Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων που γίνεται πιο αποτελεσματική χάρη στο νέο νόμο για τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, έδωσε η Κομισιόν στη νέα έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Όπως αναφέρεται, το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Υπερταμείο πέτυχε τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία της από τα μερίσματα των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της. «Οι συναλλαγές σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το σχέδιο», προσθέτουν οι Βρυξέλλες, δίχως να κάνουν μνεία σε «περιπέτειες» που ταλαιπωρούν διαγωνισμούς όπως η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, όπου έχει υποβληθεί προσφυγή στο ΣτΕ.

Όπως αναφέρεται, νέο ρεκόρ σημείωσαν τα έσοδα από μερίσματα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα έσοδα του Υπερταμείου από μερίσματα των κρατικών επιχειρήσεων του χαρτοφυλακίου του ανήλθαν στα 115,4 εκατ. ευρώ, τα υψηλότερα στην ιστορία του. Ο νέος νόμος για τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων ενίσχυσε τη διακυβέρνηση των θυγατρικών.

Σύμφωνα με το νέο νόμο 4972/2022, το Υπερταμείο εξετάζει, εγκρίνει και παρακολουθεί τα επιχειρηματικά σχέδια, τον προϋπολογισμό και τα σχέδια στελέχωσης κάθε εταιρείας, ενώ εξετάζει νέες πολιτικές αποδοχών για τα Διοικητικά Συμβούλια των κρατικών επιχειρήσεων του χαρτοφυλακίου του. Εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις για τις προμήθειες του νέου νόμου, το Υπερταμείο πέτυχε σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω της έναρξης μιας πρώτης ομαδικής διαδικασίας προμηθειών και έχει επίσης ξεκινήσει τη διαδικασία για την αναδιοργάνωση σημαντικών και πιο σύνθετων τομέων προμηθειών. Μεταξύ άλλων, πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία για την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού για να βελτιωθεί ουσιαστικά η απόδοση του χαρτοφυλακίου των κρατικών επιχειρήσεων.

Σχετικά με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) αναφέρεται ότι έχει ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας αποτίμηση 36.000 ακινήτων, τα οποία θα αποτελέσουν μια κρίσιμη πηγή πληροφοριών για τη σωστή διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, πολλά από τα οποία επί του παρόντος δεν είναι αναγνωρισμένα. Για την ολοκλήρωση της άσκησης αποτίμησης και τη σωστή διαχείριση του χαρτοφυλακίου, η εταιρεία πρέπει να είναι σε θέση να προσλαμβάνει ειδικούς από την αγορά.

Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) προχωρά με τη συγχώνευση 150 καταστημάτων και τον εξορθολογισμό του δικτύου διανομής, την εισαγωγή νέων υπηρεσιών προς τους πελάτες και την είσπραξη απαιτήσεων από την παύση ενεργειακής δραστηριότητας.  Το Υπερταμείο, επίσης, ενισχύει το πλαίσιο για την επένδυση των αποθεματικών του και ολοκλήρωσε μια πρώτη επένδυση σε μία από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου  (Ελληνικές Αλυκές) με στόχο τη δημιουργία και την αποτύπωση αυξημένης αξίας.

Τι «βλέπει» για τις ιδιωτικοποιήσεις

Η έκθεση σημειώνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τον προτιμώμενο πλειοδότη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) μετά από προσφορά 3,27 δισ. ευρώ για την 25ετή νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, για την οποία αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αναφέρεται ότι τα τεύχη του διαγωνισμού έχουν υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους προσυμβατικούς ελέγχους που απαιτούνται πριν από τη σύναψη της σύμβασης παραχώρησης, εν όψει οικονομικού κλεισίματος το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αυτό συνιστά περαιτέρω καθυστέρηση σε σύγκριση με το χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν την περασμένη άνοιξη και οφείλεται κυρίως στην πολυπλοκότητα της συναλλαγής και στην εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με όλους τους μετόχους, συνεχίζει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την έναρξη μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς του μεριδίου του στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το πρώτο τρίμηνο του 2024. Έτσι, το Ταμείο αναμένεται να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις, αυξάνοντας παράλληλα την επενδυτική βάση και βελτιώνοντας τη ρευστότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.