ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ – ΠΟΛΥΡΡΑΧΟΥ (Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ), Επιφανειακή εκμετάλλευση κοιτάσματος λιγνίτη, ΜΕΤΕ ΑΕ
ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ – ΠΟΛΥΡΡΑΧΟΥ (Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ), Επιφανειακή εκμετάλλευση κοιτάσματος λιγνίτη, ΜΕΤΕ ΑΕ
Πηγή Εικόνας: ΜΕΤΕ ΑΕ

Μείωση 7,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούνιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2018, κυρίως λόγω της μείωσης των δεικτών στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής επίπλων. Σημειώνεται ότι η μείωση αυτή παρατηρείται έναντι αύξησης 14,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2018 με το 2017.

Σημειώνεται ότι παρατηρήθηκε αύξηση κατά 20,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων, που προήλθε κυρίως από την αύξηση του δείκτη των διωήφιων κλάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγίντη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυτή η πτώση στον τζίρο των εγχώριων βιομηχανιών προήλθε:

1. Από τις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

*Μείωση κατά 7,8% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης.

*Αύξηση κατά 20,4% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατομείων.

2. Από τις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

*Μείωση κατά 9,2% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς.

*Μείωση κατά 4,2% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 7,5% τον Ιούνιο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2019.

Ωστόσο, ο μέσος γενικός δείκτης του 12μήνου 06/2018-06/2019 παρουσίασε αύξηση 5,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου 12μήνου, έναντι αύξησης τότε 6,6%.

Εντυπωσιάζει, στα κλαδικά μεγέθη, η αύξηση κατά 20,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων, που προήλθε κυρίως από την αύξηση του δείκτη των διωήφιων κλάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγίντη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης – αν και στο αντίστοιχο προηγούμενο 12μηνο η αύξηση ήταν 33,6%.

Μπορείτε να δείτε όλα τα ευρήματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.