Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε 20 μήνες η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει κονδύλια ύψους 14,3 δις. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου 2025 έως τον Αύγουστο του 2026 με την προϋπόθεση ότι το 2024 πρέπει να είναι φουλ παραγωγικό διότι τo νέο καθεστώς προβλέπει πρώτα υλοποιείς το project και μετά έρχεται η εκταμίευση. Η  χώρα θα πρέπει ν’ απορροφήσει δάνεια ύψους 6,0 δισ. ευρώ κι επιδοτήσεις 8,3 δισ. ευρώ σε διάστημα 20 μηνών.

Να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης απέφυγε να τοποθετηθεί για την (πιθανή ή μη) παράταση των προγραμμάτων στο στάδιο  της συνέντευξης τύπου.

Ο αναπληρωτής υπουργός προσδιόρισε ότι ζημιές του Daniel στη Θεσσαλία θα ανέλθει πάνω από τα 3,3 δισ  ευρώ μπορεί να φτάσει τα 3,5 δις ευρώ διότι θα προστεθεί και η κρατική αρωγή ύψους 1 δισ ευρώ η οποία  μπορεί να κινηθεί υψηλότερα όταν υλοποιηθεί  η μετεγκατάσταση οικισμών.

Να σημειωθεί ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν  από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

 Τα αιτήματα της Ελλάδας για την είσπραξη πόρων

Η Ελλάδα μέσα στο 2024 θα υποβάλει δύο αιτήματα  για την καταβολή πόρων ύψους 6,9 δισ ευρώ  προς το εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι από αυτά τα 4,6 δισ. ευρώ θ’ αφορούν στο σκέλος των δανείων και τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιδοτήσεων.

Το πιο κοντινό αίτημα, αφορά στο 4ο αίτημα πληρωμή της χώρας και ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ. Το αίτημα αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, θα υποβληθεί μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο και θα περιλάβει τόσο πόρους από το σκέλος των δανείων, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, όσο και πόρους από σκέλος των επιδοτήσεων, ύψους 1,0 δισ. ευρώ.

Τα 8 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο  διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ  Ορέστης Καβαλάκης, για την εκταμίευση αυτή, η χώρα πρέπει να επιτύχει 20 ορόσημα, εκ των οποίων τα 12 ήδη έχουν επιτευχθεί. Μέχρι την υποβολή του τέταρτου αιτήματος πληρωμής, εκτίμησε ότι θα εκπληρωθούν και τα υπόλοιπα οκτώ ορόσημα, έτσι ώστε ότι μερικούς μήνες αργότερα θα γίνει η εκταμίευση του 4 ου αιτήματος πληρωμής, πιθανώς στις αρχές καλοκαιριού.

Το 5 ο αίτημα πληρωμής θα γίνει σύμφωνα με τον διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης τον Σεπτέμβριο του 2024 με στόχο να ικανοποιηθεί και αυτό μέσα στο έτος. Το αίτημα αυτό θα περιλάβει πόρους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,3 δισ. ευρώ αφορούν σε επιδοτήσεις και 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Η πορεία των εκταμιεύσεων των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, παρουσιάζουν την δυνατότητα της χώρας ν’ απορροφά με μεγάλη ευκολία τα δάνεια του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου  στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Αντίθετα οι εκταμιεύσεις δείχνουν τις αρρυθμίες στην απορρόφηση των επιδοτήσεων, οι οποίες  μειώθηκαν  ουσιαστικά για το 2024. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα έπρεπε να καταβληθούν επιδοτήσεις ύψους 3,44 δισ. ευρώ μέσα στη φετινή χρονιά, ενώ ο στόχος είναι να αντληθούν μόλις 2,3 δισ. ευρώ. Και αυτό θα συμβεί, εφόσον επιτευχθούν τα ορόσημα που έχουν τεθεί για την 4 η και 5 η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος