«Πρεμιέρα» με πρόστιμο ύψους 4000 ευρώ για την OPTIMA BANK A.E. από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει η δημόσια προσφορά μετοχών της τράπεζας από τις 27 έως στις 29 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εταιρεία παραβίασε την παράγραφο 49(γ) του άρθρου 24 του ν.4514/2018. Το άρθρο περιγράφει τις γενικές αρχές και πληροφόρηση των πελατών και ο τίτλος του άρθρου είναι Διατάξεις για την προστασία των επενδυτών. Η παράγραφος 4(γ) αναφέρει ότι η  Α.Ε.Π.Ε.Υ διαθέτει στο πελάτη περιοδική αξιολόγηση της καταλληλότητας των χρηματοπιστωτικών μέσων που προτείνονται στον πελάτη.

Η «μικρή αναποδιά» και η ανακοίνωση της Ε.Κ. ήρθε στην εκκίνηση της δημόσιας  προσφοράς των μετοχών. Η τιμή διάθεσης ανά μετοχή θα κυμανθεί από τα 6,4 έως 7,2 ευρώ. Συνολικά θα διατεθούν 21 εκατομμύρια μετοχές οι οποίες αν πιάσουν  την ανώτατη τιμή θα συγκεντρώσει το ποσό των 151,2 εκατ. ευρώ και το χαμηλότερο είναι τα 50 εκατ. ευρώ με βάση τη χαμηλότερη τιμή

Πάντως  η εισαγωγή της OPTIMA BANK  στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ένα ρεκόρ καθώς είναι η πρώτη τράπεζα μετά από 17 χρόνια που προχωρά  σε δημοσία προσφορά  για την εισαγωγή των μετοχών σε οργανωμένη αγορά

Ανάμεσα  στους επενδυτές  που εκδηλώσουν ενδιαφέρον είναι η ολλανδική Reggeborgh, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται  ο γνωστός  επιχειρηματίας  Χένρι Χόλτερμαν. Με πολύπλευρη επιχειρηματική παρουσία στη χώρα, βασικός μέτοχος στην Ελλάκτωρ  αλλά κάτοχος ποσοστού της τάξεως του 9% στην Alpha Bank.

Σήμερα στην Optima Bank, ο  Γιάννης Βαρδινογιάννης μέσω τριών εταιρειών ελέγχει το 13,751% της τράπεζας. Αν δεν συμμετάσχει στην ΑΜΚ το ποσοστό του θα υποχωρήσει στο 9,832%.

Στο ενδεχόμενο   οι προσφορές  των επενδυτών είναι στην ανώτατη  τιμή της δημόσιας  προσφοράς  η τράπεζα  θα  έχει χρηματιστηριακή αξία 530 εκατ.  ευρώ.

Να σημειωθεί ότι συστημικές τράπεζες εμφανίζουν χρηματιστηριακή από 3 δισ ευρώ έως 5,5 δις ευρώ.  Χθες  η  μετοχή  της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 5,4 ευρώ που είναι η υψηλότερη  τιμή σε σχέση με τις υπόλοιπες  συστημικές  τράπεζες.