Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με οριακή αύξηση 0,9% κινήθηκαν τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδος το τρίτο τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2023) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πριν ένα χρόνο.

Διαμορφώθηκαν σε 218 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Vodafone Group έχουν επηρεαστεί θετικά από τις συμβάσεις εκτέλεσης έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που έχει αναλάβει για λογαριασμό του δημοσίου.

Μεγάλη (65%) είναι για ακόμα ένα τρίμηνο η αύξηση στην κατανάλωση δεδομένων από το δίκτυο της κινητής, 112.837 ΤΒ έναντι 68.410 ΤΒ το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2022.

Στην κινητή οι συνδρομητές της Vodafone Ελλάδος στο τέλος του εξεταζόμενου διαστήματος ήταν 4,290 εκατ. με το 45% αυτών να συνδέονται με την τηλεπικοινωνιακή εταιρία με συμβόλαιο. Οι νέες συνδέσεις κινητής που πέτυχε στο τρίμηνο ήταν 41 χιλ.

Το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή στην κινητή τηλεφωνία (ARPU) διαμορφώθηκε σε 10 ευρώ, μειωμένο σε σχέση με ένα χρόνο πριν που ήταν 10,4 ευρώ. Το ARPU των συμβολαίων διαμορφώθηκε σε 16,2 ευρώ έναντι 17,9 ευρώ.

Στη σταθερή τηλεφωνία οι συνδέσεις που εξυπηρετεί η Vodafone Ελλάδος εξακολουθούν να μειώνονται. Στο τέλος του 2023 εξυπηρετούσε 937 συνδρομητές έναντι 948 χιλ. ένα χρόνο πριν. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο οι συνδρομητές της στη σταθερή μειώθηκαν κατά 3 χιλ.

Σε επίπεδο Vodafone Group η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες (οργανική ανάπτυξη –  απόδοση σε συγκρίσιμη βάση, εξαιρουμένων του αντίκτυπου των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών) ήταν 4,7% (χωρίς την Τουρκία) στα 9,383 δις. Τα έσοδα από υπηρεσίες ευρείας βάσης αυξήθηκαν στις 14 από τις 17 αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Η διοίκηση του Group ανέφερε πως διατηρεί την πρόβλεψη για προσαρμοσμένο EBITDAaL περίπου 13,3 δις.  ευρώ και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 3,3 δις. ευρώ στο σύνολο της οικονομικής της χρήσης Απρίλιος 2023 με Μάρτιο 2024.

Η Margherita Della Valle, διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Vodafone, σχολίασε ότι η Vodafone «Διατήρησε καλή δυναμική εσόδων από υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αφρική, υποστηριζόμενη από περαιτέρω επιτάχυνση του Vodafone Business, με τις υπηρεσίες Cloud και Internet of Things να αυξάνονται πάνω από 20%».

Ειδικότερα η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες Vodafone Business σε επίπεδο Group ήταν 5%.