Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πτώση των τιμών από την αγορά των ακινήτων  μέχρι και αυτή των τροφίμων  προβλέπει ο Απόστολος Βακάκης , επισημαίνοντας ότι δεν είναι μελλοντολόγος, αφού η  εκτίμησή του βασίζεται σε απλούς κανόνες της αγοράς, που λένε ότι  δεν είναι διατηρήσιμες όταν υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις υψηλές  προσδοκίες πώλησης και στη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ο κ. Βακάκης συμβούλευσε τους μικρομετόχους να αποφύγουν τις επενδύσεις, μιλώντας στην ετήσια  τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, διότι η αγορά θα νιώσει σύντομα τα σημάδια του αποπληθωρισμού. Ο ίδιος προσδιόρισε  ότι η κρίση θα εμφανιστεί έντονα το 2024 και μπορεί να έρθει με χαρακτηριστικά πανικού.

Για  να υπερασπίσει την επιχειρηματολογία του είπε, ότι τα πρώτα «κρακ» θα είναι εμφανή στο εμπόριο όταν δεν θα μαζεύονται τα χρήματα στο ταμείο.

Η περιγραφή της θαμπής εγχώριας οικονομίας, έφερε στο τραπέζι του διαλόγου πρόταση από μικρομέτοχο , η εταιρεία να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που έχει για να προχωρήσει σε αγορά εταιρειών , με τον κ.Βακάκη να λέει με το δικό του ύφος , ότι δεν θέλει να αναλάβει προβλήματα άλλων.

Στην κριτική του βρέθηκε ο τουρισμός , ο οποίος δεν μπορεί να συνεχίζει να πουλά ακριβά  υπηρεσίες με τους τουρίστες σύντομα θα αναζητήσουν πιο φθηνές αγορές.

Η θεώρησή του για τα πράγματα δεν άλλαξε όταν κλήθηκε να απαντήσει ότι η κρίση τροφοδοτεί τον όμιλο  Jumbo ενώ μία αύξηση εισοδημάτων θα οδηγούσε μέρος της πελατείας σε άλλες καταστήματα.

Ο κ Απόστολος Βακάκης , είπε χωρίς να το σκεφτεί ότι οι πελάτες του Jumbo είναι οι έχοντες που σέβονται τα χρήματά τους.

Η διοίκηση της εταιρείας  προετοιμάζεται στο νέο περιβάλλον του αποπληθωρισμού ρίχνοντας τις τιμές ανά ημέρα σε 100 με 150  προϊόντα  και ανά εβδομάδα σε 600 με τις  τιμές να  προσαρμόζονται πιο χαμηλά.

Οι τιμές θα ισορροπήσουν  πιο χαμηλά με τον κ. Βακάκη να λέει ότι το 1,29 πρέπει να υποχωρήσει στα 0,99 ευρώ.

Ο ικανός και όχι ο φιλικός  θα είναι ο διάδοχος μου.

Όταν άνοιξε ο κύκλος των ερωτήσεων από τους επενδυτές , ο κ Βακάκης αξιοποίησε  μια «αθώα» ερώτηση  με περιεχόμενο πόσο ενεργός είναι στη διοίκηση  του ομίλου με το ίδιο να λέει  ότι έχει  μόνο τον τομέα  της στρατηγικής  ενώ η καθημερινότητα αντιμετωπίζεται από τα τμήματα και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Η αρχική ερώτηση όμως έδωσε  την ευκαιρία  στο κ Βακάκη να πει ότι  ο διάδοχός του θα είναι  ο πιο ικανός  και όχι ο πιο φιλικός ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναζητηθεί κάποιος εκτός εταιρείας. Ο ίδιος  είπε ότι αυτό το θέμα θα απασχολήσει το θέμα στο μέλλον τη γενική συνέλευση.

Πάντως  οι εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας  δεν ανησύχησαν τους επενδυτές διότι η διοίκηση τους υποσχέθηκε ότι για την  οικονομική χρήση  του 2023 θα έχουν  τις ίδιες  απολαβές του 2022.

Τα 11 θέματα  της γενικής συνέλευσης  εγκρίθηκαν  κατά  πλειοψηφία  από  τη γενική συνέλευση  των μετόχων.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος