Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το  «πράσινο» και ειδικό τιμολόγιο αναμένεται να κυριαρχήσει στην αγορά ενέργειας  ως προϊόν τη νέα χρονιά καθώς αναμένεται να συγκεντρώσει τα εκατομμύρια των καταναλωτών που δεν «κυνηγούν» το πιο φθηνό τιμολόγιο ανά μήνα αλλά αντιδρούν όταν  η τιμή της KWh αυξάνεται χωρίς να κατανοούν τους λόγους της ανόδου.

Οι εφησυχασμένοι καταναλωτές που υπολογίζονται σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια θα περιμένουν από τους 15 παρόχους να δώσουν ένα ικανοποιητικό τιμολόγιο.

Η  κρίσιμη μάζα των καταναλωτών που δεν μετακινείται θα γίνει το μήλον της έριδος γα τους παρόχους.

Στελέχη προεξοφλούν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία θα «πιέσει» την αγορά για ένα προσιτό τιμολόγιο το οποίο θα ξεκινήσει από τα 0,15 ευρώ ανά KWh με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά και ειδικότερα στην τιμή του TTF.

Να σημειωθεί ότι οι πάροχοι κάθε πρώτη του μήνα  θα δίνουν μία νέα τιμή ανά KWh η οποία θα αντανακλά το κόστος παραγωγής και ένα μικρό κέρδος για τον πάροχο το οποίο  θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παρόχου.

Έτσι το «πράσινο» και τo ειδικό τιμολόγιο θα τυγχάνει της επιμέλειας των παρόχων διότι  στο τιμολόγιο αυτό θα κριθεί ο ανταγωνισμός τη νέα χρονιά διότι θα συγκεντρώσει τη  κύρια  μάζα των νοικοκυριών διότι δεν επιθυμούν κάθε μήνα αναζητούν  τον επόμενο  πάροχο.

Οι ενεργοί και δραστήριοι καταναλωτές που είναι η «Λυδία λίθος» θα πρέπει να ρίξουν  μια καλή και προσεκτική ματιά και στα υπόλοιπα τιμολόγια.

Μπλε: ορισμένου χρόνου

Ειδικά το μπλε είναι το τιμολόγιο ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την  περίοδο της σύμβασης. Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο για να έχει μειώσει το ρίσκο του ο πάροχος αναμένεται να δώσει υψηλότερη τιμή σε σχέση με το  πράσινο διότι  θα έχει δεσμευτεί ο πάροχος να μην αλλάξει την  τιμή ανά KWh. Ο καταναλωτής θα ξέρει ανά μήνα τι θα πληρώνει χωρίς να τον επηρεάζει η άνοδος ή πτώση της τιμής του φυσικού αερίου. Στην πράξη θα λειτουργεί έως ένα δάνειο με σταθερό επιτόκιο.

Ωστόσο ο πάροχος μπορεί σε διάστημα έξι μηνών να αλλάξει την τιμή της KWh  με βάση  τον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο καταναλωτής που θα επιλέξει ένα αντίστοιχο τιμολόγιο θα ήταν σωστό να αναγράφεται στο συμβόλαιο ότι ο πάροχος θα διατηρήσει για όλη τη διάρκεια  της σύμβασης το ίδιο τιμολόγιο.

Στα μέσα του 2021  οι πάροχοι έδιναν  σταθερά τιμολόγια αλλά όταν ξέσπασε η κρίση  του φυσικού αερίου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία  , τα συμβόλαια  καταργήθηκαν μόλις πέρασε το πρώτο εξάμηνο

Κίτρινα: κυμαινόμενα

Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και ii. με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).

Πορτοκαλί: δυναμικά

Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος