Ουρά σε ταμείο της ΔΕΗ
Ουρά σε ταμείο της ΔΕΗ
Τα προβλήματα που προκύπτουν στην είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών θα επιχειρήσει να λύσει στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΕΗ. Η μεγαλύτερη ελληνική δημόσια επιχείρηση θα απευθυνθεί με σχετική εισήγησή της προς τη ΡΑΕ ζητώντας να υπάρξει σχετική πρόβλεψη για μια σειρά τεχνικών προβλημάτων που επιτρέπουν στους οφειλέτες να αφήνουν ανεξόφλητους λογαριασμούς.
Στο επίκεντρο της εισήγησης αναμένεται να βρεθούν αποφάσεις της ΡΑΕ που στερούν από την επιχείρηση τη δυνατότητα είσπραξης οφειλών, με κορωνίδα αυτών τους πελάτες που έχουν αλλάξει πάροχο αλλά συνεχίζουν να έχουν χρωστούμενα στη ΔΕΗ. Οι τροποποιήσεις που θέλει να φέρει η ηγεσία του ΥΠΕΝ με νομοθετική ρύθμιση εντός Οκτωβρίου αναμένεται να περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα της επιχείρησης να εισπράξει τα χρωστούμενα για διάστημα μικρότερο του εξαμήνου, που ισχύει σήμερα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η επιχείρηση στοχεύει να μειώσει τις οφειλές και να ενίσχυσει, στο πλαίσιο και της λήψης μέτρων για τη διαχείριση του ταμειακού ελλείμματος που σε προβολή δωδεκαμήνου ξεπερνά τα 950 εκατ. ευρώ, τη ρευστότητά της. Στην ίδια δέσμη μέτρων συμπεριλαμβάνεται και ο περιορισμός των τρίμηνων συμβάσεων ρεύματος, δηλαδή, της υπογραφής σύμβασης διάρκειας τριών μηνών με τον πάροχο από κατηγορίες πολιτών που, εντός του επόμενου τριμήνου, αλλάζουν κατοικία και αφήνουν «φέσια» στην αποπληρωμή του ρεύματος.

 

Το θέμα εθίγη προσωπικά και από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, που είχε κάνει λόγο για «ενεργειακό τουρισμό» των κακοπληρωτών. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης είχε επισημάνει σε σχετική του τοποθέτηση στις αρχές Σεπτεμβρίου: «Θα συνεννοηθούμε με τη ΡΑΕ για να τελειώσει το φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού». Τι θέλω να πω; Ότι κάποιος φεσώνει τη ΔΕΗ και μετά πηγαίνει και φεσώνει έναν εναλλακτικό πάροχο και μετά πηγαίνει στον επόμενο κ.λπ. Αυτό πρέπει να τελειώσει όπως τελείωσε και στην τηλεφωνία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που να είναι αντίθετος και θα το κάνουμε».
ΥΚΩ
 
Από εκεί και πέρα, με νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στη Βουλή, η κυβέρνηση θα παρέχει στη ΡΑΕ τη δικαιοδοσία να κοστολογήσει με απόλυτη ακρίβεια και το ύψος των οφειλών από παλιότερες ΥΚΩ που υπάρχουν προς τη ΔΕΗ και εν συνεχεία να γνωμοδοτήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αρχικές επιδιώξεις της ΔΕΗ, όταν ετέθη εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα, άγγιζαν έως και τα 700 εκατ. ευρώ αλλά εν τέλει η ανεξάρτητη αρχή υπολόγισε την οφειλή περί τα 160 – 200 εκατ. ευρώ για να προσεγγίσει τελικά το ποσό των 195 εκατ. ευρώ. Όπως έχει γράψει το Economix.gr, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει κονδύλι για την καταβολή των εκκρεμοτήτων των ΥΚΩ προς την επιχείρηση που θα προέρχεται από τον προϋπολογισμό του 2020.