Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε ΜΜΕ στα γραφεία της ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε ΜΜΕ στα γραφεία της ΝΔ
Πηγή Εικόνας: Γραφείο Τύπου ΝΔ

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα με τη γερμανική εφημερίδα να τονίζει ότι «το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με το exit poll η ΝΔ αποσπά ποσοστό γύρω στο 40% ενώ το κυβερνών αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποσπά το 28,5%.

Der Spiegel : Καθαρή νίκη της ΝΔ

«Στις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, έχουμε αλλαγή της κυβέρνησης» γράφει το Der Spiegel, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ πιο μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες δείχνουν ότι η ΝΔ επιτυγχάνει μια καθαρή νίκη. Η ΝΔ με ηγέτη του κόμματός τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποσπά το 38-42% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26,5 έως 30,5%» γράφει το γερμανικό περιοδικό.

FAZ: σημαντική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίζει -σύμφωνα με τις προβλέψεις -τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα. Έρχεται πρώτο με 40% ενώ το απερχόμενο κυβερνών αριστερό κόμμα υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κέρδισε μόνο το 28,5%» γράφει η γερμανική FAZ.

«Αν η πρόγνωση επιβεβαιωθεί επισήμως, η ΝΔ και ο ηγέτης της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκτούν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν θα εξαρτιόνται από κάποιον κυβερνητικό εταίρο» γράφει η FAZ και προσθέτει:

«Οι παρατηρητές αποδίδουν την ήττα του αριστερού πρωθυπουργού Τσίπρα και του κόμματός του στα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων, τα οποία έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη. Ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, που παραδοσιακά καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, γύρισε την πλάτη του στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε τους Συντηρητικούς» γράφει η FAZ.

Handelsblatt : Αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη

Για «αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη» κάνει λόγο η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Οι πρώτες προβλέψεις στις βουλευτικές εκλογές δίνουν μια σαφή νίκη της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).

Rheinische Post: Νίκη για τους Συντηρητικούς του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, οι συντηρητικοί του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι νικητές, γράφει η γερμανική RP.

«Aρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία έφτασε περίπου στο 40% των ψήφων.Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έφτασε μόλις το 28,5%».

El Pais : Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποσπά την την απόλυτη πλειοψηφία

“Ο τελικός αριθμός των εδρών της ΝΔ θα εξαρτηθεί όμως από την ενδεχόμενη είσοδο στο κοινοβούλιο των μικρών κομμάτων, εκείνων που υπερβαίνουν το όριο του 3% που απαιτείται για την εκπροσώπησή τους,όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση, ένα υπερεθνικιστικό και φιλορωσικό κόμμα που έκανε την έκπληξη στον ευρωπαϊκό Μάιο, αποκτώντας έναν ευρωβουλευτή» εκτιμά η El Pais.

Guardian: Οι Ελληνες Συντηρητικοί προς μία μεγάλη νίκη

«Οι Ελληνες Συντηρητικοί οδεύουν προς μία μεγάλη νίκη, γράφει ο βρετανικός Guardian, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία νίκησε τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα exit poll

«Οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επανέλθουν στην εξουσία, καθώς οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες δίνουν στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία 38-42% των ψήφων, γεγονός που υποδηλώνει και απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Βloomberg: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σφραγίζει μια σαρωτική νίκη

«Ο κεντροδεξιός ηγέτης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ορκίζεται τη Δευτέρα  πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την εκλογική του νίκη και την εντολή για την αντιμετώπιση των χρόνιων δεινών του έθνους μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση» γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

«Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε το 39,7% των ψήφων, σε σύγκριση με το 31,6% για το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, όπως έδειχναν μερικές προβλέψεις. Η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως αναμενόταν, με περίπου 158 έδρες σε σύνολο 300 βουλευτών» αναφέρει το Bloomberg.

To πρακτορείο τονίζει ότι οι επενδυτές αναμένουν από τον 51χρονο Μητσοτάκη να αποδείξει ότι ισχύει  η φιλική προς τον επιχειρηματικό κόσμο φήμη του. Ο πρώην σύμβουλος διαχείρισης που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων οικονομικών, των δανείων και της γραφειοκρατίας, εργαζόμενος  στο πλαίσιο των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν θέσει οι πιστωτές για τη χώρα» σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει: «Ο Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

Financial Times: «Σαρωτική» εκλογική νίκη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα

Για «σαρωτική εκλογική νίκη» της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα κάνουν λόγο σήμερα οι Financial Times στην ανταπόκρισή τους από την Αθήνα.

«Το πάραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα ανακτά την εξουσία στην Ελλάδα έπειτα από μια σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές, δημιουργώντας ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε μια χώρα κλονισμένη από χρόνια ύφεσης και τρεις διεθνείς διασώσεις», γράφει στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η έγκυρη βρετανική οικονομική εφημερίδα.

«Το αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ πλήγμα για τον κ. Τσίπρα», εκτιμά και επισημαίνει πως «ενώ η οικονομία σταθεροποιήθηκε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι δομικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν και αναπτυξιακοί στόχοι χάθηκαν αφού το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τους φόρους και μείωσε τη δημόσια δαπάνη για να επιτύχει τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ελλάδας».

«Ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν δραματικά τους λίγους τελευταίους μήνες, η οικονομία αναπτύσσεται βραδύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν και οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι», σημειώνουν ακόμη οι FT. «Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους πιστωτές ενώ έχουν συσσωρευθεί δομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί», προσθέτουν.