The small wind turbine (SWT) EW16 thetis, manufactured by EUNICE WIND
The small wind turbine (SWT) EW16 thetis, manufactured by EUNICE WIND
Πηγή Εικόνας: Eunice Group

Την ανάγκη να συνδεθεί η προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την πράσινη φόρτιση, δηλαδή με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές επεσήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής της Eunice WIND, Γιώργος Πεχλιβάνογλου μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αν δεν γίνεται από καθαρές μορφές ενέργειας», ανέφερε. «Αν φορτίσουμε ένα αυτοκίνητο με ενέργεια η οποία δεν προέρχεται από ΑΠΕ και ταυτόχρονα ζητήσουμε από τα κράτη να επιδοτήσουν ή να ενισχύσουν την εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο, λογικό ίσως και νομικό, ως προς τον σκοπό της επιδότησης άλμα. Και ίσως και παράπτωμα. Έχουμε ουσιαστικά πριμοδοτήσει μια τεχνολογία, χωρίς να εξασφαλίσουμε ότι αυτή θα οδηγήσει σε άμεση μείωση των εκπομπών του CO2. ‘Αρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνδεθεί η προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την πράσινη φόρτιση».

Σχετικά με το σχεδιασμό των δικτύων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων τόνισε ότι πρέπει να είναι πελατοκεντρικός, δηλαδή να ακολουθεί το αυτοκίνητο και τον οδηγό του και να ψάχνει να βρει το αυτοκίνητο εκεί που είναι παρκαρισμένο.

«Μην ξεχνάμε ότι τα αυτοκίνητα βρίσκονται παρκαρισμένα περίπου για 80% της ζωής τους. Αν βρούμε που είναι παρκαρισμένο το αυτοκίνητο τότε θα μπορέσουμε να στήσουμε ένα δίκτυο φόρτισης, το οποίο είναι βιώσιμο και μπορεί να προσφέρει λύση με χαμηλότερο κόστος. Αν προσπαθήσουμε απλά να φτιάξουμε μια ηλεκτρική ρεπλίκα ενός βενζινοκίνητου συστήματος τότε θα έχουμε αποτύχει καθώς το αποτέλεσμα θα είναι ένα σύστημα με πολύ υψηλά κόστη και ταυτόχρονα εξαιρετικά χαμηλή απόδοση», σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στο έργο της Τήλου που ανέπτυξε η Eunice, με το οποίο το νησί ηλεκτροδοτείται από συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες, ο κ. Πεχλιβάνογλου τόνισε ότι αυτό «αποτελεί αφετηρία και σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων και την ενσωμάτωση όλων των καινοτόμων τεχνολογιών, όπως αυτών της ηλεκτροκίνησης που πρακτικά μετατρέπει τη συμβατική μορφή αυτοκίνησης με βάση ορυκτά καύσιμα, σε μια ενσωματωμένη στο ηλεκτρικό δίκτυο και στη νέα τάξη πραγμάτων μορφή μετακίνησης».