Πηγή Εικόνας: Baltic Pipe Project
Περί τα μέσα του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Nord Stream II ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την ακριβή ημερομηνία – ή έστω τον μήνα – που θα λειτουργήσει ο αγωγός. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Κόζακ, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο, δεν αναφέρθηκε με ακρίβεια στην ημερομηνία, ενώ περιορίστηκε στη φράση «στα μέσα του επόμενου έτους».
Μάλιστα, σύμφωνα με το Apostrophe που επικαλείται ειδικούς από το Ukrainian Information Resistance OSINT Group, ο Nord Stream II δεν θα λειτουργήσει πριν από το 2021, παρά τις διαβεβαιώσεις Ρώσων αξιωματούχων για δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου ακόμη και εντός του 2019, για μία σειρά από τεχνικά ζητήματα.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών ότι ο αγωγός θα μπορούσε να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη ακόμη και εντός του 2019. Ο Νόβακ ρωτήθηκε αναφορικά με το ενδεχόμενο να «παγώσουν» έως το 2020 οι παραδόσεις φυσικού αερίου καθώς μόνο η Δανία προχώρησε στη χορήγηση άδειας για την κατασκευή του αγωγού και απάντησε ως εξής: «Πρόκειται για τεχνικό ζήτημα. Έχει σχέση όχι μόνο με την ανάγκη να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού, αλλά να δρομολογηθούν και οι εργασίες επίσης […] Η ερώτηση πρέπει να γίνει στον Nord Stream 2. Πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες».
Όπως είχε γράψει το economix.gr, η Δανία στα τέλη του προηγούμενου μήνα έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη διέλευση του αγωγού. Οι Δανοί επεξεργάζονταν την έκθεση για τη διέλευση του αγωγού από την άνοιξη του 2017 ενώ η ανακοίνωση της Δανέζικης Υπηρεσίας Ενέργειας (DEA) αναφέρει πως η άδεια αφορά την τοποθέτησή του στην όδευση νοτιανατολικά της Μπορνχόλμ. Από τις δύο λύσεις που προτείνονταν στην έκθεση, και αφορούσαν την αξιοποίηση αγωγού 164 και 147 χιλιομέτρων αντίστοιχα, η κυβέρνηση της Δανίας ενέκρινε τη συντομότερη για αμιγώς, όπως διευκρινίζει, οικολογικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι το έργο επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περί τα 80% ενώ, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, είχε επισημάνει στο παρελθόν πως θα χρειαστούν πέντε εβδομάδες από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση από τη Δανία μέχρι την κατασκευή του αγωγού.
ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ «ΟΧΙ» ΣΕ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ
Σύμφωνα με την ανάλυση του S&P Global Platts, η καθυστέρηση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας στις μεταβατικές συζητήσεις με την Ουκρανία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για ένα μονοετές συμβόλαιο με τη Ρωσία για την παροχή φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη.
Μάλιστα, η είδηση ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη του πρωθυπουργού Αλεξέι Γκόντσαρουκ που, αν και παρέλειψε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για ενδεχόμενες τροποποιήσεις που θα έκαναν πιο θελκτικό το συμβόλαιο για την ουκρανική πλευρά, επισήμανε πως ψάχνει για «προβλέψιμες, αμοιβαιώς επωφελείς σταθερές συνθήκες συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες». «Αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία είναι ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο το οποίο θα εγγυάται την πλήρη χρήση των υποδομών της χώρας και την ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας και της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός.