Ο νέος γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, στη Βουλή , Αθήνα, Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019.
Ο νέος γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, στη Βουλή , Αθήνα, Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019.
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στον απόηχο των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Νέα Υόρκη για το περιβάλλον, όπως η πιο δυναμική προώθηση των ΑΠΕ και η πλήρης απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μέχρι το 2028 – αλλά και η πρωτοβουλία για διεθνή σύνοδο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή – φαίνεται να κινείται συνολικά η Νέα Δημοκρατία.

«Η Νέα Δημοκρατία παίρνει στα χέρια της την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα πιάνουμε δουλειά για να κάνουμε πιο πράσινες, πιο καθαρές, πιο φωτεινές τις πόλεις και τα χωριά μας. Να χτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο», τονίζει ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Εντυπωσιάζει πάντως η «πράσινη στροφή» της γαλάζιας παράταξης. Ιδίως διότι ο συντηρητικός χώρος στην Ελλάδα δεν φημίζεται για τις οικολογικές του ευαισθησίες. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την εποχή που ανέλαβε, ως απλός βουλευτής, την Προεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής (το μακρινό 2007, αν δεν κάνουμε λάθος…) είχε δώσει και διαπιστευτήρια και μήνυμα. Όπως θα έλεγε κάποιος αιχμηρός παρατηρητής, «έγιναν τώρα οικολόγοι και οι δεξιοί».

Πάντως η επιλογή να δώσει μήνυμα ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν φαίνεται να είναι τυχαία. Εκφράζει μάλλον τη σημασία που δίνει η κυβερνητική πλειοψηφία στο θέμα. Και επιπλέον ο νυν γραμματέας της ΚΟ έχει θητεύσει και ως Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Περιβάλλοντος στην κυβ΄ρνηση Σαμαρά. Θυμίζουμε, για όσους ξεχνούν εύκολα, ότι τότε τη θέση αυτή είχε προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς αρχικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε (να έχει από πάνω του Υπουργό από το ΠΑΣΟΚ και καθηγητή – Λιβιεράτος – όπως έλεγαν τότε οι παραπολιτικοί κύκλοι). Τώρα οι δύο άνθρωποι που το 2012 βρέθηκαν ως οι επιλογές για το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος, δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα για την νέα πράσινη στροφή της ΝΔ: ο ένας ως Πρωθυπουργός και ο άλλος ως συντονιστής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Και αυτό έχει τη σημασία του ιδίως ενόψει του «κρεσέντο αντιπολίτευσης» που αναμένεται από τον ΣΥΡΙΖΑ – και με οικολογικές αιχμές – ενόψει σοβαρών νομοσχεδίων και κυβερνητικών πρωτοβουλιών: αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, επένδυση στο Ελληνικό, ιδιωτικοποίηση ΕΛΠΕ, απολιγνιτοποίηση ΔΕΗ.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του Σταύρου Καλαφάτη με τα πολλάπλά μηνύματα έχει ως εξής:

Κάποτε οι άνθρωποι τρομάζαμε από φαντασιακές βουτιές σε μια αιφνίδια καταστροφή του Πλανήτη που μπορεί να ερχόταν από απροσδιόριστη αιτία. Σήμερα, ξέρουμε ότι ο Πλανήτης πράγματι καταστρέφεται, όχι αιφνίδια, αλλά σταδιακά και όχι από άγνωστες, αλλά από καλά γνωστές αιτίες, τις οποίες οι ίδιοι προκαλούμε. Ξέρουμε ακόμη πως ώσπου να φτάσουμε στο τέλος, θα αντιμετωπίζουμε σοβαρές επιπτώσεις, που θα γίνονται ολοένα και πιο δραματικές. Ξέρουμε κι’ ότι από αυτές τις επιπτώσεις, εξαρτάται η πορεία της Πατρίδας μας στα επόμενα χρόνια.

Αναμφίβολα η ανάσχεση του εφιαλτικού αυτού φαινομένου απαιτεί παγκόσμια σύμπραξη. Μπορούμε, όμως, αντί να συνθηματολογούμε και να αοριστολογούμε, να πιάσουμε δουλειά για να βγούμε στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Μπορούμε, προπάντων, να μπολιάσουμε όλες τις πολιτικές μας, σε όλους τους τομείς, με δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.  Να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση πλημμυρών και πυρκαγιών. Στην αποκατάσταση δασικών εκτάσεων που καταστρέφονται. Στον περιορισμό των ρυπογόνων εστιών, της ατμοσφαιρικής και της θαλάσσιας ρύπανσης. Στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Αλλά και στην ανάπτυξη του πράσινου στις πόλεις μας.

Κεντρική διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών οφείλουμε να δράσουμε χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση. Το σύνθημα έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγγέλλοντας το σχεδιασμό μιας νέας εθνικής στρατηγικής για το περιβάλλον, την ενέργεια και το κλίμα. Με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, την ανακύκλωση απορριμμάτων, την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έμπρακτο βήμα συνιστά και η κατάρτιση, με τη σύμπραξη ευρωπαϊκών χωρών, μεγάλου επενδυτικού σχεδίου “πράσινης ανάπτυξης”, που θα εκτείνεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ηλεκτροκίνηση.

Η απόφαση είναι κοινή, δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει στα χέρια της την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα πιάνουμε δουλειά για να κάνουμε πιο πράσινες, πιο καθαρές, πιο φωτεινές τις πόλεις και τα χωριά μας. Να χτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Και να περάσουμε την Πατρίδα μας από τα πρότυπα προς αποφυγή, στα πρότυπα προς αντιγραφή. Έτσι, όπως υπαγορεύει η ιστορία μας και όπως πράγματι μπορούμε.