ΔΕΘ
ΔΕΘ
Πηγή Εικόνας: helexpo.gr

Πάνω από το επίπεδο των 250.000 ατόμων διατήρησε – για τρίτη συνεχή χρονιά – η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον πήχη της επισκεψιμότητας, εδραιώνοντας τη δυναμική της και κερδίζοντας ακόμα περισσότερο τις καρδιές του κόσμου. Ειδικότερα, τις πύλες της 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες.

Η 84η ΔΕΘ, όπου Τιμώμενη Χώρα ήταν η Ινδία, μέτρησε πάνω από 1.600 εκθέτες έναντι 1.494 πέρυσι, αλλά και 18 διεθνείς συμμετοχές. Το ινδικό περίπτερο έγινε πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, σύμφωνα με τον εκθεσιακό φορέα.

Το ενδιαφέρον του κόσμου συγκέντρωσε στην φετινή ΔΕΘ και το αφιέρωμα Digital Greece, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo, σε συνεργασία με τους Industry Disruptors-Game Changers. Περισσότερες από 300 startups, ρεκόρ για τα δεδομένα της Έκθεσης, φιλοξενήθηκαν στο Digital Greece.

Επίσης με ενθουσιασμό έζησαν οι επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ τη «μαγεία» της 5G τεχνολογίας, η οποία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του διαδικτύου. Η 84η ΔΕΘ έγινε η πρώτη έκθεση όπου παρουσιάσθηκε πιλοτικά το δίκτυο 5G, με τη συνδρομή της WIND και της Huawei.

Την ελληνική επιχειρηματικότητα παρουσίασαν με επιτυχία στα περίπτερα 2 και 3 τα 43 Επιμελητήρια που συμμετείχαν στην 84η ΔΕΘ υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ και οι ξεχωριστές συμμετοχές των ΕΕΘ, ΕΒΕΘ, Επιμελητηρίου Σερρών και ΕΒΕΑ προσέλκυσαν την προσοχή των επισκεπτών.

Μεγάλη επισκεψιμότητα είχε και το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που με τους VR εξομοιωτές του μετέφερε εικονικά τον κόσμο στην επιχειρησιακή καθημερινότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η τέχνη όμως ήταν παρούσα στην 84η ΔΕΘ, όπου για έκτη χρονιά η CheapArt έφερε το κοινό κοντά σε σημαντικούς καλλιτέχνες, ενώ σημαντικό ήταν το αποτύπωμα που άφησε το «The Mindspark», όπου διεθνούς φήμης ομιλητές μετέδωσαν με γλαφυρό τρόπο νέα γνώση για τις νέες εποχές που διανύουμε.

Μεγάλες ήταν οι ροές επισκεπτών σε όλα τα θεματικά αφιερώματα της ΔΕΘ, από τη μηχανοκίνηση και την ενέργεια μέχρι την εκπαίδευση και τη γαστρονομία (Energia, Automotion-Electricity-Mobility, Akademia και Γαστρονομία –Γωνιά Γαστρονομίας, η Ελλάδα στο πιάτο μας–). Στο αφιέρωμα Automotion-Electricity-Mobility παρουσιάστηκαν και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και επαγγελματικά οχήματα (συμμετείχαν πέντε εταιρείες με ηλεκτροκίνητα οχήματα).

Για την αναψυχή των επισκεπτών φρόντισαν και φέτος τα Music Events, όπου γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες έδωσαν τον μουσικό τόνο της διοργάνωσης. Το κοινό ενημερώθηκε, φέτος, για πρώτη φορά στη ΔΕΘ και για τις ιατρικές, φαρμακευτικές και βιομηχανικές χρήσεις της κάνναβης, στο Salonica Cannabis Expo.

Η ΔΕΘ διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).Το 2020, Τιμώμενη Χώρα θα είναι η Γερμανία.