Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Λύση για τους περίπου 15.000 ιδιοκτήτες, των οποίων οι προθεσμίες διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο έληξαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 και ήταν στον αέρα, δίνει διάταξη νόμου που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Νέα καταληκτική ημερομηνία ορίζεται στις 31/12/2020.

Πρόκειται για τις 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017 αλλά και για τις 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.

Παράλληλα, δίνεται οριζόντια παράταση 1 έτους για όσες κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και έπειτα.

Σημειώνεται ότι για τα συγκεκριμένα προγράμματα, χαρακτηρίζονταν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» όταν συμπληρώνονταν 7 έτη από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου. Με την ρύθμιση πλέον θα λήγουν κάθε τέλος του έτους κατά το όποιο συμπληρώνονται 8 χρόνια.

Ειδικότερα, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 περίπου 9.850 ακίνητα που είτε δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο είτε δηλώθηκαν με λάθος τρόπο, περιήλθαν τυπικά στο Δημόσιο.

Αντίστοιχα, το 2018, τουλάχιστον 5.000 ακίνητα ήταν στον αέρα αφού η νομοθετική ρύθμιση που είχε προχωρήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα άφηνε εκτός.

Μάλιστα, κύκλοι του ΥΠΕΝ διαμήνυαν τότε ότι δεν μπορούσε να δοθεί αναδρομική παράταση για τις περιοχές που έμεναν μετέωρες, παρά το γεγονός πως υπήρχε δέσμευση του πρώην υπουργού ΠΕΝ, Πάνου Σκουρλέτη.

Πάντως, μετά το πέρας της νέας προθεσμίας αν οι ιδιοκτήτες δεν κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες, θα έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρά πέντε των εκλογών, είχε δοθει πίστωση χρόνου και συγκεκριμένα ενός έτους μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διόρθωση των αρχικών κτηματολογικών εγγράφων, η οποία αφορούσε περίπου 35.000 ακίνητα σε 111 περιοχές από 34 νομούς, που κινδυνεύαν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα».

Στο κόκκινο βρίσκονταν 20 περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και 91 ακόμα σε όλη την χώρα. Μεταξύ αυτών, κίνδυνος υπήρχε σε Αιτωλία και Ακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Πάτρα, Δράμα, Πάτμο, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Ζάκυνθο, Ηλεία, Ημαθία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καστοριά, Κεφαλληνία, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Φλώρινα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθµός των ακινήτων που εμφανίζονται… ορφανά ή έχουν δηλωθεί µε σφάλµατα ανέρχεται σε 171.552, εκ των οποίων τα περίπου 35.000 είναι κτίσµατα.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα που περιλαµβάνονται στη λίστα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι µικρής έκτασης, µε το 58% να µην ξεπερνά το 1 στρέµµα. Παράλληλα, εντάσσονται και γεωτεµάχια µεγάλης έκτασης, τα οποία εκτιμάται πως είναι νεκροταφεία, γήπεδα κτλ και φτάνουν τα 24.500 στρέμματα.

Σημειώνεται ότι για τα προγράµµατα κτηµατογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισµός «αγνώστου ιδιοκτήτη» προσδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια (14 της αρχικής προθεσµίας συν 1 της παράτασης), ενώ για τα προγράµµατα από το 2008 και µετά ως «αγνώστου» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 7 χρόνια µετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηµατολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.

Update: η αρχική μορφή του άρθρου που δημοσιεύτηκε αναφερόταν σε τροπολογία του πολυνομοσχεδίου, καθώς δεν είχε σχέση με το βασικό θέμα του νομοσχεδίου, αλλά ήταν κανονική διάταξη που συμπεριλήφθηκε εξαρχής στο σώμα του νομοσχεδίου, οπότε κάναμε τη σχετική διόρθωση.