Της Τέτης Ηγουμενίδη

Οι υπηρεσίες οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH), η τεχνολογία Fixed Wireless Access (FWA) και η συνδρομητική τηλεόραση αποτελούν τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η διοίκηση, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Ειδικότερα, οι συνδέσεις FTTH του ΟΤΕ ανέρχονται σε 509 χιλιάδες, αντιστοιχώντας στο 22% του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών, ενώ το ποσοστό διείσδυσης στους πελάτες που έχουν πρόσβαση στην υποδομή FTTH του Οργανισμού διαμορφώθηκε στο 47%. Οι καθαρές νέες συνδέσεις FTTH στο τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 38 χιλιάδες.

Η διοίκηση του ΟΤΕ εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πορεία της υπηρεσίας FWA (λύση σταθερής τηλεφωνίας μέσω του δικτύου κινητής για περιοχές όπου η υποδομή των οπτικών ινών δεν είναι ακόμα διαθέσιμη) η οποία αριθμεί πλέον περίπου 40 χιλιάδες συνδρομητές. Η αυξανόμενη αποδοχή της υπηρεσίας συνέβαλε ουσιαστικά στην ενίσχυση των καθαρών ευρυζωνικών συνδέσεων σε ένα κατά παράδοση υποτονικό τρίμηνο, με αποτέλεσμα η συνολική ευρυζωνική συνδρομητική βάση να φτάσει τα 2,4 εκατομμύρια.

Στον τομέα της τηλεόρασης, οι συνδρομές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6,7%, φτάνοντας τις 758 χιλιάδες, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 17%, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη συνεργασία ΟΤΕ – NOVA για την αμοιβαία διάθεση αθλητικού περιεχομένου. Όπως επισημαίνεται, η επικείμενη ψήφιση του νόμου κατά της πειρατείας το 2025 και η προγραμματισμένη κατάργηση του ειδικού φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από την 1η Ιανουαρίου 2026 αναμένεται να διευκολύνουν τη μετάβαση σε νόμιμες υπηρεσίες, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του Ομίλου στην αγορά.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής, εξέφρασε ικανοποίηση για τις επιδόσεις του τομέα σταθερής λιανικής, υπογραμμίζοντας ότι «παρά τις προκλήσεις, οι υπηρεσίες σταθερής παραμένουν σε θετική πορεία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ ο τομέας κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να αναπτύσσεται».

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση, κατά το τρίτο τρίμηνο, της πώλησης της Telekom Romania Mobile (TKRM), σημείωσε ότι πρόκειται για «μια στρατηγική κίνηση που επιτρέπει στον ΟΤΕ να επικεντρωθεί στην εγχώρια αγορά και να συνεχίσει να δημιουργεί πρόσθετη αξία για τους μετόχους του».

Οι μέτοχοι του ΟΤΕ, ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, θα λάβουν έκτακτο μέρισμα ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στις 30 Δεκεμβρίου 2025.

Αναθεώρηση στόχων για το 2025

Η διοίκηση του Ομίλου προχώρησε σε επικαιροποίηση των στόχων για το 2025. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένονται στα 530 εκατ. ευρώ, έναντι 460 εκατ. πριν από την πώληση της TKRM. Το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 2% φέτος, καθώς αναμένονται ισχυρές επιδόσεις στις βασικές δραστηριότητες – κινητή, ευρυζωνικές υπηρεσίες και τηλεόραση – σε συνδυασμό με αποτελεσματική διαχείριση κόστους.

Οι επενδύσεις (CAPEX) εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα 600 εκατ. ευρώ, καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξη του δικτύου FTTH και η διεύρυνση της κάλυψης του 5G Stand Alone (SA), στο οποίο βασίζεται η υπηρεσία FWA.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου στο 9μηνο αυξήθηκε κατά 2,3% και διαμορφώθηκε στα 2.548 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA ενισχύθηκε κατά 1,9% στα 1.022,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους αυξήθηκαν κατά 2,4%, στα 469,9 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις σε πάγια ανήλθαν στα 437,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 8,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 698,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2%.

Στον τομέα των υποδομών, ο ΟΤΕ, μετά και την ανάληψη του συνόλου του μερικώς επιδοτούμενου έργου Ultra Fast Broadband (UFBB), στοχεύει να επεκτείνει την κάλυψη FTTH σε περίπου 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το 2030, ενώ για το τέλος του 2025 προβλέπεται κάλυψη περίπου 2,1 εκατομμυρίων.

Ο κ. Νεμπής, απευθυνόμενος σε αναλυτές, τόνισε ότι η συμφωνία για το UFBB είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του ΟΤΕ, καθώς ο Όμιλος διατηρεί ήδη σημαντικό μερίδιο αγοράς στις περιοχές όπου αναπτύσσεται το Ultra Fast Broadband.

Στον τομέα κινητής, ο ΟΤΕ κατέγραψε ακόμη ένα τρίμηνο αύξησης πελατών συμβολαίου, συνεχίζοντας τη θετική πορεία των προηγούμενων περιόδων. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 803,7 εκατ. ευρώ. Κατά το τρίμηνο, προστέθηκαν 57 χιλιάδες νέοι πελάτες συμβολαίου, ανεβάζοντας τη συνδρομητική βάση στα 3 εκατομμύρια, γεγονός που αντιστοιχεί σε ετήσια άνοδο 6,4%. Οι συνδρομητές καρτοκινητής αποτελούν πλέον το 58% του συνόλου, έναντι 61% ένα έτος νωρίτερα.

Η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 5G υπερβαίνει το 99%, ενώ η κάλυψη του 5G+ (5G Stand-Alone) φθάνει το 75%. Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα δίκτυα 5G και 5G SA θα βελτιώσουν περαιτέρω την εμπειρία των χρηστών, προσφέροντας υψηλότερες ταχύτητες μεταφόρτωσης και λήψης, εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης και καλύτερη κάλυψη σε εσωτερικούς χώρους. Ο ΟΤΕ παραμένει ο μοναδικός πάροχος στην Ελλάδα που διαθέτει εμπορικά διαθέσιμο δίκτυο 5G Stand-Alone.