Powerline - Gray Metal Tower
Powerline - Gray Metal Tower
Πηγή Εικόνας: Pixabay - Pexels

Αίσιο τέλος φαίνεται ότι λαμβάνει η υπόθεση της ΔΕΗ για την καταβολή των ΥΚΩ του 2011 – ένα ζήτημα που άνοιξε εκ νέου, με μέχρι σήμερα άγνωστο αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια η προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών κονδύλι περί τα 190 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2020 για την καταβολή των εκκρεμοτήτων των ΥΚΩ στη μεγαλύτερη δημόσια ελληνική επιχείρηση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, στα κυβερνητικά επιτελεία είχαν εξεταστεί πολλά σενάρια αναφορικά με τον τρόπο καταβολής των ΥΚΩ προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του καταναλωτικού κοινού. Ειδικότερα, όπως είχε γράψει το Economix.gr, είχαν βρεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τρία πιθανά σενάρια: πρώτον, η εξ’ ολοκλήρου αποπληρωμή του ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεύτερον, η αποπληρωμή από τον προϋπολογισμό σε τρεις ισόποσες δόσεις για την επόμενη τριετία – με στόχο να μην υπάρξει ιδιαίτερο βάρος σε κάποιον ετήσιο προϋπολογισμό και, τρίτον, η εμφάνιση κάποιας εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης που, όμως, θα επιβάρυνε τους καταναλωτές.

Η λύση που τελικά επελέγη είχε αρχίσει να εξετάζεται πιο συστηματικά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ενώ πρόκειται για μία απόφαση που δρομολογεί εξελίξεις και στην οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Το πιο κρίσιμο σημείο είναι δεν αφορά την αποκατάσταση της ρευστότητας καθώς το ποσό δεν θα εκταμιευτεί άμεσα αλλά ότι, εντός της επόμενης εβδομάδας, και πιο συγκεκριμένα στις 24 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή Ernst & Young. Με δεδομένες τις τιμολογιακές αυξήσεις που αναμένεται να επιφέρουν περί τα 490 εκατ. ευρώ στα ταμεία της επιχείρησης αλλά και τα έσοδα από τις εκκρεμότητες στις ΥΚΩ, καλλιεργείται ένα αισιόδοξο κλίμα στη ΔΕΗ ότι η έκθεση δεν θα είναι στο ίδιο κλίμα με την αντίστοιχη τελευταία του 2018, όπου είχε τεθεί εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Το ζήτημα των οφειλών για τις ΥΚΩ είχε προσπαθήσει να επιλύσει η κυβέρνηση Παπαδήμου μέσω του ν. 4067/12 που προέβλεπε την εξόφληση των εκκρεμοτήτων μέσω της καταβολής ενός ποσού στη ΔΕΗ. Ωστόσο, το θέμα δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι το ποσό που αθροίστηκε αφορούσε επί της ουσίας τα τρία από τα τέσσερα χρόνια (2008 – 2011) των οφειλών και άρα έμεινε να συζητείται ότι δεν εξοφλήθησαν οι ΥΚΩ του 2011. Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ ξέθαψε το ζήτημα προβάλλοντας αρχικά αξιώσεις για ποσό που έφτανε ως και τα 700 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΕ περιόρισε το ποσό αυτό στα 160 – 200 εκατ. ευρώ για να καταλήξει τελικά σε ένα ποσό περί τα 195 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως, σε κάθε περίπτωση, μετά τη νομοθετική ρύθμιση θα χρειαστεί και νομική εξουσιοδότηση στην Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να γίνει ο ακριβής υπολογισμός της οφειλής που θα καταβληθεί στην επιχείρηση.