Απόσπασμα κυρωμένου δασικού χάρτη στην Αττική
Απόσπασμα κυρωμένου δασικού χάρτη στην Αττική
Πηγή Εικόνας: Ελληνικό Κτηματολόγιο

Τα… σπασμένα των Επιτροπών Αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, πληρώνουν για ακόμα μια φορά οι ιδιοκτήτες, ενώ δεν αποκλείεται η αργοπορία που επιδεικνύουν στην διαδικασία να μεταθέσει την αγορά ή μεταβίβαση ακινήτων για τουλάχιστον μια τετραετία.

Βέβαια, δεν είναι το μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουν αφού όπως έχει προκύψει από διάφορες υποθέσεις, οι πολίτες λαμβάνουν διφορούμενα μηνύματα καθώς οι μεν Διευθύνσεις Δασών τους δίνουν το πράσινο φως για τα πρόδηλα σφάλματα, αντίθετα από τις Επιτροπές που τα ακυρώνουν.

Αποτέλεσμα αυτού, να έχουν δύο Αποφάσεις από το Κράτος και να μην ξέρουν πως να κινηθούν.

Η ασυνεννοησία  μεταξύ Διευθύνσεων Δασών και Επιτροπών έχει προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων στους πολίτες, οι οποίοι μάλιστα εξετάζουν την διαδικασία προσφυγής στην δικαιοσύνη.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στο economix.gr, είχαν λάβει θετική απάντηση από τη Διεύθυνση Δασών για τα πρόδηλα σφάλματα που υπέβαλαν. Όπως προβλέπει η διαδικασία, οι υποθέσεις τους στάλθηκαν στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων για επικύρωση και χωρίς να τους καλέσουν απέρριψαν το αίτημα και δεν έκαναν δεκτή τη γνώμη της Διεύθυνσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έλαβαν δύο επίσημα έγγραφα του Κράτους, τα οποία ωστόσο είχαν διαφορετική Απόφαση και αφού δεν ενημερώθηκαν ότι το ένα να γίνεται δεκτό και το άλλο απορρίπτεται, είναι προς το παρόν μετέωροι.

Έτερο και σημαντικότερο πρόβλημα που έχει προκληθεί από τις 110 Επιτροπές που έχουν συσταθεί, είναι η καθυστέρηση εξέτασης των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών που έχουν καταθέσει οι πολίτες.

Έχουν ήδη χαθεί δύο χρόνια άλλωστε ενώ όπως εξηγεί στο economix.gr η Τοπογράφος – Αγρονόμος – Μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή, η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα.

«Σύμφωνα με το νόμο αφού εξεταστούν όλες οι αντιρρήσεις τότε θα γίνει η κύρωση του δασικού χάρτη της περιοχής και με βάση αυτόν θα ξέρουμε τελεσίδικα ποιες είναι δασικές και ποιες ιδιωτικές εκτάσεις».

Εκτιμάται, δε, ότι οι πρώτες Επιτροπές Αντιρρήσεων θα ολοκληρώσουν το έργο τους σε ακόμα 2 χρόνια, δεδομένου των ρυθμών που λειτουργούν. Στη συνέχεια, θα πρέπει όλες οι αποφάσεις να περαστούν στο χάρτη από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών.

«Επομένως για 4-5 χρόνια σταματούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων που βρίσκονται σε αντιδικία με το Δημόσιο», εξηγεί η κ. Μπακλατσή.

Στο μεταξύ, αναμένεται να δοθεί μικρής διάρκειας παράταση για περιοχές σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Μαγνησία και Καρδίτσα, των οποίων η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών λήγει στις 30 Αυγούστου.

Σε διαδικασία ανάρτησης μέχρι τις 30/8/2019 είναι οι περιοχές:

  • Ανατολικής Αττικής: (1. Δήμων Αμαρουσίου, Ν. Ιωνίας, Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα, καθώς και των δημοτικών ενοτήτων: α) Μελισσίων Δήμου Πεντέλης, β) Φιλοθέης δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, γ) Πικερμίου & Ραφήνας Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, δ) Ν. Μάκρης Δήμου Μαραθώνα, 2. Δήµου Χαλανδρίου και των δηµοτικών ενοτήτων: α) Γλυκών Νερών & Παιανίας Δήµου Παιανίας, β) Σπάτων Δήµου Σπάτων – Αρτέµιδας, γ) Χολαργού Δήµου Παπάγου – Χολαργού, Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής), προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κρωπίας.

  • Δυτικής Αττικής: (Προκαποδιστριακού ΟΤΑ Μεγαρέων Π.Ε. Δυτ. Αττικής)

  • Κυκλάδων: (πρώην ΟΤΑ Ανω Μεράς της ν. Μυκόνου, Αδάμαντα ν. Μήλου, Ανάφης, ν. Ανάφης, Ανω Μεριάς, Φολεγάνδρου, ν. Φολεγάνδρου, Σικίνου ν. Σικίνου, Οίας, Ημεροβιγλίου, Βουρβούλου, Θήρας, Καρτεράδου, Μεσσαριάς, Βόθωνα, Εξω Γωνίας, ν. Θήρας και Θηρασιάς, ν. Θηρασιάς Κυκλάδων).

  • Θεσσαλονίκης: Δημοτικών ενοτήτων Αμπελοκήπων και Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, δημοτικής ενότητας Ιωνίας (Διαβατά-Νέα Μαγνησία) του Δήμου Δέλτα, δημοτικών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτικών ενοτήτων Ελευθέριου-Κορδελιού και Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, δημοτικών ενοτήτων Αγίου Παύλου, Νεαπόλεως, Πεύκων, Συκεών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, δημοτικών ενοτήτων Ευκαρπίας, Πολίχνης, Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, δημοτικών ενοτήτων Πανοράματος και Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου.

  • Δράμας: (Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Δράμας, εξαιρουμένων των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Κεφαλαρίου, Καλαμπακίου, Καλαμώνος, Αγίου Αθανασίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου).

  • Κοζάνης: (προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης της Π.Ε. Κοζάνης).

  • Μαγνησίας: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου.

  • Καρδίτσας: Το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.