Χαρτί Ανακύκλωση Δέμα
Χαρτί Ανακύκλωση Δέμα
Πηγή Εικόνας: Ben Kerckx / Pixabay

Η απαγόρευση της Κίνας στις εισαγωγές αποβλήτων έριξε τον τομέα της ανακύκλωσης χαρτιού στην Ευρώπη «σε κατάσταση κρίσης», οδηγώντας σε χρόνια υπερπροσφορά ανακυκλωμένου χαρτιού που οδήγησε τις τιμές σε πτώση κατά 300% τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την EuRIC.

Τον Ιούλιο του 2017, η Κίνα κοινοποίησε στον ΠΟΕ ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές 24 κατηγοριών αποβλήτων από τον Ιανουάριο του 2018, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και των μικτών χαρτιών, και σχεδιάζει μια συνολική κατάργηση των εισαγωγών αποβλήτων έως το 2019, αναφέροντας περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Ενώ ορισμένοι ευρωπαίοι ανακυκλωτές προσπάθησαν να βγάλουν προς τα έξω ένα γενναίο πρόσωπο, αποκαλώντας την απαγόρευση εκ μέρους της Κίνας «μια κλήση αφύπνισης» και «μια τεράστια ευκαιρία», η πραγματικότητα για τους ανακυκλωτές χαρτιού αποδεικνύεται σκληρότερη.

Το 2018, η Ευρώπη συγκέντρωσε κατά μέσο όρο 56,5 εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένου χαρτιού, χρησιμοποιώντας περίπου 48,5 εκατομμύρια τόνους για δική της παραγωγή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ανακύκλωσης (EuRIC).

Αυτό αφήνει ένα χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης άνω των 8 εκατομμυρίων τόνων για ανακυκλωμένο χαρτί στην Ευρώπη, ανέφερε σε δήλωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (26 Αυγούστου).

«Η απουσία τελικών αγορών για οκτώ εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένου χαρτιού τα τελευταία δύο χρόνια οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών του ανακυκλωμένων χαρτιού των οποίων η τιμή αγοράς ήταν κατά 300% χαμηλότερη τον Ιούνιο του 2019 από ό,τι τον Ιούνιο του 2017», δήλωσε η EuRIC.

«Ο τομέας της ανακύκλωσης χαρτιού βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης», προειδοποίησε η EuRIC λέγοντας ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών που ασχολούνται με τη συλλογή και ανάκτηση χαρτιού έπρεπε να κλείσουν ως αποτέλεσμα – μια κατάσταση που λέει ότι «έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της μετάβασης προς μια πιο κυκλική οικονομία».

«Η βιομηχανία ανακύκλωσης της Ευρώπης δεν μπορεί πλέον να αντέξει τέτοιες συνθήκες αγοράς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά», δήλωσε η EuRIC, ζητώντας από τους φορείς χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση «επειγόντως».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να απαντήσει άμεσα στο αίτημα της EURACTIV για σχόλια. Έπειτα από επικοινωνία τη Δευτέρα (26 Αυγούστου), δήλωσε ότι έπρεπε να συμβουλευτεί εσωτερικά προτού προβεί σε δήλωση.

Ωστόσο, οι πηγές της βιομηχανίας αναφέρουν ότι η υπερπροσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά χαρτιού δεν αποτελεί έκπληξη και είναι απίθανο να αντιστραφεί βραχυπρόθεσμα.

Περίπου το ήμισυ του χαρτιού που παράγεται στην Ευρώπη προέρχεται από ανακυκλωμένο υλικό, σύμφωνα με την Confederation of European Industries of Paper (CEPI). Και παρόλο που νέες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στην Ευρώπη βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, θα είναι διαθέσιμες σε δύο με πέντε χρόνια.

Η κίνηση της Κίνας για περιορισμό των εισαγωγών «είχε ανακοινωθεί πριν από πολλά χρόνια και δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη για κανέναν», ανέφερε η CEPI, κατηγορώντας για «κοντόφθαλμη κερδοσκοπία» τους εμπόρους και τις εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων που «στο παρελθόν είχαν εμμονή με τις ελκυστικές ασιατικές αγορές».

«Δείχνει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ποιότητα και να γίνει μια προσέγγιση της αλυσίδας εφοδιασμού», δήλωσε η CEPI.

 

[To ρεπορτάζ της Frédéric Simon σε επιμέλεια Zoran Radosavljevic πρωτοδημοσιεύτηκε στην EurActiv.com  και στην EurActiv.gr μεταφρασμένο από Σοφία Ελανίδου ]