Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Παύει να είναι ακέφαλο το Κτηματολόγιο, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος όρισε νέα διοίκηση. Όπως έγραψε το economix.gr, την θέση του προέδρου καταλαμβάνει ο Δημήτρης Σταθάκης, ο οποίος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο Φορέας βρίσκεται αναμφισβήτητα στην πιο κρίσιμη καμπή του, δεδομένου ότι «τρέχει» ταυτόχρονα πολλές διαδικασίες ενώ έχει ποικίλα ανοιχτά μέτωπα.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την διάταξη του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και με την οποία προβλέπεται ότι αποκλειστική προθεσμία διόρθωσης πρώτων εγγραφών θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020. Ήδη, σύλλογοι από την Κρήτη αντιδρούν στα νέα δεδομένα καθώς μέχρι πρότινος είχαν περιθώριο για να ολοκληρώσουν την διαδικασία έως το 2026.

Έτερο πρόβλημα που θα κληθεί να επιλύσει η νέα διοίκηση, είναι το αλαλούμ με τα ανάδοχα σχήματα που έχουν αναλάβει την κτηματογράφηση του υπολοίπου 63% της χώρας. Όπως έχει κάνει γνωστό το economix.gr, αρκετά γραφεία δεν είχαν πληρωθεί τα τρέχοντα έξοδα ενώ η ρύθμιση που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση με την οποία προβλεπόταν παράταση έως και 6 μήνες στην συλλογή δηλώσεων, είχε προκαλέσει αναμενόμενα αντιδράσεις καθώς δεν γνώριζαν πότε θα πιστωθούν τα επιπλέον χρήματα σε περίπτωση που δινόταν καθολική πίστωση χρόνου.

Βέβαια και το Κτηματολόγιο έχει αρκετές ανοιχτές υποθέσεις. Η καθυστέρηση της διαφημιστικής καμπάνιας που στην πρώτη της φάση κρίθηκε άγονη, οι ομογενείς που δεν έχουν λάβει ακόμα τις απαραίτητες ενημερώσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τις παρατάσεις και κυρίως ότι οι ιδιοκτήτες δεν συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία συλλογής δηλώσεων είναι τα βασικά στοιχήματα που θα κληθεί να κερδίσει η νέα διοίκηση.

Σε δεύτερο χρόνο, θα πρέπει να εξεταστούν και τα ποσά που διεκδικούσε ο Φορέας. Όπως έχει γράψει το economix.gr για τα παλαίοτερα χρέη, η προηγούμενη διοίκηση του Κτηματολογίου είχε κάνει σχετικές συζητήσεις με την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφορικά με τα χρήματα από προηγούμενα προγράμματα που δεν έχουν συλλεχθεί. Πρόκειται συγκεκριμένα για το αναλογικό τέλος της κτηματογράφησης του 2008 και τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για την περίοδο 1997 – 1999.

Για τα προγράμματα του 2008, ο νόμος προβλέπει η καταβολή του αναλογικού τέλους να πραγματοποιείται από τους δικαιούχους κυριότητας και επικαρπίας που έχουν καταχωρηθεί στους κτηματολογικούς πίνακες. Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ.

Ο λόγος πάντως που δεν έχουν μέχρι στιγμής εισπραχθεί, είναι ότι επί της ουσίας το κόστος ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία ανά περιοχή και ιδιοκτησία διαφέρει – φέρνοντας στην πράξη μια σχετική δυσκολία. Ωστόσο, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, αν ο νόμος δεν αλλάξει πρόκειται η είσπραξη να γίνει το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, πρόθεση του Κτηματολογίου ήταν εισπραχθούν και τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για τα παλαιά προγράμματα 1997 – 1999, κάτι που εκτιμούσαν πως θα γινόταν πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους, όπου και θα γινόταν η τροποποίηση της ΚΥΑ έτσι ώστε να μην γίνεται η πληρωμή μέσω μετρητών.

Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το κυριότερο: την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας μέχρι το 2021 – κάτι που έχει γίνει πρακτικά ανέφικτο ήδη – που αποτελεί και υποχρέωση της χώρας προς τους δανειστές. Η πρόοδος του έργου, σημειώνουμε, αποτελεί κομμάτι και της μεταμνημονιακής αξιολόγησης – εποπτείας. Και θα μας απασχολήσει και πάλι τους επόμενους μήνες…