Πολυμέτωπη φαίνεται πως είναι η μάχη που δίνει το υπουργείο Ενέργειας και η διοίκηση της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της ρευστότητας και της αξιοπιστίας της μεγαλύτερης ελληνικής δημόσιας εταιρείας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν τα στελέχη για την οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης, καίριο ρόλο διαδραματίζει και η διαχείριση της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ. 

Σε πρώτη φάση, τα στελέχη της ΔΕΗ ασκούν ισχυρό «πρέσινγκ» στον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των οφειλών από τους πελάτες που ορίζονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει δοθεί εντολή να κλείνουν οι διακόπτες για όσους πελάτες φέρεται πως έχουν οφείλουν μεγάλα ποσά στην εταιρεία. Σ’ αυτούς συγκαταλέγονται 582.000 περιπτώσεις με οφειλές άνω των έξι μηνών και συνολικές οφειλές περί τα 545 εκατ. ευρώ ενώ οι περιπτώσεις τελικών λογαριασμών είναι περίπου 895.000 με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών να φτάνει το 1 δισ. ευρώ και τη ΔΕΗ να έχει προωθήσει περί τα 30.000 αιτήματα για αποκοπή εντός του τελευταίου διμήνου. Το 2019, ο ΔΕΔΔΗΕ δέχτηκε πάνω από 192.000 εντολές για αποκοπές με το 26% να εκκρεμούν και τις υπόλοιπες να έχουν ανακληθεί ή εκτελεστεί.

Το σχέδιο για την αποπληρωμή οφειλών από στρατηγικούς κακοπληρωτές αποκτά άτυπα τη μορφή εκστρατείας καθώς στη ΔΕΗ έχουν δεσμευτεί προς αυτή την κατεύθυνση ενώ επιδιώκουν να υπάρχει διαρκής ενημέρωση μέσω εβδομαδιαίας αναφοράς σχετικά με την πορεία των διαδικασιών. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία δεν αφορά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά εισοδήματα καθώς και αυτούς που εντάσσονται στο ΚΟΤ.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Από εκεί και πέρα, μένει να οριστεί και το μέλλον του ΔΕΔΔΗΕ, με τις προθέσεις του υπουργείου, όπως έχουν σαφώς διατυπωθεί από την πρώτη μέρα, να στρέφονται γύρω από την αποκρατικοποίησή του. Της διαδικασίας θα προηγηθεί η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων, συνολικής αξίας πάνω από 3 δισ. ευρώ, στον Διαχειριστή, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διενέργεια σχετικού διαγωνισμού από το υπουργείο Ενέργειας. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται από κυβερνητικής πλευράς για την εκκίνηση της διαδικασίας δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου.

Ο στόχος της αποκρατικοποίησης της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ είναι διττός: αφενός, η ενίσχυση της ρευστότητας στα ταμεία της επιχείρησης και, αφετέρου, οι αναπτυξιακές προοπτικές που φέρνει μαζί η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία. Η αναβάθμιση, ωστόσο, του δικτύου δεν θα περιοριστεί μόνο στην αποκρατικοποίηση της θυγατρικής, καθώς εκκρεμούν επενδύσεις για ηλεκτρικές διασυνδέσεις αλλά και το πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου διανομής για χαμηλή και μέση τάση το οποίο υπολογίζεται περί τα 1,5 δισ. ευρώ. Το έργο αφορά την τηλεμέτρηση και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ανταγωνισμού στη λιανική για την τιμολόγηση των καταναλωτών ρεύματος σε πραγματικό χρόνο από τον προμηθευτή. 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, μετά το αεροπορικό δυστύχημα στον Πόρο, ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς ζήτησε την παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ. Της παραίτησής τους προηγήθηκε σχετική ενημέρωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Στέφανο Οκταπόδα, ενώ όλα τα στοιχεία έχουν περάσει στα χέρια του εισαγγελέα.