Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόλο έλξης για έως και 3 εκατ. επίδοξους Ευρωπαίους αγοραστές εξοχικών κατοικιών αποτελεί το εγχώριο real estate. Ανάλυση της Elxis – At Home in Greece, ελληνικής εταιρείας με έδρα την Ολλανδία, δείχνει ότι όλο και περισσότεροι ξένοι επιθυμούν να αποφύγουν τον δανεισμό, λόγω των υψηλών επιτοκίων και έτσι στρέφονται σε πιο προσιτές χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου ακόμα μπορούν να αποκτήσουν εξοχικό, μόνο με τις αποταμιεύσεις τους, με αποτέλεσμα η εγχώρια αγορά να αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους διεθνείς επενδυτές – υποψήφιους αγοραστές.

Όπως αναφέρθηκε, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές πώλησης που επικρατούν στην χώρα μας, συγκριτικά με άλλες αγορές στην Ευρώπη. Έτσι, οι ξένοι μπορούν να αποφύγουν την λήψη στεγαστικού δανείου, προκειμένου να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία στην Ελλάδα, σημειώνει η Elxis, εταιρεία παροχής κτηματομεσιτικών και νομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με γραφεία στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη αλλά και την Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

«Μετά την αύξηση των επιτοκίων, βλέπουμε ότι, μεταξύ των πελατών μας, έχει παγώσει η επιθυμία για τραπεζικό δανεισμό, στο πλαίσιο της απόκτησης ενός εξοχικού. Αυτό συμβαίνει επειδή, το επιτόκιο του δανεισμού, ύψους 4% – 5%, στην ουσία εκμηδενίζει την απόδοση που μπορεί να έχει ένας επενδυτής, από την εκμετάλλευση της εξοχικής κατοικίας που αγοράζει», σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

Όπως σημειώνεται, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι όσοι επενδυτές προέρχονται από χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, π.χ. από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Ελβετία, προτιμούν πλέον να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τις αποταμιεύσεις τους για την απόκτηση ενός εξοχικού στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουν τετραπλό όφελος:

1) Προστασία των κεφαλαίων τους από τον πληθωρισμό.

2) Ικανοποιητική απόδοση από την εκμετάλλευση του ακινήτου στο οποίο επενδύουν.

3) Συνδυάζουν έσοδα από εκμετάλλευση και προσωπική χρήση («το τερπνόν μετά του ωφελίμου»).

4) Εξαιρετικές προοπτικές μελλοντικής υπεραξίας του ακινήτου τους σε περίπτωση που επιθυμούν να το μεταπωλήσουν μετά από 5-10 χρόνια.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου εξοχικού κινείται πέριξ των 300.000 – 350.000 ευρώ, την καθιστά ιδανική για τους Ευρωπαίους επενδυτές, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται πλέον αντιληπτό από όλο και μεγαλύτερη μάζα υποψήφιων αγοραστών. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αξία στα εξοχικά της Ελλάδας, καθώς με ένα χαμηλό ποσό, συγκριτικά με άλλες αγορές, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα σπίτι, κοντά στην θάλασσα, ή με θέα σε αυτήν, με πισίνα και όλες τις ανέσεις», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε σχετικές έρευνες, τη στιγμή αυτή υπάρχει ένας αριθμός περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών από την Δυτική Ευρώπη, που σκέφτεται να επενδύσει ένα κεφάλαιο περίπου 300.000 – 350.000 ευρώ για εκμετάλλευση και ίδια χρήση.

Έτσι, η αγορά της Ελλάδας εξελίσσεται σε ιδιαίτερα «θερμή» μεταξύ των ξένων, κάτι που αποτυπώνεται και στις προτιμήσεις των τουριστών, λειτουργώντας προφανώς και υπέρ της αγοράς των εξοχικών κατοικιών. Ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων που προσφέρονται είναι τέτοιος, ώστε να την προτιμούν όλο και περισσότεροι επενδυτές. Όπως αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης, το real estate έχει σαφώς αλλάξει τα τελευταία χρόνια από αγορά αγοραστών σε αγορά πωλητών, ιδίως για τις νεόδμητες κατοικίες. Ενώ πριν 10 χρόνια βλέπαμε το φαινόμενο οι αγοραστές να επιλέγουν τα ακίνητα, τώρα για ορισμένα projects υπάρχει λίστα αναμονής με ενδιαφερόμενους που περιμένουν να ανακοινωθεί το επόμενο έργο.