Συζήτηση στη Βουλή για το επιτελικό κράτος
Συζήτηση στη Βουλή για το επιτελικό κράτος
Συζήτηση στη Βουλή για το επιτελικό κράτος
Συζήτηση στη Βουλή για το επιτελικό κράτος
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης». Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.

Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα «όχι» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι». Το άρθρο 88 στο οποίο δηλώνει και το Κίνημα Αλλαγής «όχι», αφορά την επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το άρθρο 90 αφορά στην επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Μητσοτάκης: Αποτελεσματικό, αξιοκρατικό και φιλικό κράτος προς όφελος των πολιτών

Για κράτος με μεγάλο κεφάλι και σώμα σπιθαμής έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος.

«Ένα κράτος που συχνά εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες. Έχουμε επιτέλους χρέος να το αλλάξουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια περιέγραψε κάποιες εικόνες από το μέλλον.

Είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα, οι υπουργοί θα νομοθετούν και τα χρονοδιαγράμματα θα τα παρακολουθεί το ηλεκτρονικό σύστημα «Μαζί» ενώ το συντονισμό θα έχει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου.

«Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Πολλές πράξεις θα γίνονται μόνο με την υπογραφή του γενικού διευθυντή. Σταματούν οι ουρές», συνέχισε ενώ αναφέρθηκε σε μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι αυτές ξεκινούν από την κυβέρνηση και συνεχίζει με την ανάταξη του κράτους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αποτελεσματική και γρήγορη, η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και θεσμοθετείται θέση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα με 3ετή θητεία μέσω ΑΣΕΠ, ο Γενικός Διευθυντής θα έχει δικαίωμα υπογραφής σε ατομικές διοικητικές πράξεις, η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται με σκοπό να έχουμε λιγότερους αλλά καλύτερους νόμους, καθιερώνεται Εθνικής Αρχή Διαφάνειας.

«Δικαίως το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε εγχειρίδιο για την αποτελεσματικότερη δράσης της διοικητικής δομής και ριζοσπαστικό μοντέλο διακυβέρνησης», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως στις Δημοκρατίες ο πολυτιμότερος πόρος είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς που ορίζουν τους κανόνες και πως συντήρηση σημαίνει ο συμβιβασμός με παλιές παθογένειες.

«Η αποκατάσταση σύγχρονων θεσμών αποτελεί προοδευτική επιλογή», υπογράμμισε ξεκαθαρίζοντας πως «μια κυβέρνηση κατακερματισμένη και ένα κράτος πολυδαίδαλο δεν βοηθά μια χώρα που ζητά να αφήσει πίσω της την κρίση».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «πρόοδος σημαίνει αποτέλεσμα, σημαίνει να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες». Παράλληλα είπε πως για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «συμβουλευτήκαμε τη διεθνή εμπειρία» και πολλά από τα μέτρα που προβλέπει «σε προηγμένες χώρες ισχύουν από καιρό».

Όσο για τις αλλαγές που έκανε δεκτές η κυβέρνηση στην αρμόδια επιτροπή ανέφερε ότι «αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση ξέρει να ακούει» και πως η αναζήτηση συναίνεσης θα είναι μόνιμος στόχος της.

«Σκοπός της διαβούλευσης είναι τα νομοσχέδια να βελτιώνονται. Το συγκεκριμένοι που έρχεται προς ψήφιση είναι διαφορετικό από αυτό που εισήχθη στην Επιτροπή. Αποτελεί νίκη του πολιτικού διαλόγου, νίκη του κοινοβουλευτισμού», πρόσθεσε σημειώνοντας πως αυτή την πρακτική θα ακολουθήσει η κυβερνητική πλειοψηφία και στη συνέχεια.

Απαντώντας στις ενστάσεις και την κριτική της αντιπολίτευσης είναι ότι είναι «μάλλον άστοχο ο συντονισμός και η στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου να βαφτίζονται συγκεντρωτισμός από ένα κόμμα που ως κυβέρνηση συνεχών αντιφάσεων κόστισε πολλά στη χώρα».

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούν να μιλούν για πληθώρα συμβούλων όσοι πολλαπλασίασαν τις θέσεις των μετακλητών». Επ’αυτού είπε ότι οι μετακλητοί στις πρωθυπουργικές δομές μειώθηκαν από 161 σε 108, ότι οι γενικές και ειδικές γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58 και ότι συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

«Τίθεται και ανώτατο όριο στο δυναμικό του πρωθυπουργικού γραφείου, κάτι που ίσχυσε ποτέ ως σήμερα», συνέχισε τονίζοντας πως «επιδίωξή μας είναι να προάγουμε το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και το υπουργικό συμβούλιο να δρα ως καλοκουρδισμένη μηχανή εφαρμόζοντας το πρόγραμμα για το οποίο πήρε νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνεχίζοντας είπε ότι «η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν ότι μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε και την εξουσία, ούτε σε εκείνους που αφού εγκαθιστούσαν κομματικούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία, στη συνέχεια έκαναν φωτογραφικές προκηρύξεις για τους προσλάβουν και κάποιοι έπαιρναν φακέλους υποψηφίων στο σπίτι τους».

Τώρα, τόνισε, σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται η θέση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα ενώ «δικαίωμα υπογραφής έχουν όλοι οι γενικοί διευθυντές που επιλέγησαν με δικές σας διαδικασίες κύριοι της αντιπολίτευσης».

Ανακοίνωσε δε ότι σε λίγο καιρό όλες οι διαδικασίες και οι επαφές του πολίτη με το δημόσιο θα είναι ψηφιακές».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν έχει συνταχθεί από κάποιο εξωτερικό νομικό γραφείο αλλά από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Μιλώντας για θέματα διαφάνειας αναρωτήθηκε «ποιον ικανοποιεί ένα σύστημα που έφερε τη χώρα στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες διαφάνειας».

Και συμπλήρωσε: «Πόσο ανεξάρτητα έδρασαν σώματα ελέγχουν με προϊστάμενο που ήταν διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση;».

«Στα πρότυπα άλλων κρατών η Ελλάδα αποκτά επιτέλους Ενιαία Αρχή Διαφάνειας στην κατεύθυνση του ΟΟΣΑ. Ο επικεφαλής της Αρχής θα επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό από ανεξάρτητη αρχή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως οι υπηρετούντες στους 6 παλιούς φορείς θα συνεχίσουν το έργο τους που είναι σε εξέλιξη και οι διευθυντές τους δεν θα διορίζονται από την κυβέρνηση αλλά ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε επιπρόσθετα ότι εδώ και δεκαετίες η λύση ήταν απλά να αλλάζουμε τα πρόσωπα αντί να ιδρυθούν σωστοί θεσμοί προγραμματισμού, δράσης και εποπτείας.

Αναφερόμενος εκ νέου στη κράτος, μίλησε για απρόσωπο κράτος με πολλά πλοκάμια, λίγο συντονισμό το οποίο είναι εκτεθειμένο στην αδιαφάνεια.

Τα αποτελέσματα ανέφερε ήταν ρουσφέτια, λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις, οπισθοδρόμηση, χάσιμο χρόνου και χρήματος.

«Να ξαναγίνει η διοίκηση αληθινά δημόσια. Το νέο φιλικό κράτος να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως «την οπισθοδρόμηση την πλήρωσαν ακριβά οι πολίτες» και «η Ελλάδα έμεινε για καιρό πίσω από τις εξελίξεις».

Γεραπετρίτης: Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας απέναντι στην ιστορία

«Αισθάνομαι ήσυχη τη συνείδησή μου ότι εισφέρω εκείνο που μπορεί να φέρει μια γνήσια αλλαγή, έναν γνήσιο εκσυγχρονισμό στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. «Το κάνω μετά λόγου γνώσεως και με την πεποίθηση της ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενεές», είπε ο κ. Γεραπετρίτης σημειώνοντας ότι σήμερα με το νομοσχέδιο γράφονται οι διαδικασίες που οριοθετούν την εξουσία. «Σήμερα, απέναντι στην ιστορία, έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας. Με καθαρές αρμοδιότητες, με καθαρή ευθύνη και ο πολίτης παραμένει ιδιοκτήτης της εξουσίας», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κλείνοντας την συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το 80% στη διοίκηση

Ψηφίζουμε σήμερα μια τομή που συζητούμε επί 45 χρόνια στην Ελλάδα, δηλαδή τη μεταφορά όλης της διοικητικής ύλης όλων των ατομικών πράξεων στη διοίκηση, είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι το 80% της ύλης περνάει στα χέρια της δημοσιοϋπαλληλίας. «Ο υπουργός διατηρεί 100% τις αρμοδιότητές του, έναντι του πρωθυπουργού, διατηρεί τη χάραξη της στρατηγικής του υπουργείο, διατηρεί την κανονιστική αρμοδιότητας που έχει, δηλαδή να εκδίδει κανονιστικές πράξεις κατ΄εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου και μεταφέρεται μόνο η έκδοση ατομικών πράξεων, που εκδίδονται βάσει του νόμου, των διαταγμάτων και των αποφάσεων», είπε ο κ. Γεραπετρίτης σημειώνοντας ότι η γραφειοκρατία, περιστέλλεται, δια νόμου, σε ποσοστό άνω του 50% και επέρχεται βαθύτατη συρρίκνωση των πιθανών εστιών διαφθοράς, διότι πλέον τα ζητήματα που θα είναι κρίσιμα για την παραχώρηση δικαιωμάτων, θα ανάγονται στη διοίκηση.

Προσλήψεις στο Δημόσιο

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε επίσης ότι επιτέλους το ελληνικό δημόσιο θα είναι εκείνο που θα οργανώνει τις προσλήψεις για το σύνολο του ελληνικού δημοσίου, από τον Μάϊο μήνα, για τον επόμενο χρόνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είναι μια αναγκαία εκσυγχρονιστική μεταρρυθμιστική τομή η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του προγραμματικού κράτους», είπε ο ίδιος και τόνισε ότι το νομοσχέδιο εισάγει νέους σύγχρονους κλάδους στη δημόσια διοίκηση (κλάδος αναλυτή δημοσίων πολιτικών, κλάδος νομοτεχνών, κλάδος ψηφιακής ανάλυσης).

Η επιχειρηματικότητα

«Για πρώτη φορά εισάγεται ο βασικός κανόνας ότι διατάξεις που φέρουν συνέπειες για την επιχειρηματικότητα στη χώρα, δεν θα μπορούν να ισχύουν την επαύριο, αλλά θα πρέπει να καταλείπεται τουλάχιστον δίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, μόνο δύο φορές το χρόνο, την 1η Ιουλίου και την 1η Ιανουαρίου, θα τίθενται σε ισχύ, οι διατάξεις αυτές. Επιτέλους προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Διαφάνεια

Για πρώτη δε φορά, είπε ο υπουργός, εισάγεται επιτροπή δεοντολογίας του πολιτικού προσωπικού της χώρας που θα έχει πλέον την επίβλεψη του τι πράττει το κάθε πολιτικό πρόσωπο, όταν απέρχεται από την πολιτική του θέση, προκειμένου να αποφεύγονται συγκρούσεις συμφερόντων. Η Επιτροπή θα μπορεί να απαγορεύει την άσκηση δραστηριότητας.

Παρακολούθηση ρυθμίσεων

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι για πρώτη φορά εισάγεται αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής των ρυθμίσεων. «Ο νόμος δεν έχει αξία μόνο στην προετοιμασία του ή στην εφαρμογή του. Η μεγάλη αξία του νόμου έχει να κάνει με τον τρόπο που αυτός θα εφαρμοστεί», είπε ο υπουργός.

Κανονικότητα, γνώση των πολιτών

«Ακούστηκε ο αφορισμός ότι πρόκειται για αντιδημοκρατικό μοντέλο», είπε επίσης ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η δημοκρατία προϋποθέτει και άλλα πράγματα, εκτός από το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος. Προϋποθέτει κανονικότητα και πρωτίστως διαφάνεια και λογοδοσία», είπε και επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο έχει προβλεφθεί πως το υπουργικό συμβούλιο, ως συλλογικό σώμα, εγκρίνει ενιαίο κυβερνητικό σχέδιο το Δεκέμβριο, εγκρίνει τα επιχειρησιακά σχέδια του κάθε υπουργείου και αυτά αναρτώνται και καθίστανται κτήμα των πολιτών. «Οι πολίτες θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν ποια είναι η πολιτική η οποία θεσπίζεται κάθε φορά από το υπουργικό συμβούλιο. Έναντι αυτής της πολιτικής θα λογοδοτούν οι υπουργοί. Αυτό είναι η επιτομή της δημοκρατίας», είπε ο υπουργός.

Τσίπρας: Έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και τη συνέχεια του Κράτους από την κυβέρνηση

Για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και στη συνέχεια του κράτους κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο: «αντιλαμβάνομαι ότι ξεκινώντας την θητεία σας εκ των προτέρων δεν δίνεται εμπιστοσύνη στους ίδιους τους υπουργούς σας αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα. Εύχομαι το σχήμα που έχετε αποφασίσει να αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη.»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της επιτροπής ανταγωνισμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε επιστολή του κ. Μητσοτάκη από το 2014 ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία ζητούσε να παραμείνει στη θέση του ως γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Ρακιντζής παρά το γεγονός ότι η θητεία του είχε λήξει.

«Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου και ψάχνει τη Novartis και ψάχνει το θεσμό δεν υπάρχει σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό,» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στη διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Διαστρέβλωση τα περί αριθμού μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει την «ψευδή εντύπωση» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών.

«Έχετε αναπαράγει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών. Για να γίνει αντιληπτή στο σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε θα εξηγήσω για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση. Μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες κλπ.», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους. Η κα Ξενογιαννακοπούλου ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 12.», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Συνεπώς εδώ έχουμε μια λαθροχειρία, μια διαστρέβλωση, η οποία προφανώς είχε στόχο να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει μια στρατιά συνεργατών, μετακλητών θέλοντας να καταλάβει το κράτος. Είχατε δημιουργήσει ταυτόχρονα μια εκστρατεία στοχοποίησης των ανθρώπων αυτών… για να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του είχε φέρει την «στρατιά των κατσαπλιάδων» για να καταλάβει το κράτος,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Έρχεστε εσείς σήμερα και με το καλημέρα συστήνετε 700 θέσεις μετακλητών.. Μέσα σε τρεις μέρες ο κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση και αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών και τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης κατά ακαθόριστο αριθμό. Μίλησε χθες για αύξηση μόνο κατά είκοσι,» σημείωσε, συμπληρώνοντας «έχω την αίσθηση ότι ούτε εσείς στο τέλος δε θα ξέρετε πόσοι είναι.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι εκτός του αριθμού, αυξάνονται επίσης οι απολαβές των μετακλητών επιβαρύνοντας το δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά και μειώνονται οι προϋποθέσεις, καθώς δεν απαιτείται πια πτυχίο ΑΕΙ, παρά μόνο απολυτήριο λυκείου.

«Το κράτος δεν είναι φέουδο»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Π. Κοντολέοντα και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το βιογραφικό του.

«Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το σημερινό ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Με μια πρόχειρη ματιά και έρευνα την οποία κάναμε διαπιστώσαμε ότι το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το εν λόγω πανεπιστήμιο είναι αυτός που αναφέρεται, όχι σε σπουδές management όπως δηλώνει στο βιογραφικό του ο εκλεκτός, αλλά το department of music. Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ..» αναρωτήθηκε o κ. Τσίπρας.

«Τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια είναι κρίσιμα θέματα. Με ποια εχέγγυα επιλέγετε εσείς έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και η μόνη του περγαμηνή είναι ότι ήταν σε κάποια ιδιωτική εταιρία security.»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρία έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης, πρόστιμα από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ και άλλες παραβιάσεις.

«Με ποια εχέγγυα και ποιες ασφαλιστικές δικλείδες μας λέτε ότι μπορεί να ανταποκριθεί αυτός ο άνθρωπος στην εθνική αποστολή με όρους εθνικού σχεδιασμού, με όρους εμπιστοσύνης και εχεμύθειας και το κυριότερο με όρους σεβασμού στο δημοκρατικό χαρακτήρα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.»

«Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ υπάρχει δημοκρατία και θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας και θα σας ελέγχουμε καθημερινά και αν δεν τηρείτε το νόμο και το Σύνταγμα θα λογοδοτείτε,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.