Φωτια στη Ρόδο - εικόνα από δορυφόρο
Φωτια στη Ρόδο - εικόνα από δορυφόρο
Πηγή Εικόνας: European Space Agency – ESA

Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, λέει ο λαός, και αυτό επιβεβαιώνεται από την εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency – ESA) για την καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο και εκτιμάται από την ESA σε 110 χιλιάδες στρέμματα (11.000 εκτάρια).

Συγκεκριμένα, την εικόνα αποτύπωσε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 που χρησιμοποιείται από το πρόγραμμα Copernicus για την καταγραφή των φυσικών καταστροφών.

Σε αυτή φαίνεται η καταστροφή στα καμένα, η φωτιά τη στιγμή της εικόνα  και ο καπνός από τα καμένα.

Σημειώνεται ότι καθώς η εικόνα καταγράφηκε την Κυριακή 23 Ιουλίου, αυτή δεν αποτυπώνει το σύνολο της καταστροφής αλλά όσα είχαν γίνει μέχρι τότε.

Στην ανάρτηση του ESA αναφέρει ότι οι πυρκαγιές στο ελληνικό νησί της Ρόδου ανάγκασαν στην απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων καθώς οι φλόγες έχουν εξαπλωθεί από την ορεινή περιοχή του νησιού στις ακτές. Η αποστολή Copernicus Sentinel-2 κατέγραψε αυτήν την εικόνα της συνεχιζόμενης πυρκαγιάς στις 23 Ιουλίου 2023.

Και η ανάρτηση του ESA συνεχίζει ως εξής:

«Η εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία συνδυάζοντας φυσικές χρωματικές ζώνες με πληροφορίες υπέρυθρων βραχέων κυμάτων για να τονιστεί το μέτωπο της φωτιάς. Η εικόνα δείχνει την έκταση της καμένης έκτασης (ορατή σε αποχρώσεις του καφέ) στο κεντρικό τμήμα του νησιού, με προκαταρκτική εκτίμηση 11.000 εκταρίων που χάθηκαν τη στιγμή της απόκτησης.

Κάτοικοι και τουρίστες κατέφυγαν σε σχολεία και προσωρινά καταφύγια την Κυριακή, με πολλούς να εκκενώνονται με ιδιωτικά σκάφη, καθώς οι φλόγες απείλησαν παραθαλάσσια χωριά και παραθεριστικά θέρετρα.

Σε απάντηση στις πυρκαγιές, ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Χαρτογράφησης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus . Η υπηρεσία χρησιμοποιεί δορυφορικές παρατηρήσεις για να βοηθήσει τις αρχές πολιτικής προστασίας και, σε περιπτώσεις καταστροφής, τη διεθνή ανθρωπιστική κοινότητα, να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι θερμοκρασίες του αέρα την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εκτός από τη Ρόδο, πυρκαγιές καίνε και κοντά στην Αθήνα και στο νησί της Κέρκυρας.»

Ο ESA καταλήγει ενημερώνοντας ότι:

«Η αποστολή Sentinel-2 βασίζεται σε έναν αστερισμό δύο πανομοιότυπων δορυφόρων, ο καθένας από τους οποίους φέρει μια καινοτόμο συσκευή απεικόνισης ευρείας ζώνης υψηλής ανάλυσης πολυφασματικής απεικόνισης με 13 φασματικές ζώνες για την παρακολούθηση των αλλαγών στη γη και τη βλάστηση.»