Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε αποχή από τις μεταβιβάσεις, τα προσύμφωνα και τη διενέργεια πλειστηριασμών, θα προχωρήσουν από 20 Νοεμβρίου οι συμβολαιογράφοι, εφόσον δεν καταστεί δυνατό να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας των αγοραπωλησιών ακινήτων.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε διάλογο για το πως θα δομηθεί ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων.

Πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με στελέχη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, είχαν  συμφωνήσει σε μια σειρά από ζητήματα, μέχρι που δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) για έργο που αφορά στην ολοκλήρωση της ψηφιακής πλατφόρμας Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου.

Οι συμβολαιογράφοι εκτίμησαν ότι η κυβέρνηση με αυτό το έργο ουσιαστικά γυρνάει πίσω σε όλα έλεγε αρχικά και σε συνεδρίασή τους προχθές έλαβαν απόφαση να προχωρήσουν σε αποχή όπως προαναφέραμε.

Ωστόσο μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχαν ανακοινώσει δημόσια την απόφασή τους για αποχή και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, επίκεινται νέες συναντήσεις, την Πέμπτη με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και την Παρασκευή με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, από τις οποίες, όπως εκτιμάται, θα εξαρτηθεί αν τελικά θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους.

Ο κ. Κυρανάκης χθες χαρακτήρισε «παράλογη» την απόφαση αποχής λόγω ψηφιοποίησης και υπογράμμισε πως «δεν ζητείται από τους συμβολαιογράφους να αλλάξει ο τρόπος που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων και δεν επηρεάζεται ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο. Απλά το Ελληνικό Κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου».

Από την πλευρά τους οι συμβολαιογράφοι αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι κατά της ψηφιοποίησης της διαδικασίας των μεταβιβάσεων ακινήτων, όμως αυτά που αναφέρονται ως διαδικασία στην προκήρυξη του προαναφερόμενου έργου δεν στηρίζονται καν στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Στελέχη του real estate επισημαίνουν σχετικά πως η ψηφιοποίηση της διαδικασίας των μεταβιβάσεων είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει υπέρ της αγοράς και του πολίτη που θα πάψει να ταλαιπωρείται. Ωστόσο, σημειώνουν ότι τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν είναι ακόμα πολλά και προσθέτουν πως ό,τι γίνει θα αφορά μόνο τα ακίνητα που είναι κτηματογραφημένα.