Τουλάχιστον δύο χιλιάδες βιομηχανικά ρομπότ χρειάζεται η κροατική αγορά, για να καλυφθούν ανάγκες της παραγωγικής δραστηριότητας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ανακοίνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας (HGK), επικαλούμενο τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε μεταξύ των εταιρειών – μελών του.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, προς το παρόν, η Κροατία «φιλοξενεί» 175 βιομηχανικά ρομπότ σε διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόσφατα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανακοίνωσε ότι αυξάνεται η ζήτηση για βιομηχανικά ρομπότ παγκοσμίως και η χρήση τους είναι περισσότερο αισθητή σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Δανία, ενώ οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δεν ακολουθούν με ταχύ ρυθμό τον βηματισμό των προηγμένων βιομηχανικά χωρών.

Στην Κροατία – σύμφωνα με το HGK – ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός βιομηχανικών ρομπότ είναι το γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας (HNB) Μπόρις Βούισιτς, η έλλειψη εργατικού δυναμικού που παρατηρείται σε συγκεκριμένους κλάδους, μπορεί -σε έναν βαθμό- να ξεπεραστεί με τη χρήση βιομηχανικών ρομπότ. Σε ορισμένους δε, τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, (μεταφορές, κατασκευές κ.ά), η αυτοματοποίηση ενδέχεται να βελτιώσει την παραγωγή, επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.