Προ ημερών μόλις, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστος Δήμας, εισηγήθηκε και παρουσίασε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής (Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης), όπου και έγινε η αξιολόγησή του, την πρότασή του για τον νέο πρόεδρο της «Ελληνικό Μετρό Α.Ε», τον κ. Χρήστο Καραδήμα.

Ο οποίος, φαίνεται να έχει αρκετή δουλειά να κάνει σε αυτό το μέτωπο των μεταφορών, κατά βάση στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ), με το… βιογραφικό του μάλλον να του χρησιμεύει σε αυτή την αποστολή του. Γιατί, όπως λένε από το αρμόδιο υπουργείο, ο κ. Χρήστος Καραδήμας, που μέχρι πρόσφατα κατείχε τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της «Γέφυρα Λειτουργία Α.Ε.» και του Γενικού Διευθυντή Λειτουργίας στην εταιρεία Λειτουργίας της Ολυμπίας Οδού A.E., έχει εργαστεί ως συγκοινωνιολόγος μηχανικός σε εταιρείες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων και η Αττικό Μετρό (νυν Ελληνικό Μετρό). Κατά συνέπεια, αυτή η θητεία του θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί τα θέματα που υπάρχουν, να βρει λύσεις ή να ξεκολλήσει διαγωνισμούς και διαδικασίες.

Με την απαραίτητη, όμως, υποσημείωση, ότι για να προχωρήσουν έργα και διαγωνισμοί που σχετίζονται με τις επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα ή την προμήθεια νέων συρμών για την ενίσχυση των δρομολογίων, ιδίως προς το Αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος», απαιτείται χρηματοδότηση που μάλλον… δεν είναι εξασφαλισμένη. Με μια πρώτη αίσθηση, οι διαγωνισμοί που «τρέχουν» ή σχεδιάζονται χρειάζονται περί τα 3-4 δις ευρώ κεφαλαίων, ήτοι το «πράσινο χρηματοδοτικό φως» του δημοσίου, της Ε.Ε. – ΕΤΕπ, καθώς τα κονδύλια για τέτοιες υποδομές έχουν μειωθεί ενώ έχουν προκύψει και ανάγκες μεγάλες (π.χ. ζημιές Daniel) που περιορίζουν τους διαθέσιμους πόρους.

Βέβαια, η εξασφάλιση κονδυλίων είναι θέμα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπ. Υποδομών και Μεταφορών, πλην όμως, η εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο προφανώς επηρεάζει την προώθηση νέων έργων. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πλήθος εκκρεμοτήτων με τις οποίες θα ασχοληθεί ο φορέας. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον που εδώ και δύο χρόνια δεν έχει περάσει σε επόμενο στάδιο, η παράδοση της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά (Φεβρουάριος 2026), η προώθηση της Γραμμής 4 στην Αθήνα που ήδη έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος, η εξασφάλιση χρηματοδότησης για νέα έργα προς τα Βόρεια Προάστια – Εθνική Οδό, αλλά και οι σχεδιαζόμενες επεκτάσεις προς το Πάρκο Λεντάκης,τη Γλυφάδα, το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, την Πετρούπολη, το Ζεφύρια κ.α..

Το «μενού» προφανώς περιλαμβάνει και την προμήθεια νέων συρμών ώστε να ενισχυθεί το δίκτυο και η «πυκνότητα» δρομολογίων π.χ. προς το Αεροδρόμιο, την επίσπευση διαδικασιών για την ανακαίνιση των 14 συρμών της γραμμής 1, τη επίλυση προβλημάτων στα μέσα σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικό, Μετρό) όπου δεν λείπουν οι βλάβες, οι δυσλειτουργίες κ.α. (κλιματισμός, σκάλες, προβλήματα σε συρμούς κ.α.).