νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, χωρίς να καταθέσει πριν το επιχειρησιακό σχέδιο για την πορεία της. Φέρνει επίσης, μία άτσαλη και περίεργη τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ, της οποίας τα δύο κομμάτια πηγαίνουν για ιδιωτικοποίηση χωρίς να γνωρίζουμε τον ρόλο του φυσικού αερίου στο τελικό σχέδιο του ενεργειακού σχεδιασμού, χωρίς να έχει κατατεθεί το ΕΣΕΚ, το οποίο απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, θα συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο. Στις δε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα αποσπασματικά, χωρίς να δίνει λύση και συνολική απάντηση στα δομικά προβλήματα της αγοράς της ενέργειας» τόνισε ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ στο άγνωστο, χωρίς πυξίδα, ενώ στις ΑΠΕ, ειδικά με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής, καθιστά τον υπουργό παντοδύναμο ρύθμιση και παραμερίζει επιδεικτικά την Ανεξάρτητη Αρχή, τη ΡΑΕ. Για την ΔΕΗ, ο κ. Αρβανιτίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επαίρεται ότι διέσωσε τη ΔΕΗ, η οποία κινδύνευε από κακή αξιολόγηση από τον ορκωτό ελεγκτή του Σεπτέμβρη, δεν λέει όμως ότι αυτό έγινε με αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος με αποτέλεσμα να φύγουν οι καλοπληρωτές – και ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις εκεί που πρέπει δεν έχει κάνει τίποτα ως τώρα.

   Η Διαμάντω Μανωλάκου, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει το νομοσχέδιο αυτό ως τομή που κάνει μέσα από πέντε άξονες, ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι προωθεί ακόμα πιο επιθετικά τη στρατηγική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την οποία υπηρέτησαν προσηλωμένες όλες οι κυβερνήσεις, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Πολλαπλά κερδισμένοι – όπως είπε η κ. Μανωλάκου – βγήκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, ενώ θύματα από την απελευθέρωση και τις παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις ήταν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, μέσα από χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, εντατικοποίηση, απογείωση των εργατικών ατυχημάτων αλλά και του λαού, με πανάκριβα τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά και ανελέητο κυνηγητό όσων αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς «φωτιά».  

Η κ. Μανωλάκου επισήμανε πως όλες οι κυβερνήσεις βοήθησαν για τη χρεοκοπία της ΔΕΗ κομμάτι-κομμάτι, και τώρα έρχονται να κάνουν κριτική και να τσακώνονται για να κρύψουν ότι προωθούν την απελευθέρωση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτές είναι οι αξίες σας. Το καπιταλιστικό κέρδος σε βάρος του λαού, και το δικό σας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η πολιτική σας συνολικά» είπε η κ. Μανωλάκου.

   «Η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχείριο των ξένων, κρίνοντας από το σημερινό νομοσχέδιο όσον αφορά τον τεμαχισμό της ΔΕΠΑ. Για το ξεπούλημά της παρά το ότι πρόκειται για μία ενεργειακή εταιρία με συνεχή ανοδική πορεία και με πολύ καλές προοπτικές για το μέλλον, πόσο μάλλον εάν πραγματικά βρεθούν αποθέματα φυσικού αερίου στην πατρίδα μας» ανέφερε ο Β. Βιλιάρδος εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης. «Να είσαστε σίγουροι πως θα ξεπουλήσει τα πάντα, τόσο τη δημόσια περιουσία όσο και την ιδιωτική – με τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που θα δρομολογήσουν οι αφελληνισμένες τράπεζες από την αρχή του έτους – κι επίσης, πως παρά το ξεπούλημα, τα χρέη μας δεν θα μειωθούν καθόλου, καθιστώντας μας σκλάβους χρέους στο διηνεκές». Τέλος, υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει σχέδιο, αλλά και καμία απολύτως περιβαλλοντική ευαισθησία, κρίνοντας από το ότι θέλει να τοποθετήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην εύφορη και εξαιρετικά σημαντική ελληνική αγροτική γη, η οποία αποτελεί το θεμέλιο του πρωτογενούς μας τομέα.

   Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια «ακτινογραφία» της κυβέρνησης. Αποτελεί «ακτινογραφία», γιατί καταργεί, όπως και τόσα άλλα νομοσχέδια, τις συλλογικές συμβάσεις, γιατί καταργεί έναν από τους τελευταίους θεσμούς αμεροληψίας αυτής της χώρας, μια κοινή ευρωπαϊκή πρακτική που παλέψαμε τόσο στην Ελλάδα να καταφέρουμε: το ΑΣΕΠ – τόνισε ο Κρίτων Αρσένης, ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25. Με κάθε νομοσχέδιο διαλύεται σταδιακά το ΑΣΕΠ υποστήριξε ο Κρ. Αρσένης. Το παρόν νομοσχέδιο, εισάγει για μία ακόμα φορά την ιδιωτικοποίηση, ανεξαρτήτως αν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, αν είναι ζημιογόνα η εταιρεία. «Πρόκειται για ιδιωτικοποίηση που συμφέρει μια τρίτη χώρα και τον ενδιάμεσο, που θα είναι κάποια οικογένεια από την ελληνική ολιγαρχία. Και φέρνετε ‘φωτογραφικές’ διατάξεις, όπως σε κάθε άλλο νομοσχέδιο» παρατήρησε.

Αχτσιόγλου: Κατά συρροή ψευδή επιχειρήματα από τον κ. Χατζηδάκη για την ΔΕΗ

Για “κατά συρροή” “ψεύδη επιχειρήματα” από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. 

Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με δήλωση της, κατηγορεί τον κ. Χατζηδάκη ότι “προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη δυσμενή διάκριση που εισάγει το νομοσχέδιό του σε βάρος των νέων εργαζομένων της ΔΕΗ επικαλέστηκε τα εξής ψευδή επιχειρήματα

1.    Ότι παγίως τα δικαστήρια της χώρας δέχονται πως ο χρόνος πρόσληψης είναι επιτρεπτό κριτήριο διαφοροποίησης των εργαζομένων για τους μισθούς και τους όρους εργασίας. Τούτο είναι ψευδές. (βλ. ενδεικτικά ΟΛ.Α.Π. 14/12, Α.Π. 550/2010, Α.Π.524/2008.)Οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Χατζηδάκης στην ολομέλεια της Βουλής, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι εντελώς άσχετες με το θέμα.

2.    Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε ψευδώς ότι το 2017 (επί ΣΥΡΙΖΑ) συμφωνήθηκε κανονισμός εργασίας στη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ που κάνει ακριβώς αυτό που ο ίδιος θεσπίζει σήμερα για ολόκληρη τη ΔΕΗ, δηλαδή η μισθολογική διάκριση παλιών και νέων εργαζομένων.

α) Ουδέποτε συμφωνήθηκε κανονισμός εργασίας στη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ το 2017. Αντιθέτως, το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενων η ένταξη των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στον γενικό κανονισμό κατάστασης προσωπικού της ΔΕΗ, προκειμένου ακριβώς να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο, παρότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο. 

β) Αλλά ακόμη και το προσχέδιο κανονισμού του 2017 που ουδέποτε συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε δεν προβλέπει τίποτα από αυτά που ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε, καμία δηλαδή μισθολογική διάκριση των εργαζομένων στη βάση του χρόνου πρόσληψής τους.

3.    Ο κ. Χατζηδάκης  επικαλέστηκε προς παραλληλισμό τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στον ΟΤΕ, λέγοντας ότι το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκαν άλλοι μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Είναι προφανές ότι ο κ. Χατζηδάκης ή δεν γνωρίζει και μπερδεύεται ή νομίζει ότι μιλάει σε ανίδεους. Είναι άλλο πράγμα να συμφωνούν στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας εργοδότες και εργαζόμενοι μιας ιδιωτικής εταιρείας μισθολογικά κλιμάκια και άλλο πράγμα να παρεμβαίνει ο νόμος, όπως κάνει ο κ. Χατζηδάκης στη ΔΕΗ, για να καταργήσει ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας και να ακυρώσει την εφαρμογή της στους νέους εργαζόμενους”.

Η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι “πέραν του ότι δεν φαίνεται να γνωρίζει τη διαφορά ΣΣΕ και νόμου, ο κ. Χατζηδάκης προφανώς δεν ξέρει καν να διαβάζει μια ΣΣΕ”, προσθέτοντας ότι η ΣΣΕ που επικαλέστηκε υπογράφηκε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ, και όχι το 2017.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ