Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον 2
Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον 2
Πηγή Εικόνας: ΥΠΕΝ

Με μεγάλο ενδιαφέρον και χιλιάδες αιτήσεις ξεκίνησε σήμερα ο Β κύκλος του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον. Το πληροφοριακό σύστημα – που κόντεψε να τινάξει στον αέρα τον Α κύκλο – φαίνεται να κρατά, παρά τα επιμέρους προβλήματα και τον εξαιρετικά μεγάλο φόρτο.

Σε ορισμένες φάσεις, πολλοί χρήστες αντιμετωπίζουν πρόπβλημα πρόσβασης και δυσλειτουργίες, αλλά το σύστημα δεν έχει καταρρεύσει, διαβεβαίωνουν κύκλοι του ΥΠΕΝ, παρά το ότι έχουν κυκλοφορήσει στα κοινωνικά δίκτυα σχετικές φωτογραφίες. Μάλιστα ειδικά στελέχη του Υπουργείου σημείωναν ότι λόγω του αναμενόμενου φόρτου είχαν φροντίσει να έχουν διαθέσιμους επιπλέον servers για να εξυπηρετούνται οι ενδιαφερόμενοι.

Το ενδιαφέρον είναι όχι μόνο μεγάλο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως της Περιφέρειας Ηπείρου, ο συνολικός προϋπολογισμός των διαθέσιμων χρημάτων φαίνεται να έχει ήδη εξαντληθεί!

Μετά τις πρώτες ώρες λειτουργίας, το ηλεκτρονικό σύστημα είχε ήδη δεχθεί πάνω από 12.500 αιτήσεις, ενώ 6.500 από αυτές είχαν ολοκληρωθεί.

Το ΥΠΕΝ αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας αργότερα σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Προγράμματος https://exoikonomisi.ypen.gr/

και τη σχετική υποσελίδα για τον Β΄ Κύκλο https://exoikonomisi-b.ypen.gr/

όπου παρέχονται αναλυτικές Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Σήμερα άνοιξε το πληροφοριακό σύστημα για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθούν οι αιτήσεις ανά Περιφέρεια με το εξής χρονοδιάγραμμα:

-Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης από 19 Σεπτεμβρίου.

-Αττικής, Νοτίου Αιγαίου από 23 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι επειδή το σύστημα λειτουργεί με την αρχή first in – fisrts served, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού για κάθε περιφέρεια (τα χρήματα είναι συγκεκειμένα για κάθε μία ξεχωριστή περιφέρεια και δεν μεταφέρονται, λόγω κανονισμών ΕΣΠΑ), οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προλάβουν να καταχωρήσουν την αίτησή τους πριν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

O προϋπολογισμός του Β΄ Κύκλου συνολικά ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν πάνω από 25.000 αιτήσεις.

UPDATE 17:15

ΥΠΕΝ: Με πολύ μεγάλη συμμετοχή άνοιξε ο δεύτερος κύκλος του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ του economix.gr που είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ξεκίνησε σήμερα στις 12:00 η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τις περιφέρειες Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής  Ελλάδας.

Ήδη στις 16:00 βρίσκονταν μέσα στην πλατφόρμα 15.370 χρήστες. Από τον αριθμό αυτό έχουν ολοκληρωθεί οι  διαδικασίες υποβολής για 7.200 αιτήσεις, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί 100 εκατ. ευρώ.

Λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής στο πρόγραμμα υπάρχουν καθυστερήσεις, ωστόσο η πλατφόρμα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό, οι χρήστες του συστήματος χρειάζεται να επιδείξουν υπομονή.

Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από τεχνικής και επιχειρησιακής πλευράς για να αυξηθεί η ταχύτητα απόκρισης, ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση  των ενδιαφερόμενων.»

UPDATE 22:30
ΥΠΕΝ: χιλιάδες αιτήσεις, εξαντλούνται οι πόροι, δεν φταίμε εμείς για τα προβλήματα…

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης για την πορεία  υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τις περιφέρειες Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής  Ελλάδας γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

  1. Στις 21.30 έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποβολής για 8.797 αιτήσεις, έχουν δεσμευτεί 118 εκατ. ευρώ και μέσα στην πλατφόρμα βρίσκονται 17.863 χρήστες
  2. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής η πλατφόρμα εξακολουθεί να αποκρίνεται με καθυστέρηση και χρειάζεται υπομονή από τους χρήστες. Η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα είχε διαβεβαιώσει εγγράφως στις 12/9 για την πλήρη ετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος και θα εργαστεί όλη τη νύχτα για να βελτιώσει τη ταχύτητα και τη λειτουργικότητα του συστήματος.
  3. Επιπλέον λόγω της ταχύτατης απορρόφησης των προβλεπόμενων πόρων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος.