Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα μέτρα  κατά της ακρίβειας θα ανακοινώσει  ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας σε λίγες  ώρες μετά την χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  για την ακρίβεια στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ασχολήθηκε κυρίως  με τέσσερα νομοσχέδια.

Όμως αναγκαιότητα για την προστασία των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις των προϊόντων οδήγησαν την κυβέρνηση και τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να επισπεύσει τις ανακοινώσεις.

Το πακέτο των μέτρων έχει προστατευθεί σε βαθμό που οι  πληροφορίες έβγαιναν με το σταγονόμετρο προς του δημοσιογραφικούς κύκλους με τους αρμόδιους να συστήνουν  υπομονή.

Στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι οι «καθαρές τιμές»  που σχετίζονται με τις προσφορές. Το πεδίο  δράσης  των αρμοδίων είναι περιορισμένο διότι δεν μπορούν να καθορίσουν  την τιμή εκκίνησης της προσφοράς αφού η τιμή διαμορφώνεται ελεύθερα από την αγορά και τον ανταγωνισμό.
Το υπουργείο επιθυμεί το ποσοστό της προσφοράς να κόβεται σε δύο μέρη . Το πρώτο να μειώνει την τιμή εκκίνησης κατά 20% σε μόνιμη βάση και το υπόλοιπο ποσοστό της προσφοράς να βγαίνει στο ράφι  με την προσδοκία θα ρίξει τις τελικές λιανικές  τιμές. Επίσης οι υψηλές τιμές του βρεφικού γάλακτος έχουν έρθει στο προσκήνιο μετά  το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού το οποίο συγκρίνει  τις τιμές  της εσωτερικής  με της  διεθνής αγοράς οι οποίες «καίνε»  αυτές  της  ελληνικής αγοράς σε σχέση με αυτές της ευρωπαϊκής.

Τα περιθώρια  των κινήσεων του υπουργείου είναι ελάχιστα ενώ  η επιβολή ανώτατης  τιμής πώλησης μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα με τις εταιρείες  να μειώσουν  τις εισαγωγές παιδικών τροφών.

Να σημειωθεί ότι η ανώτατη  τιμή επιβλήθηκε σε διάστημα 15 ημερών με τις πλημμύρες  στη Θεσσαλία στα εμφιαλωμένα νερά διότι η εξάδα είχε ξεπεράσει τα 5 ευρώ από 2 έως 2,5 ευρώ που ήταν η φυσιολογική  τιμή πώλησης. Τα σενάρια για συμφωνία  κυρίων θεωρούνται  ευάλωτα  από την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς ανακύπτουν  ζητήματα  καρτέλ. Το μόνο που απομένει είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%  για το βρεφικό γάλα με την προοπτική ότι θα καταγραφούν οι λιανικές τιμές πριν και μετά.

Την ίδια στιγμή το μέτρο της μειωμένης τιμής κατά -5%  στα ράφια των σούπερ μάρκετ  για 1300 προϊόντα δεν περιόρισαν τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου ο οποίος αυξήθηκε στο 3,7% από 2,9% το Νοέμβριο σύμφωνα τα στοιχεία της Eurostat . Την Παρασκευή 12  Ιανουαρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου ο οποίος θα είναι ενισχυμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος