Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Σειρά από ανοιχτά μέτωπα αντίκρισε η νέα διοίκηση του Κτηματολογίου κατά τις πρώτες μέρες παραλαβής των καινούριων καθηκόντων της. Αποτέλεσμα αυτού, να θεωρείται περισσότερο από επιβεβλημένο το μπαράζ παρατάσεων που δόθηκε για 12 περιοχές.

Όπως ανακοινώθηκε, δίνεται παράταση στην συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας μέχρι τις 4 Οκτωβρίου για Αγκίστρι, Πόρο, Σπέτσες, Ύδρα, Κύθηρα, Μέθανα και Τροιζήνα, ενώ μέχρι τις 8 Οκτωβρίου παίρνει η Αχαΐα.

Ταυτόχρονα, έως τις 29/10 έχουν περιθώριο μόνο οι κάτοικοι του εξωτερικού που έχουν ιδιοκτησίες σε περιοχές της Μεσσηνίας, Βοιωτίας και Φωκίδας να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους.

Την ίδια ώρα, το Κτηματολόγιο αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου την διαδικασία Ανάρτησης στις Σέρρες, για όσους πολίτες διαμένουν εκτός Ελλάδας.

Η χαμηλή συμμετοχή

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix, ειδικά για τους τρεις νομούς Μεσσηνίας, Βοιωτίας και Φωκίδας (κυρίως τους πολυπληθέστερους 2 πρώτους) η πίεση προς το ΥΠΕΝ για νέα παράταση και για κατοίκους εσωτερικού είναι σημαντική καθώς με στοιχεία Ιουλίου που παρουσιάσε το economix η καταγραφή δικαιωμάτων βρίσκεται κάτω του 20% (!) – αλλά αντιδρούν μελετητές και υπηρεσιακοί του Κτηματολογίου.

Πάντως, γενικότερα και για όλες τις περιοχές η χαμηλή συμμετοχή στην διαδικασία που «τρέχει» από τον περασμένο Νοέμβριο, μόνο προβληματισμό προκαλεί στο Κτηματολόγιο.

Μόλις το 25,37% η συμμετοχή στο Κτηματολόγιο – πίνακας με τα στοιχεία ανά περιοχή

Μάλιστα, όπως εξηγούν πηγές στο economix.gr, το στοίχημα της νέας διοίκησης είναι εντός μικρού χρονικού διαστήματος να επιταχυνθούν όσα ζητήματα «πάγωσαν» ή εξελίσσονταν με ρυθμούς χελώνας. Κατά τις ίδιες πηγές, πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπάρχουσα κατάσταση έπαιξε μεταξύ άλλων ότι άργησε να βγει η διαφημιστική καμπάνια που αρχικώς κρίθηκε άγονη αλλά και το ότι οι ομογενείς δεν έλαβαν εγκαίρως τις απαραίτητες ενημερώσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τις παρατάσεις.

Αντίστοιχα, το χαμηλό ποσοστό που δεν ξεπερνά το 27% των ιδιοκτήτων από τις 24 τρέχουσες συμβάσεις για την συλλογή δηλώσεων Κτηματολογίου, φέρει την διοίκηση σε σκέψεις. Τα στοιχεία είναι παραπάνω από απογοητευτικά, με δεδομένο πως οι παρατάσεις δίνονται η μία μετά την άλλη. Κατά τους μηχανικούς, αν δεν σφίξουν τα χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός χρονικών πλαισίων το Κτηματολόγιο, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στο economix.gr.

Άλλα ανοιχτά μέτωπα που θα εξετάσει η νέα διοίκηση

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα διοίκηση θα βάλει ψηλά στην ατζέντα τα χρήματα από παλαιότερα χρέη προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία. Όπως έχει γράψει το economix.gr, η προηγούμενη διοίκηση του Κτηματολογίου είχε κάνει σχετικές συζητήσεις με την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφορικά με τα χρήματα από προηγούμενα προγράμματα που δεν έχουν συλλεχθεί. Πρόκειται συγκεκριμένα για το αναλογικό τέλος της κτηματογράφησης του 2008 και τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για την περίοδο 1997 – 1999.

Για τα προγράμματα του 2008, ο νόμος προβλέπει η καταβολή του αναλογικού τέλους να πραγματοποιείται από τους δικαιούχους κυριότητας και επικαρπίας που έχουν καταχωρηθεί στους κτηματολογικούς πίνακες. Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ.

Ο λόγος πάντως που δεν έχουν μέχρι στιγμής εισπραχθεί, είναι ότι επί της ουσίας το κόστος ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία ανά περιοχή και ιδιοκτησία διαφέρει – φέρνοντας στην πράξη μια σχετική δυσκολία. Ωστόσο, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, αν ο νόμος δεν αλλάξει πρόκειται η είσπραξη να γίνει το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, πρόθεση του Κτηματολογίου ήταν εισπραχθούν και τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για τα παλαιά προγράμματα 1997 – 1999, κάτι που εκτιμούσαν πως θα γινόταν πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους, όπου και θα γινόταν η τροποποίηση της ΚΥΑ έτσι ώστε να μην γίνεται η πληρωμή μέσω μετρητών.