Η ευρύτερη περιοχή της καταστροφής, σήμερα, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής
Η ευρύτερη περιοχή της καταστροφής, σήμερα, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής
Πηγή Εικόνας: Google Maps

Έναν χρόνο μετά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες στο Μάτι παραμένουν.

Μεγάλη μερίδα πολιτών φιλοξενείται ακόμα σε κατασκηνώσεις ή από συγγενείς και φίλους, οι εμπλοκές αναφορικά με τις οικοδομικές άδειες καλά κρατούν και η περισυλλογή του αμιάντου βρίσκεται σε… εξέλιξη.

Από την άλλη, το αφήγημα της μπουλντόζας για 3.200 άμεσες κατεδαφίσεις σε δασικές εκτάσεις και στον αιγιαλό, φυσικά δεν έχει συμβεί.

Πράγματι, το πρώτο διάστημα μετά την φονική πυρκαγιά, η προηγούμενη κυβέρνηση επισπεύσε ορισμένες διαδικασίες έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να επιστρέψουν σε ρυθμούς κανονικότητας. Βέβαια, τα διαχρονικά λάθη ανέδειξαν την πραγματικότητα που κρυβόταν επιμελώς κάτω από το χαλί.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν κάτοικοι της περιοχής στο economix. gr, μπορεί το ΥΠΕΝ να προχώρησε άμεσα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών και να έδωσε το πράσινο φως για να βγαίνουν πιο εύκολα οι οικοδομικές άδειες, ωστόσο άφησε μετέωρους τους αυθαιρετούχους, των οποίων οι ιδιοκτησίες κάηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Πρόκειται για πολίτες δηλαδή που είχαν υπαχθεί σε έναν από τους προηγούμενους νόμους αυθαιρέτων, πλήρωναν τους πάγιους λογαριασμούς τους και τα πρόστιμα που τους είχε καταβάλλει το Κράτος προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Οι συγκεκριμένοι δε, βρίσκονται στον αέρα αφού και δεν μπορούν να ξαναχτίσουν, ούτε να λάβουν το επίδομα στέγασης αλλά και φυσικά να πάρουν πίσω τα ποσά που κατέβαλαν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γ. Κ. ο οποίος, όταν αγόρασε το οικόπεδο τα συμβόλαια έγραφαν πως είναι ένα απλό αγροτεμάχιο. Πριν 9 χρόνια έκανε υπαγωγή σε νόμο αυθαιρέτων για να νομιμοποιήσει το κτίσμα και από τότε μέχρι και σήμερα καταβάλλει τις υποχρεώσεις του. «Εξαρχής γνώριζα πως είμαι αυθαίρετος και για αυτό φρόντιζα να πληρώνω τα πρόστιμα. Το Κράτος πριν την πυρκαγιά δεν είχε κανένα πρόβλημα. Τώρα όμως εγώ είμαι μετέωρος. Έχω δώσει περισσότερα από 20 χιλ. ευρώ όλο αυτό το διάστημα» αναφέρει.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι ιδιοκτήτες στις πυρόπληκτες περιοχές, που δεν έψαξαν όσο έπρεπε την δασική νομοθεσία με την οποία απαγορεύονται εντός δασών και προστατευμένων περιοχών οι ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Πριν περίπου ένα μήνα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι, με τις βασικές παραδοχές για τη νέα πολεοδομική οργάνωση της περιοχής. Σε αυτήν την προέγκριση περιλαμβάνονται ως στόχοι, μεταξύ άλλων, απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από περιφράξεις, αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας των ρεμάτων και προώθηση της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Ωστόσο είναι μόνο μια προέγκριση, δηλαδή ένα κείμενο απλώς κατευθύνσεων και παραδοχών για να χρησιμοποιηθεί από τους μελετητές. Δεν είναι μελέτη, όπως ένα ΤΧΣ, και απέχει πολύ η ανάθεση, πραγματοποίηση και έγκριση της – ποσώς μάλλον η υλοποίηση.

Και βέβαια, άφησε και πολλά ανοιχτά μέτωπα τα οποία μετακυλίστηκαν στην επόμενη πολιτυική ηγεσία. Όπως αναφέρουν πηγές στο economix.gr, το χαρτοφυλάκιο που παρέλαβε η νέα ηγεσία περιλαμβάνει ως έτοιμα ή δρομολογημένα έργα τα έξης:

– Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων καμένων εκτάσεων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος.

– Έχει δημοπρατηθεί η μελέτη των αναδασωτικών εργασιών στην περιοχή Ν. Βουτζά, με τίτλο «Αντιδιαβρωτικά φυτοτεχνικά έργα σε καμένες λεκάνες περιοχής Λυρείου και Νταού Πεντέλης».

– Για τα έργα διευθέτησης της κοίτης, έχει εκπονηθεί η μελέτη «Αντιδιαβρωτικά – Αντιπλημμυρικά έργα καμένων εκτάσεων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος – Διευθέτηση Κοίτης Χειμάρρων».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν δεν δοθεί παράταση, για τις πυρόπληκτες περιοχές που βρίσκονται σε ανάρτηση δασικοί χάρτες και υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά τού περιεχομένου τους, η προθεσμία λήγει στις 30 Αυγούστου.

Αναφορικά με τις κατεδαφίσεις και εδώ τα πράγματα δεν πήγαν όπως είχε ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες μετά την τραγωδία. Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, από τις συνολικά 3.200 κατεδαφίσεις στην Αττική σε δάση και αιγιαλό έχουν… πέσει μόλις 30! Στις πυρόπληκτες περιοχές δε, ίδια εικόνα πάρα το γεγονός ότι υπάρχει η πρόβλεψη να γίνεται αδαπάνως από το υπουργείο Υποδομών για τους πληγέντες. Μάλιστα, στην Ανατολική Αττική η μπουλντόζα έχει ρίξει μόλις έξι δεκάδες από τα περισσότερα από 450 «κόκκινα» σπίτια σε Ραφήνα και Μαραθώνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του economix.gr, συνολικά 475 οικήματα έχουν πρωτόκολλο κατεδάφισης, ενώ έγιναν μόνο 61 κατεδαφίσεις και αυτές όχι από το δημόσιο με τις γνωστές καθυστερήσεις στις διαδικασίες αλλά από τις τεχνικές εταιρείες J & Ρ και ΑΚΤΩΡ με δικά τους έξοδα, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών.

Αντίστοιχα, η συλλογή αμιάντου δεν έχει προχωρήσει, καθώς έχει  απομακρυνθεί σε περίπου 200 σπίτια – με το έργο συνολικά να ολοκληρώνεται εντός του επόμενου 6μηνου.

Η πραγματική εικόνα σήμερα για τα έργα στην περιοχή που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός

Στο τέλος των προγραμματικών δηλώσεων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά στο Μάτι, όπου προχώρησε σε ειδικές εξαγγελίες για την περιοχή, που το economix.gr καταγράφει αναλυτικά σε ξεχωριστό ρεπορτάζ.

Αξίζει όμως να σημειώσουμε αναλυτικά τί είπε ο Πρωθυπουργός όσον αφορά την εικόνα που παρέλαβε η κυβέρνηση – και τις σχετικές πληροφορίες του economix.gr:

1. Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

2. Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.

3. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr:

  • Για το έργο του αμιάντου εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης για τη συνέχιση του έργου “αποξήλωση και απομάκρυνση στοιχείων αμιάντου”, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
  • Στο οικόπεδο του Νέου Βουτζά που χρησιμοποιείται ως υπαίθριος αποθηκευτικός χώρος για καμένα κλαδιά, έχει σωρευθεί μεγάλος όγκος καμένης ύλης. Πέρα από τους κινδύνους, διαμαρτύρονται πολύ έντονα και οι κάτοικοι της περιοχής. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ζητά από τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες να καθαρίσουν το χώρο άμεσα, χωρίς κόστος για το δημόσιο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους.

4. Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης, ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, ενώ έχουν υλοποιηθεί τα άμεσα έργα ανάγκης, όπως κορμοδέματα και κλαδοδέματα με ευθύνη της δασικής υπηρεσίας, εκκρεμούν τα ουσιαστικά και μεγαλύτερα ανασχετικά και άλλα έργα που αφορούν τα ρέματα κλπ. δημιουργώντας ανησυχία για τη χειμερινή περίοδο που έρχεται. Εκκρεμεί ακόμη η αναδάσωση της περιοχής, καθώς πρέπει να γίνει την κατάλληλη για τη φύτευση εποχή που έρχεται μετά τα μέσα φθινοπώρου.

5. Για την αποκατάσταση και επισκευή κατοικιών δεν έχουν προχωρήσει όσα πρέπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι:

  • Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης (περιβάλλοντος χώρου) εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο economix.gr, οι αιτήσεις αφορούν αποκατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο και οι 440 που προχώρησαν αφορούν αποκλειστικά περιπτώσεις που έχει υποστεί ζημιά και βλάβη το κύριο κτίριο.
  • Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146.
  • Aπό τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342 – αρκετές από αυτές έχουν ήδη περαιωθεί, μας ενημερώνουν