Γεμίζει τα ταμεία  των τραπεζών η άνοδος του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ενώ ρίχνει τις χορηγήσεις των δανείων προς τις μικρές , μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων δείχνουν ότι …πατούν γερά στα πόδια βελτιώνοντας όλες τις γραμμές του ισολογισμού σε βαθμό που επιστρέφουν στη διανομή μερίσματος μετά από 13 σκληρά χρόνια για μετόχους.

Η Eurobank ενημερώνει για τις επιδόσεις του εννεαμήνου σημειώνοντας ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 55,3% σε ετήσια βάση έναντι του εννεαμήνου 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1.601εκατ ευρώ , λόγω κυρίως των εσόδων από χορηγήσεις, ομόλογα, παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ενισχύθηκε κατά 92 μονάδες βάσης την αντίστοιχη περίοδο και ανήλθε σε 2,70%.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 6,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 403 εκατ  κυρίως λόγω των εσόδων από τις χορηγήσεις, αντιστοιχώντας σε 68 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού το εννεάμηνο 2023.

Η Εθνική Τράπεζα

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα λέει ότι η  ανοδική τάση των καθαρών εσόδων από τόκους διαμορφώθηκε στο +73% σε ετήσια βάση και +6% σε τριμηνιαία βάση και αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που ευνοεί τα έσοδα από τόκους δανείων, απορροφώντας το υψηλότερο κόστος καταθέσεων και χρηματοδότησης της Τράπεζας.

Ως αποτέλεσμα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε σε ανοδική τροχιά, ανερχόμενο σε 322 μ.β. το Γ’ τρίμηνο 2023

Η αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες διαμορφώθηκε σε +4% σε τριμηνιαία βάση και αντανακλά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στις προμήθειες Λιανικής και Εταιρικής Τραπεζικής, με αιχμή του δόρατος τις κάρτες, τη χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών (trade finance)τα συνδυαστικά πακέτα καταθετικών προϊόντων, καθώς και τα επενδυτικά προϊόντα.

 Tα δάνεια της Eurobank

Τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά 0,7δισ. το εννεάμηνο 2023. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 42,2δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους 4,5 δισ. Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 24,3 δισ., τα στεγαστικά σε 10,0 δισ. και τα καταναλωτικά σε 3,4 δισ.

Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 1,0 δισ. το εννεάμηνο 2023 σε 56,5 δισ. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 72,0% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 170,6% στο τέλος του εννεαμήνου 2023.

Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 7,4 δισ. σε ετήσια βάση σε 4,2 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

Εθνική Τράπεζα:

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 0,6 δισ. σε τριμηνιαία βάση σε 28.0 δισ., με τις εκταμιεύσεις να αγγίζουν σχεδόν τα 2 δισ. το Γ’ τρίμηνο 2023 o Οι εκταμιεύσεις ενισχύθηκαν κατά 40% σε τριμηνιαία βάση σε 1,9 δισ. το Γ’ τρίμηνο 2023, προερχόμενες κυρίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τη ναυτιλία και τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων (project finance)  H ανάκαμψη των εκταμιεύσεων οφείλεται κυρίως στην Εταιρική Τραπεζική, με την τάση στη Λιανικής Τραπεζική να βαίνει βελτιούμενη. Η δυναμική στις εκταμιεύσεις Εταιρικής Τραπεζικής κατά το Γ΄ τρίμηνο 2023 συνεχίζεται και στο Δ΄ τρίμηνο . Οι εγχώριες καταθέσεις παρέμειναν σε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας αύξηση ύψους 1,1 δισ. από την αρχή του έτους, η οποία αποδίδεται κυρίως στους πελάτες Λιανικής, παρά τις αυξημένες αναλήψεις από πελάτες Εταιρικής Τραπεζικής στην αρχή του έτους για την αποπληρωμή δανείων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος