Βωβός
Βωβός
Πηγή Εικόνας: babisvovos

Τον Μάιο του 2015, η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης που πέτυχε η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ στο ΧΑΑ), έδωσε στην εταιρεία πολύτιμη ανάσα. Ωστόσο, σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, φαίνεται να επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι η τεχνική εταιρεία κατάφερε, μέσω των ιστορικών εκείνων δικαστικών αποφάσεων να κερδίσει, μόνο, χρόνο, “κλωτσώντας παρακάτω το τενεκεδάκι”. Ο λόγος; Η εταιρεία προσπαθεί να ισορροπήσει, επιδιώκοντας είτε την αξιοποίηση-αποπεράτωση ορισμένων από των ακινήτων της είτε την αναζήτηση επενδυτή για κάποια άλλα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, κοινός παρονομαστής για την ΜΒΔΤ είναι οι απόπειρες πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων του ιδρυτή της Χαράλαμπου Βωβού ή συγγενικών του προσώπων.

Οι εκποιήσεις

Την άνοιξη του 2018 είχε επιχειρηθεί να βγει στο σφυρί, προς 2,64 εκατ. ευρώ, η βίλα του Μπάμπη Βωβού στο Ψυχικό, διαδικασία που είχε, τότε, ματαιωθεί καθώς δεν υπήρξαν προσφορές. Τώρα, στις 25 Σεπτεμβρίου, ακολουθούν άλλα ακίνητα και έτσι προγραμματίζονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για:

– γραφείο επιφάνειας 21 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) στην οδό Σόλωνος 47, που ανήκει στον Μπάμπη Βωβό και έχει τιμή εκκίνησης περίπου 29.599 ευρώ

-δύο υπόγεια 34 τ.μ. και 108 τ.μ., όπως και θέση στάθμευσης 11,25 τ.μ., που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο Atrium στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 6-10 στην Αθήνα. Τα τρία ακίνητα που διαθέτουν τιμή εκκίνησης 23.000 ευρώ, 65.000 ευρώ και 11.000 ευρώ, αντίστοιχα, ανήκουν στη σύζυγο του κ. Βωβού, Μαρία.

Εάν, βέβαια, οι εκποιήσεις προχωρήσουν, θα εξαρτηθεί από το εάν οι δικηγόροι του Χαρ. και της Μαρίας Βωβού, προχωρήσουν σε αίτηση αναστολής, κάτι που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα.

Άγονες προσπάθειες ανάκαμψης

Την ίδια στιγμή, τρεις κινήσεις που προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης με στόχο τη βελτίωση των μεγεθών της εταιρείας, δεν έχουν γίνει, ποτέ, πράξη. Ο λόγος για:

– την αποπεράτωση του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, project που, ως τμήμα της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας, θα μπορούσε, με σημαντική δυσκολία, να υλοποιηθεί. Μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές κατευθύνσεων και συσχετισμών σε πολιτικό επίπεδο (όπου θα ληφθούν τελικά οι αποφάσεις για αυτή ειδικά την επένδυση), ένας νέος ορίζοντας έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα με την εκ νέου προσπάθεια του (μπασκετικού αυτή τη φορά) Παναθηναϊκού για να προωθηθεί γήπεδο στην έκταση με τη συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων. Σε αυτό το σκηνικό δεν έχει διαφανεί ακόμη το πως μπορεί να επωφεληθεί ακριβώς η ΜΒΔΤ.

-την πώληση του ξενοδοχείου στον Γαλατά Τροιζηνίας, που προβλεπόταν από τη συμφωνία εξυγίανσης, να ολοκληρωθεί το 2016. Παρόλ’ αυτά, το deal δεν έχει ολοκληρωθεί, μιας και παρότι υπήρξε, αρχικά, επενδυτικό ενδιαφέρον, η πλευρά της Βωβός ποτέ δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με την πλευρά των επενδυτών. Πρόκειται για παραθαλάσσιο οικόπεδο, έκτασης 88 στρεμμάτων, στον Γαλατά, που επιβαρύνεται με τραπεζικό δανεισμό 10 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα από την ενδεχόμενη πώληση να κατευθύνονται για την αποπληρωμή των πιστωτών της Βωβός. Το ακίνητο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο, ενώ διαθέτει συγκρότημα μπανγκαλόου 3.800 τ.μ., ημιτελείς ημιανεξάρτητες μονάδες κατοικιών με συνολική επιφάνεια κτιρίου 18.000 τ.μ., και δύο οικόπεδα με συνολική έκταση 24.000 τ.μ.

-Η αξιοποίηση δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή δόμησης από ακίνητα, των οποίων οι συντελεστές δόμησης δεν χρησιμοποιήθηκαν. Η εταιρεία σχεδίαζε, το τελευταίο διάστημα, την αποπεράτωση του ημιτελούς κτηρίου της στην στη Λεωφόρο Κηφισίας 111 και Σίνα στο Μαρούσι, αλλά το εγχείρημα, λόγω και γραφειοκρατικών εμποδίων, δεν υπήρξε ποτέ δυνατόν να υλοποιηθεί.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία έχει να δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα από το 2016, με τη μη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων να είναι πρακτική την οποία υιοθετούν…πιστά πολλές εταιρείες. Γι’ αυτό, ίσως, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα έπρεπε, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να αυστηροποιήσει τις ποινές για όσες εταιρείες εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά λογοδοσίας.