Στα ύψη οι προμήθειες των POS για τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις όταν η κάρτα είναι επαγγελματική (business cards). Πρόκειται για μία σχετικά νέα χρεωστική κάρτα που στην κυριολεξία βάζει …βαθειά το χέρι στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ο πωλητής του προϊόντος δεν γνωρίζει ότι η προμήθεια είναι εξωπραγματική και φτάνει στο 2,5% επί της αξίας των συναλλαγών.

Δηλαδή όταν η αξία του προϊόντος ανέρχεται στα 100 ευρώ η προμήθεια για τη χρήση του POS είναι 2,5 ευρώ όταν από το μηχάνημα περάσει η κάρτα business cards.

Αντίθετα όταν πρόκειται για απλή χρεωστική κάρτα η προμήθεια  διαμορφώνεται στα επίπεδα της αγοράς από 0,8 έως 1%.

Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν κατανοήσει τις χρεώσεις των business cards διότι θεωρούν ότι θα «τρέχουν» με τις προμήθειες των άλλων καρτών.
Το έναυσμα για τη διερεύνηση για το ύψος των χρεώσεων δόθηκε από επιχείρηση η οποία όταν έκανε ταμείο διαπίστωσε ότι οι προμήθειες άλλαζαν από τη μία κάρτα στην άλλη.
Η έρευνα έφερε στο προσκήνιο ως υπεύθυνο για τις υπερβολικές χρεώσεις τις business κάρτες που είναι υψηλότερες κατά 212% από τη μέση χρέωση της αγοράς.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η χρήση της επαγγελματικής κάρτας είναι σύνηθες διότι έχει συνδεθεί με τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας.

 

Οι business κάρτες αδειάζουν τα ταμεία των επιχειρήσεων

Στο «δόκανο» των υψηλών προμηθειών πέφτουν και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι προμήθειες ανά POS στο λιανεμπόριο γίνονται κόστος για την επιχείρηση η οποία στη συνέχεια τιμολογεί τα προϊόντα της λίγο υψηλότερα έτσι ώστε το κόστος να περνά στον τελικό καταναλωτή ο οποίος χρησιμοποιεί την χρεωστική κάρτα για τις αγορές.

Ο πακτωλός των προμηθειών από τα POS υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ. Το μεγάλο «μπαμ» έγινε με την εμφάνιση του COVID.

Οι συναλλαγές με τις κάρτες απογειώθηκαν αφήνοντας υπέρ κέρδη στους διαχειριστές των μηχανημάτων πληρωμών.

Οι εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν «φύγει» από την αγορά των POS και έχουν εισέλθει εταιρείες με αποκλειστική δραστηριότητα την διαχείρισή τους.
Το 90% των προμηθειών ανήκει στον διαχειριστή και μόλις το 10% πηγαίνει στις τράπεζες.Όμως έκδοση των business εκδίδονται από τις τράπεζες οι οποίες τροφοδοτούν τους διαχειριστές με σκοπό να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος