Ενεργειακή «συμμαχία» Κύπρου - Αιγύπτου με φόντο τον υποθαλάσσιο αγωγό
Ενεργειακή «συμμαχία» Κύπρου - Αιγύπτου με φόντο τον υποθαλάσσιο αγωγό
Πηγή Εικόνας: Economix

Σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύεται σταδιακά η Κύπρος μετά και την επικύρωση της συμφωνίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου ανάμεσα σε Κάιρο και Λευκωσία.

Η επικύρωση της συμφωνίας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι προβλέπει την κατασκευή του αγωγού για την άντληση του φυσικού αερίου της Κύπρου στην Αίγυπτο και την επεξεργασία και εξαγωγή του προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα μάλιστα με όλες τις εκτιμήσεις, πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θέτει την Κύπρο στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή καθώς γίνεται βασικός πάροχος για τη μεταφορά ενέργειας από την Αφρική προς την Ευρώπη τη στιγμή που η Αίγυπτος επιτυγχάνει να καλύψει πλήρως τις εγχώριες ανάγκες της σε φυσικό αέριο.

Έχοντας εξασφαλίσεις τις προμήθειες για την εγχώρια ζήτηση, το Κάιρο επενδύει πλέον στην εισαγωγή φυσικού αερίου για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εγκαταστάσεων υγροποίησης και εξαγωγής που αναπτύσσει στις μεσογειακές ακτές αλλά και την ανάπτυξη υποδομών για την εξαγωγή του ενεργειακού πλούτου σε μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε εκτενές δημοσίευμα της αγγλόφωνης αιγυπτιακής εφημερίδας «Egypt Today» αναφέρεται ότι «τον Μάιο, η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Κύπρο για να βάλει 310 χιλιόμετρα καλώδιο κάτω από τη Μεσόγειο για να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη, όπως δήλωσε η Euro Africa με έδρα τη Λευκωσία».

Από τη δική της πλευρά, η κυπριακή εταιρεία χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ορόσημο» για την περιοχή και επισημαίνει ότι η αξία της ανέρχεται περί τα 2 δισ. ευρώ.

«Η Κύπρος έχει πλέον γίνει σημαντικό κέντρο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική προς την Ευρώπη», σχολιάζει ο πρόεδρος του Στρατηγικού Συμβουλίου της Euroasia Interconnector, Ιωάννης Κασουλίδης.

Εναρκτήριο λάκτισμα για την επισημοποίηση της ενεργειακής συμμαχίας ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο αποτέλεσε η υπογραφή διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ήδη από τις 19 Σεπτεμβρίου, για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο.

Η επεξεργασία συμφωνήθηκε να γίνεται σε παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου (Δαμιέττης κα Idku) και στη συνέχεια θα προωθείται προς τις διεθνείς αγορές η εξαγωγή LNG από τους τερματικούς σταθμούς.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας,  Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

Η υπογραφή της συμφωνίας ερμηνεύεται ως απότοκο της ισχυρής συμμαχίας που χτίζεται στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο – Αίγυπτο. Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών, τον Οκτώβριο, έφερε στο προσκήνιο τη διάθεση όλων των μερών για εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας. Στην κοινή διακήρυξη αναφερόταν η ρητή δέσμευση των τριών πλευρών για περαιτέρω δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με αφετηρία το μπαράζ διαδοχικών συναντήσεων ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς των τριών κρατών. Μάλιστα, οι αρχηγοί των κρατών είχαν, ήδη από τότε, εκφράσει την επιθυμία τους για την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών για εκμετάλλευση και μεταφορά φυσικού αερίου.

«Ο τέταρτος γύρος της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδος ολοκληρώθηκε στο Κάιρο με την παρούσα Διακήρυξη, με την οποία οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εργαστούν για την υλοποίηση σχεδιασμένων έργων στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού και της γεωργίας. Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε αυτούς τους τομείς και αναγνώρισαν ότι ακόμη πολλά απομένουν να γίνουν για να εξασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί στις κοινότητές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η διακήρυξη.

Άλλωστε η ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στους εταίρους της Τριμερούς είχε τεθεί επί τάπητος από το 2015 ενώ βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα όλων των πλευρών κατά τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το 2017, στη Λευκωσία.

Η Συμμαχία προσεγγίζει σταδιακά και με ρεαλιστικούς όρους τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και τα κράτη – μέλη της, σε συνεργασία κυρίως με το Ισραήλ αλλά και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, υπό την επίβλεψη και προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών, θωρακίζουν ενεργειακά την περιοχή και θέτουν εμπόδια στις προθέσεις της Τουρκίας για αύξηση της γεωπολιτικής της ισχύος απέναντι στην Ευρώπη διαμέσου της παροχής ενέργειας.