Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι φέτος δεν θα χρειαστούν να πάνε σε κάποιο  λογιστικό γραφείο για να υποβάλουν τη φορολογική τους  δήλωση , διότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ  θα είναι σε θέση να έχουν συμπληρωμένες δηλώσεις που δεν έχουν άλλα εισοδήματα εκτός από τη σύνταξή τους ή τις ετήσιες αμοιβές από την υπαλληλική τους εργασία.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν αύριο Πέμπτη όπως και άλλες εφαρμογές  οι οποίες θα κάνουν πιο φιλική  την εφορία στους φορολογούμενους.

Πάντως η αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα στερήσει από τα λογιστικά  γραφεία το φιλοδώρημα των 20 ευρώ  ανά φορολογούμενο  που άφηναν  ως «ευχαριστώ» στο γραφείο.

Τα θέματα που αναδειχθούν μεταξύ άλλων στη συνέντευξη  τύπου  του υπουργού θα είναι   ότι από την  οθόνη του κινητού και χωρίς την βοήθεια του λογιστή οι πολίτες θα μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές, να πληρώνουν φόρους, να εκδίδουν τιμολόγια, να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και να λαμβάνουν έγγραφα και πιστοποιητικά γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα.
Πρόκειται για τη νέα εφαρμογή που θα παρουσιαστεί και θα ενεργοποιηθεί  σήμερα  από την ΑΑΔΕ και αναμένεται να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που οι φορολογούμενοι διεκπεραιώνουν σήμερα τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.
Με το νέο mobile app οι πολίτες θα βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την Εφορία, ενώ θα μπορούν να πληρώνουν μέσω κάρτας από το τηλέφωνο τους, να λαμβάνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους και να αποθηκεύουν βασικά φορολογικά τους έγγραφα.
Ουσιαστικά η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί και ως φορολογικό ημερολόγιο για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, ακόμα και τον ΦΠΑ.
Όταν θα πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία, θα λαμβάνουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου οι υπόχρεοι να προχωρήσουν στην πληρωμή των φόρων τους.

Η νέα εφαρμογή θα ενσωματώνει και έναν ψηφιακό βοηθό κατά τα πρότυπα του chatbox της ψηφιακής πύλης του δημοσίου, gov.gr.
O ψηφιακός βοηθός mAIgov έχει στο ιστορικό του ήδη περισσότερους από 520.000 διαλόγους και σύντομα θα μπορεί να εκδίδει και ψηφιακά πιστοποιητικά για τους πολίτες με φωνητική εντολή.
Ο ψηφιακός βοηθός της ΑΑΔΕ θα μπορεί αρχικά να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις φορολογικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να εκδίδει και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή πιστοποιητικά.
Από τη φορολογική διοίκηση εκτιμούν ότι με τη νέα εφαρμογή και τα μηνύματα που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι θα αυξηθούν σημαντικά οι εκπρόθεσμες πληρωμές, καθώς αρκετοί ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να χρεώνονται με προσαυξήσεις και πρόστιμα ή να χάνουν τις ρυθμίσεις τους.
Δηλαδή, δεν υπάρχει δόλος στην καθυστέρηση πληρωμής των φόρων που τους αναλογούν.

Η  νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες:

1. Να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα κινητά τους.
2. Να ειδοποιούνται έγκαιρα για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις.
Οι  φορολογούμενοι θα ειδοποιούνται έγκαιρα για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις.
Όταν ο οφειλέτης δεν πληρώσει μία δόση το σύστημα, θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον υπόχρεο για τη δόση που δεν κατέβαλε, αλλά και για τις κυρώσεις που θα υποστεί εφόσον χάσει τη ρύθμιση.
3.Να εκδίδουν τιμολόγια ανά πάσα στιγμή, τα οποία θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία
Νίκος Θεοδωρόπουλος