IBG
IBG
IBG
IBG
Πηγή Εικόνας: Investment Bank of Greece

Στην εταιρεία Ireon Investments Ltd., συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη πέρασε η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (IBG), όπως ανακοίνωσαν η Motor Oil και η ΕΥ, σύμβουλος πώλησης της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.

Στην Ireon Investments Ltd. περνούν και η CPB Asset Management ΑΕΔΑΚ, καθώς και η Laiki Factors & Forfeiters.

Με το deal αυτό ο όμιλος Βαρδινογιάννη επισφραγίζει την επιστροφή του στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, οχτώ χρόνια μετά την άτακτη αποχώρησή του από αυτόν.

Μπαράζ εξαγορών

Υπενθυμίζουμε πως έχει προηγηθεί ένα μπαράζ εξαγορών από τον Όμιλο, που τον τελευταίο χρόνο έχει διαφοροποιήσει ακόμα περισσότερο το χαρτοφυλάκιό του, αξιοποιώντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιούργησε η κρίση στην Ελλάδα, αλλά και την προστασία και πρόσβαση που απολαμβάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες. Ειδικότερα, στα assets του κραταιού επιχειρηματικού ομίλου ανήκουν από το 2018 η Marfin Bank Romania (χώρα με την οποία έχει μακροχρόνιες σχέσεις η οικογένεια Βαρδινογιάννη) και ο πάροχος ρεύματος NRG, όπως και το πλειοψηφικό πακέτο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να πιθανολογήσουμε ότι τα παραπάνω περιγράφουν μόνο τις πρώτες κινήσεις ενός έμπειρου παίκτη σε μια παρτίδα σκάκι που φαίνεται να ξεκινά μόλις. Δεν γνωρίζουμε αν έχει τοποθετήσει όλα τα πιόνια του στο ταμπλό, όμως φαίνεται ότι το μπαμ εξαγορών στοχεύει να ενισχύσει τη θέση του έναντι των άλλων ισχυρών της ελληνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα οι όμιλοι Λάτση, Μυτιληναίου και Κοπελούζου.

Αυτό που βλέπουμε εμείς πάντως να λείπει από το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Βαρδινογιάννη, είναι μια ουσιαστική παρουσία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και, σίγουρα, από το ραντάρ ενός επενδυτή – που δεν θα έλεγε «όχι» στην προοπτική να αναπτύξει δραστηριότητα σε απορρυθμιζόμενες αγορές- δεν είναι αδιάφορες οι εξελίξεις στη ΔΕΗ. Ίσως αυτό συνδέεται και με το νέο άνοιγμα στο χρηματοοικονομικό τομέα.

Η νέα Επενδυτική Τράπεζα

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της αγοράς, όσων αφορά το πιο πρόσφατο απόκτημα του Ομίλου, στα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη είναι η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της IBG (από 20 σε 25) και το άνοιγμα της τράπεζας σε περισσότερες κατηγορίες πελατών, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες καταθέτες.

Η στρατηγική που φαίνεται να χαράσσει η νέα τράπεζα, αλλάζει εκ των πραγμάτων τα δεδομένα του εγχώριου banking, ενώ κινείται αντίθετα στην τάση των τελευταίων χρόνων που ήθελε μείωση του αριθμού καταστημάτων στα εναπομείναντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρέπει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι μια επιθετική επιχειρηματική προσέγγιση ευνοείται από το γεγονός ότι η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας δεν κουβαλά τα βάρη των συστημικών τραπεζών, ότι πρόκειται για μια αγορά που συρρικνώθηκε και άρα υπάρχουν ευκαιρίες, ενώ παράλληλα οι περιορισμοί στην αδειοδότηση νέων πιστωτικών ιδρυμάτων, θέτουν σε μειονεκτική θέση πιθανούς ανταγωνιστές.

Από τη τρέχουσα διοικητική σύνθεση της Τράπεζας επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ο Γεώργιος Τανισκίδης, με ποικίλες ιστορίες επιτυχιών και αποτυχιών, και νυν πρόεδρος του ΔΣ, έτρεξε το project της απόκτησης της Επενδυτικής. Στην ομάδα είναι και οι Πέτρος Τζανετάκης (αντιπρόεδρος ΔΣ) και Δημήτρης Κυπαρίσσης (CEO), έμπειρα τραπεζικά στελέχη που έχουν πολύχρονη συνεργασία με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη από διαφορετικά πόστα.