Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η …ενεργειακή κρίση επιστρέφει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια του Θόδωρου Σκυλακάκη ενώ οι διεθνείς συνθήκες λένε τα ακριβώς αντίθετα όταν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» είναι κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο του TTF κινείται οριακά πάνω από τα 40 ευρώ ανά MWh η οποία να σημειωθεί οκτώ φορές πιο χαμηλή από τα ψηλά των 350 ευρώ  τον Αύγουστο του 2022 και κατά 10 ευρώ πιο χαμηλά από τα μέσα Οκτωβρίου των 52 ευρώ ευρώ ανά MWh.

Το ΥΠΕΝ  ανεβάζει  τα τιμολόγια με τους περιορισμούς ελευθερίας των παρόχων

Όμως η εγχώρια αγορά ενέργειας εμφανίζει τιμολόγια ενεργειακής κρίσης.

Η τιμή του μπλε τιμολογίου που παραμένει σταθερό για ένα χρόνο χτύπησε «κόκκινο».

Η τιμή του ανήλθε στα 0,60 ευρώ ανά KWh χάρη στα πολύχρωμα τιμολόγια του Σκυλακάκη. Ο πάροχος που ανέβασε στην ιστοσελίδα του την τιμή να προσδιορίζεται ως πανάκριβη αλλά δεν έχει πολλά περιθώρια όταν η νέα πολιτική ηγεσία βάζει του κανόνες τιμολόγησης και όχι η αγορά. Δεύτερος πάροχος έδωσε τιμή μια μικρή ανάσα από τα 0,30 ευρώ ανά KWh.

Οι  προμηθευτές ενέργειας  δεν ανταποκρίθηκαν!

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί πάροχοι δεν μπήκαν στον κόπο να δώσουν πληροφορίες  για τα νέα τιμολόγια αφού δεν ακολούθησαν την ΚΥΑ του ΥΠΕΝ που τους υποχρέωνε από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου την ανάρτηση υπολογισμού του ειδικού τιμολογίου. Οι ιστοσελίδες των παρόχων έχουν διαμορφώσει ερωτήσεις και απαντήσεις  για το ειδικό τιμολόγιο αλλά απουσιάζει η φόρμουλα υπολογισμού.

Η δημοσιοποίηση της φόρμουλας δεν βοηθά τους καταναλωτές αφού πρόκειται  για επιστημονικό εργαλείο για εξειδικευμένα στελέχη.

Το ενδιαφέρον των εκατομμυρίων των νοικοκυριών τους αφορά η τελική τιμή  ανά KWh η οποία πρέπει να έχει δημοσιοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πάντως η διοίκηση  της ΔΕΗ έδειξε ετοιμότητα στο νέο περιβάλλον καθώς ανάρτησε  τη φόρμουλα για το ειδικό τιμολόγιο όπως και τιμές για τα υπόλοιπα τιμολόγια, όπως είναι το μπλε το πορτοκαλί και το κίτρινο.

Ο  υπουργός ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης έχει επιστρέψει από το Παγκόσμιο Συνέδριο COP 28  που έγινε στον Ντουμπάι και σήμερα αναμένεται στο γραφείο του να πληροφορηθεί τα …επιτεύγματα των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος.

Τα  νοικοκυριά για να κατανοήσουν το νέο τοπίο θα πρέπει να ξεχάσουν τιμολόγια  ρεύματος με τιμή τα 0,14 και 0,15 ευρώ ανά KWh όταν το μπλε τιμολόγιο «πωλείται» από 0,30 έως 60 ευρώ ανά KWh. Πρόκειται για τιμές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία  τον Φεβρουάριο του 2022.

Η διέξοδος για τα νοικοκυριά θα είναι το ειδικό τιμολόγιο το οποίο θα απέχεις αισθητά  από τα  χαμηλά και τα  τρέχοντα υψηλά  που φέρνει το μπλε τιμολόγιο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος