Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

Κλείνει η προεκλογική αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ με τη  Νέα  Δημοκρατίας για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και υλοποιείται  η προεκλογική δέσμευση του  Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι δύο  εταιρείες θα επιστρέψουν στον έλεγχο του Δημοσίου.

Το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε αργά χθες στη  Βουλή προβλέπει τη μεταβίβαση των μετοχών που σημερα ειναι στο Υπερ Ταμείο να επιστρέψουν στο  Ελληνικό Δημόσιο. Η σχετική τροπολογία καλύπτει και την απόφαση της Ολομέλειας

του Συμβουλίου της Επικρατείας (190/2022) που είχε ζητήσει τη επιστροφή τους στο  Δημόσιο. Μετά τη μεταβίβαση τα δικαιώματα του μετόχου ασκούνται από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η αποχώρηση των κρατικών εταιρειών από το Υπερ Ταμείο πιθανότατα θα αντικατασταθούν με την είσοδο  των μετοχών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών  αφού προστέθηκε διάταξη  που ορίζει ότι μετά

την εισαγωγή των μετοχών  της εταιρείας η Ε.Ε.ΣΥ.Π. θα ασκεί πλήρη δικαιώματα μετόχου και θα ορίζει μέλη του ΔΣ της εταιρείας.

Με  ταμείο  536 εκατ. ευρώ το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Η εταιρεία Διεθνής  Αερολιμένας Αθηνών τον Δεκέμβριο  του 2022 εμφάνισε  ταμείο ύψους  536 εκατ.  ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 213,2 εκατ. ευρώ.  Μετά τον υπολογισμό της συνολικής επιβάρυνσης για φόρο εισοδήματος ύψους 45,1 εκατ., του τακτικού και λοιπών αποθεματικών ύψους 6,2 εκατ. και των κερδών εις νέο της προηγούμενης χρήσης, ύψους 393,1 εκατ., παραμένουν κέρδη προς διανομή ποσού 555, εκατ. Η Κατάσταση Οικονομικής Θέσης της 31ης Δεκεμβρίου 2022 εμφανίζει σύνολο Ενεργητικού ύψους 2.43 δισ. Η αξία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας Αεροδρομίου (€1,80 δις.) αντιπροσωπεύει το 74,1% του συνόλου του Ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι η Εταιρεία Αεροδρομίου είναι Εταιρεία υψηλής έντασης κεφαλαίου.

 

Επενδύει σε Φωτοβολταϊκό Πάρκο

 Η διοίκηση  του αεροδρομίου  Ελευθέριος  Βενιζέλος  υλοποιεί  την ανάπτυξη την ανάπτυξη Φωτοβολταϊκού Πάρκου 16 MWp (PVP) με ετήσια αναμενόμενη παραγωγή 27,5 GWh, εκ των οποίων 22 GWh για άμεση ιδιοκατανάλωση, αντικαθιστώντας το 35,4% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΑΑ, με ενέργεια που παράγεται επιτόπου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το έργο είναι το πρώτο από μια σειρά πράσινων επενδύσεων προς την υλοποίηση του στόχου του “ROUTE 2025” για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα έως το 2025. Η ολοκλήρωση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου των 16 MWp αναμένεται στις αρχές του 2023, οπότε και θα περιορίσει αμέσως το αποτύπωμα έμμεσων εκπομπών του ΔΑΑ κατά περισσότερο από 11.550 τόνους CO2 ετησίως. Αυτό το έργο χρηματοδοτείται επίσης από το Ομολογιακό Δάνειο Κεφαλαιουχικών Επενδύσεων.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος