Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Καλά νέα για τα νοικοκυριά έφερε το 2024 αφού τα τιμολόγια ρεύματος έγιναν πιο φθηνά τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Τα τιμολόγια  είναι φθηνότερα έως 47%  χάρη στη ΔΕΗ που τράβηξε τον ανταγωνισμό σε πιο χαμηλά επίπεδα ως leader  της αγοράς προμήθειας.

Τα πολύχρωμα τιμολόγια «σταυρόλεξο» του υπουργού ΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη μπορεί να έφεραν σύγχυση στα νοικοκυριά αλλά χάρη στη ΔΕΗ  έγιναν πιο φθηνά λόγω της αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού και στις εισαγωγές ρεύματος.

Το  πράσινο τιμολόγιο ή το ειδικό τιμολόγιο που καθιέρωσε το ΥΠΕΝ, οδήγησε μέσω ΔΕΗ την τιμή της KWh στα 0,13635 ευρώ για τον Ιανουάριο του 2024 από 0,170 ευρώ ανά KWh που αντιστοιχούσε στο τιμολόγιο Γ1 τον Δεκέμβριο – μειωμένο κατά 20%.

Το ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ  θα εντάξει το σύνολο σχεδόν των 5.586.881 μετρητών στην νέα κατηγορία χωρίς τα νοικοκυριά να κάνουν καμία κίνηση, ενώ όσοι κάνουν επιλογή χρώματος τιμολογίου θα διαλέξουν ένα από τα «μπλε» ή «κίτρινο» – ή ακόμη και το «πορτοκαλί», το οποίο όμως συνδέεται με την εγκατάσταση έξυπνου μετρητή τον οποίο διαθέτουν περίπου 75.000 καταναλωτές μόνο.

Το μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι στα 0,179 ευρώ ανά KWh.

Αντίστοιχα στο «κίτρινο» με την ονομασία ΔΕΗ My HOME 4 All, η τιμή της KWh διαμορφώθηκε στα 0,12653 ευρώ για τον Ιανουάριο του 2024. Η τιμή του είναι χαμηλότερη κατά 42,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη τιμή του Δεκεμβρίου 2023.

Η χαμηλή τάση αντιπροσωπεύει το σύνολο των νοικοκυριών με τη ΔΕΗ να κατέχει μερίδιο αγοράς στο 72,64% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το μήνα Σεπτέμβριο του 2023.

Οι υπόλοιποι 13 προμηθευτές μοιράζονται το 27,36% της αγοράς στη χαμηλή τάση που αντιστοιχεί περίπου σε 2,5 εκατομμύρια μετρητές.

Το κόλπο των ιδιωτών προμηθευτών με το ειδικό τιμολόγιο.

Η αναζήτηση ενός πιο φθηνού τιμολογίου σε σχέση με αυτά της ΔΕΗ φαίνεται ότι αναδεικνύεται σε… ηλεκτρονική «ειδική αποστολή» στις ιστοσελίδες των παρόχων, καθώς απαιτείται αρκετός χρόνος και πολλά κλικς για να φτάσει κάποιος στο τέλος της διαδρομής. Οι ιδιώτες προμηθευτές διαμόρφωσαν  ιστοσελίδες «σταυρόλεξα» και η ποικιλία των προγραμμάτων, που φτάνουν τα 74, κάνει τους καταναλωτές να χάνουν  το κριτήριο της σύγκρισης με αυτά της ΔΕΗ καθώς δεν φέρουν τα «χρώματα» που έχει  καθιερώσει το ΥΠΕΝ.

Η επιμονή ενός καταναλωτή να περιηγηθεί στις ιστοσελίδες των 13 προμηθευτών θα τον απογοητεύσει μάλλον, εν τέλει, διότι όταν βρει το «ειδικό τιμολόγιο» θα διαπιστώσει ότι η τιμή των 0,115 ευρώ ανά KWh που προσφέρεται από ορισμένους είναι οριακά χαμηλότερη από αυτή της ΔΕΗ αλλά έχει ως προϋπόθεση ο λογαριασμός να εξοφλείται στην ώρα του – διότι σε αντίθετη περίπτωση η τιμή χρέωσης θα εκτινάσσεται στα 0,19 ευρώ ανά KWh.

Έτσι ο εντοπισμός ενός πιο φθηνού τιμολόγιο κρύβει «παγίδες» που οδηγούν τελικά σε υψηλότερο τιμολόγιο, όπως όταν ο καταναλωτής χάσει την έκπτωση συνέπειας ενώ για τη ΔΕΗ δεν υπάρχει όρος στην τελική διαμόρφωση της τιμής ανά KWh.

Πάντως  το «μπλε» τιμολόγιο κινείται από τα 0,139 ευρώ ανά KWH και φτάνει έως τα 0,60 ευρώ.  Πρόκειται  για την κατηγορία που διατηρεί σταθερή  τιμή γα ένα χρόνο. Είναι πιθανό να αποτελέσει  καταφύγιο για τα νοικοκυριά στην περίπτωση  που  οι τιμές  της KWh εκτοξευθούν τους επόμενους μήνες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος