Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Πηγή Εικόνας: Νέα Δημοκρατία

«Με τη φορολογική πολιτική οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και η οικονομία παίρνει μπροστά» τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ανοίγοντας με την ομιλία του τις Προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Με τη μεγάλη έκπληξη να είναι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από φέτος, και όχι από το 2020 όπως είχε αρχικά προαναγγελθεί, το φορολογικό νομοσχέδιο – το πρώτο της νέας κυβέρνησης – θα περιλαμβάνει σειρά φοροελαφρύνσεων:

  • Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Το Σεπτέμβριο θα μειωθεί από 28% σε 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% σε 5%. Παράλληλα αυξάνεται η ευθύνη των επιχειρήσεων.
  • Επίσης αναστέλλεται ο ΦΠΑ στη οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Καθιερώνεται μειωμένος συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 20% στο 9%.
  • Σταδιακά καταργούμε εισφορά αλληλεγγύης και φόρο επιτηδεύματος και κατά την διάρκεια της θητείας μας οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 20% στο 15%».
  • Τα εκκαθαριστικά για το φετινό ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα. Το είχαμε πει για το 2020 θα το κάνουμε από τώρα. Για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι 30%. Για τις μεσαίες ιδιοκτησίες θα είναι 20%. Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, άνω του ενός εκατομμυρίου θα δουν μείωση κατά 10%.
  • Επίσης θα αλλάξει και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις με την ελάχιστη δόση από 30 σε 20 ευρώ. Το επιτόκιο από 5% σε 3%. Διευρύνεται η υπαγωγή για όσους έχουν οφειλή μέχρι 1.000.000. Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στην ρύθμιση αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης». Ξεκαθάρισε όμως ότι πρόκειται για την τελευταία φορά που το ελληνικό δημόσιο κάνει μία τέτοια ρύθμιση.

Ακολούθως είπε ότι ως πρωθυπουργός αρνούμαι να αποδεχθώ ότι εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να βάλλουμε τάξη στα του οίκου μας και πρόσθεσε ότι «Μέσα στο 2020 θα έχουμε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η μείωση της φορολογίας θα υποστηρίξει ρυθμούς ανάπτυξης μέσα από τις περικοπές φόρων. Η αλλαγή του παρονομαστή στο κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ θα πείσει όλους για τις προθέσεις και τις δυνατότητες. Θα καλύψουμε το πλεόνασμα από την ανάπτυξη και όχι από την φορολόγησης της μεσαίας τάξης».

Το 2020 θα διεκδικήσουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

«Η αυτοδύναμη Ελλάδα θα πάει μπροστά με ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η δέσμευσή του είναι η συμφωνία αλήθειας που υπέγραψε και θα εφαρμόσει μαζί με τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και τον σεβασμό στην συμφωνία με τους εταίρους. «Δεν αμφισβητούνται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονασμάτων, αλλά δρομολογούμε και ένα ευρύ πλάνο αλλαγών ώστε το 2020 να διεκδικήσουμε μείωσή τους, κάτι που θα είναι προς όφελος και των εταίρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.