Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Ο Φεβρουάριος «φιλοδοξεί» να είναι ο πιο φθηνός ενεργειακός μήνας των τελευταίων δύο ετών. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας γράφει επιδόσεις φτήνιας με την τιμή της MWh να έχει  υποχωρήσει στα χαμηλότερη τιμή τα 49,95 ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 30,61% για τις καταναλώσεις ρεύματος της περασμένης Δευτέρας 12/2. Η σημαντική πτώση του ενεργειακού κόστους προήλθε χάρη στη δυναμική παρουσία των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Συγκεκριμένα οι ανεμογεννήτριες και τα Φ/Β έδωσαν 99.175,85 MWh καλύπτοντας το 65,55% των αναγκών της  κατανάλωσης.

Η μικρή συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου με ποσοστό 16,14%  έδωσε 24.412 MWhTo  μείγμα της ενεργειακής παραγωγής από τις ΑΠΕ επιβεβαίωσε την ύπαρξή τους  ως μονάδες φθηνής ενέργειας η οποία μπορεί να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες  με την αύξηση της παρουσίας τους μπορεί να συμβάλουν σε θετικό ισοζύγιο ( Εισαγωγές –Εξαγωγές) όταν το 2023 ήταν αρνητικό με τη χώρα να κάνει εισαγωγές. Το 2023 οι εισαγωγές έφθασαν τις 10.508 GWh και οι εξαγωγές ήταν μόλις 5.216 GWh.

Για σήμερα Τετάρτη η τιμή χρέωσης είναι στα 69,53 ευρώ ανά MWh για τις ημερήσιες καταναλώσεις. Η πτώση κατά 14%  σε σχέση με την προηγούμενη  ημέρα προήλθε από την υψηλή  συμμετοχή των ΑΠΕ που έφθασαν το 51% και οι μονάδες φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας ήταν στο 22%.

Η παρουσία  των ΑΠΕ  πάνω από το 50%  στην ημερήσια  παραγωγή ενέργειας  δίνουν  φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στην αποκλιμάκωση της  τιμής της MWh  των τελευταίων ημερών  συνέβαλε και η μείωση  της τιμής  του ΤTF στα 25 ευρώ ανά MWh . Την τρέχουσα τιμή τη βλέπουν  για δεύτερη σε διάστημα  ενός χρόνου η οποία δίνει προσδοκίες για «καλές» τιμές στην αγορά ενέργειας.

Οι προμηθευτές  με τις π παραμονή  των  τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

θα φέρει  ακόμη πιο χαμηλά  τιμολόγια  ρεύματος.. Βέβαια  απομένουν 15 ημέρες  για μέχρι να ολοκληρωθεί ο Φεβρουάριος για να έχουμε  την επόμενη τιμή ΤΕΑ που διαμορφώνει το  πράσινο τιμολόγιο και τα κυμαινόμενα.

Τα  νοικοκυριά  που  μπήκαν σε πράσινα τιμολόγια «κερδίζουν» αφού οι μηνιαίες  προτάσεις  των προμηθευτών πέφτουν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα  κάνοντας πιο εύκολη την πληρωμή  των λογαριασμών ρεύματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος