Η Αθήνα, από ψηλά
Η Αθήνα, από ψηλά
Η Αθήνα, από ψηλά
Η Αθήνα, από ψηλά
Πηγή Εικόνας: Αθήνα - josow lewis στο pexels

«Καταφύγιο» στους φοροφυγάδες δίνει η πλατφόρμα Booking.com, σε αντίθεση με την  AirBnB που βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τις φορολογικές Αρχές.

Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέκτησε πρόσβαση στα αρχεία της AirBnB, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν δηλώσει στην εφορία τη δραστηριότητά τους.

Στη σωστή κατεύθυνση οι έλεγχοι τις ΑΑΔΕ, λέει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διαχείρισης Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) κ. Ανδρέας Χίου, επισημαίνοντας ότι η πλατφόρμα της Booking.com δεν δίνει στοιχεία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με συνέπεια να μην είναι εφικτές οι διασταυρώσεις.

Ο κ. Ανδρέας Χίου εκτιμά ότι η πλατφόρμα της Booking.com πρέπει να φιλοξενεί τουλάχιστον 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς αριθμό μητρώου από την εφορία, γεγονός που καθιστά παράνομη τη δραστηριότητά τους.  

Εκτιμά ότι, ακόμα και μετά τον εντοπισμό των 20.000 ιδιοκτητών από την πλατφόρμα της AirBnB, ο συνολικός αριθμός που ενοικιαζόμενων ακινήτων που φοροδιαφεύγουν θα πρέπει να ξεπερνά τις 20.000, αφού το σύνολο των ιδιοκτητών που μισθώνουν τα  ακίνητά τους ανέρχονται σε 90.000. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ δεν ήταν σε θέση να αποτιμήσει τα έσοδα των φοροφυγάδων. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η ηγεσία της ΑΑΔΕ πρέπει να εντατικοποιήσει τους φορολογικούς ελέγχους, καθώς είναι ο μόνος τρόπος η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων να λειτουργεί σε καθεστώς νομιμότητας.

Οι  παραβάτες που έπεσαν στην τσιμπίδα των ελέγχων θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Με βάση την ελληνική νομοθεσία, εάν συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς να έχουν αριθμό μητρώου, θα τους επιβληθεί επιπλέον πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ η εφορία  θα είναι σε θέση να ξεκινήσει εξονυχιστικό έλεγχο των εσόδων και των δαπανών διαβίωσης  των  παραβατών. Στέλεχος της αγοράς  υποστηρίζει  ότι η συμπεριφορά της Booking.dom θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά  έναντι της AirBnB με τους  ιδιοκτήτες  ακινήτων  πιθανόν να μετακινούνται στη δική της πλατφόρμα  όταν αντιληφθούν  ότι… προστατεύονται από τους φορολογικούς ελέγχους.